Šta su to PAE, NX i SSE2?

Proširenje fizičke adrese (PAE), NX deo procesora (NX) i SIMD proširenja za protok 2 (SSE2) jesu funkcije procesora i potrebne su za izvršavanje operativnog sistema Windows 8.1.

  • PAE daje 32-bitnim procesorima mogućnost da koriste više od 4 GB fizičke memorije na verzijama operativnog sistema Windows koje to podržavaju i preduslov je za NX.

  • NX pomaže procesoru da zaštiti računar od napada zlonamernog softvera.

  • SSE2 je standardni skup uputstava u procesorima koji sve više koriste aplikacije i upravljački programi nezavisnih proizvođača.

Ako računar ne podržava PAE, NX i SSE2 nećete moći da instalirate Windows 8.1. Kad preuzmete Windows 8.1 iz prodavnice ili kada pokrenete pomoćnik za nadogradnju, obavestićemo vas ako procesor ne podržava PAE i SSE2, ako možda ne podržava NX ili ako je NX isključen u BIOS-u računara. Ako je NX isključen, instalacioni program će pokušati da ga uključi tokom instalacije, a ako ne može, vratiće računar na trenutni operativni sistem.

Kako da uključite NX u BIOS-u

Ulaskom u BIOS računara možete da proverite da li procesor podržava NX i uključite ga ako je isključen. Način na koji ulazite u BIOS razlikuje se u zavisnosti od proizvođača računara. Na većini računara treba da pritisnete taster (kao što je F2, F12, Delete ili Esc) ili kombinaciju tastera odmah pošto ste uključili računar, ali pre nego što se Windows pokrene. Detalje potražite u informacijama koje ste dobili uz računar ili na veb lokaciji proizvođača.

Kada uđete u BIOS, potražite postavke za NX ili XD na kartici Bezbednost da biste uključili podršku za NX. Ako postavka za podrške za NX u BIOS-u nije dostupna na računaru, možete da se obratite proizvođaču računara za informacije o ažuriranju BIOS-a. Ako vam je potrebna pomoć da dođete do BIOS-a na računaru ili uključite NX deo procesora, obratite se podršci.

Ako kupite Windows 8.1 i ne možete da ga instalirate, obratite se podršci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?