Šta je novo u operativnim sistemima Windows 8.1 Update i Windows RT 8.1 Update?

Povremeno objavljujemo ispravke za Windows koje uključuju nove funkcije, najnoviju zaštitu bezbednosti i najbolje upravljačke programe i softver. Windows 8.1 Update i Windows RT 8.1 Update uključuju poboljšanja da bi Windows izgledao poznatije i prikladnije na uređajima koji koriste unos dodirom i mišem i da bi Windows bio dostupan na većem broju uređaja kako biste imali veći izbor. Windows 8.1 Update i Windows RT 8.1 Update uključuju i ispravke bezbednosti i performansi i moraju se instalirati da bi računar primao sve buduće bezbednosne ispravke za Windows 8.1 ili Windows RT 8.1.

Preuzimanje ispravke

Ako već koristite Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, Windows 8.1 Update i Windows RT 8.1 Update su besplatno dostupni putem usluge Windows Update. Da biste videli da li koristite najnoviju ispravku, pogledajte članak Koju verziju operativnog sistema Windows koristim? U suprotnom, da biste instalirali najnoviju ispravku, pogledajte članak Instalirajte ispravku za Windows 8.1 (KB 2919355).

Lakši pristup omiljenim aplikacijama i ključnim kontrolama

 • Dugmad „Napajanje“ i „Pretraži“ na početnom ekranu. Ova dugmad se pojavljuje u gornjem desnom uglu početnog ekrana pored vaše slike naloga. Moći ćete brzo i lako da isključite računar ili potražite stvari direktno sa početnog ekrana. (Neki tipovi računara nemaju dugme Napajanje na početnom ekranu. Računar možete umesto toga da isključite pomoću dugmeta Napajanje u okviru dugmeta „Postavke“.) Više informacija potražite u člancima Isključivanje računara, stavljanje u stanje spavanja ili u stanje hibernacije i Kako izvršiti pretragu.

  Dugmad „Pretraži“ i „Napajanje“ na početnom ekranu
  Dugmad „Pretraži“ i „Napajanje“ na početnom ekranu
 • Sve otvorene i zakačene aplikacije pojavljuju se na traci zadataka. Ako volite da koristite radnu površinu, aplikacije za računare i aplikacije iz Windows prodavnice ćete videti na traci zadataka kada su pokrenute. Takođe možete da zakačite bilo koju aplikaciju na traku zadataka da biste sa radne površine brzo mogli da otvorite aplikacije ili se prebacujete između njih. Više informacija potražite u članku Kako se koristi traka zadataka.

  Nekoliko aplikacija navedenih na traci zadataka
  Aplikacije na traci zadataka
 • Pristupite traci zadataka sa bilo kog mesta. Kada koristite miš, možete da vidite traku zadataka sa svakog ekrana, uključujući početni ekran ili neku aplikaciju iz Windows prodavnice. Pomerite pokazivač miša ispod donje ivice ekrana da biste prikazali traku zadataka, a zatim kliknite na neku aplikaciju da biste je otvorili ili se prebacili na nju.

 • Idite na radnu površinu umesto na početni ekran kada se prijavite. Ako provodite više vremena na radnoj površini, možete da se prijavite (pokrenete sistem) direktno na radnu površinu umesto na početni ekran. A ako želite da se prijavite na početni ekran umesto toga, ovu postavku možete da promenite u bilo kom trenutku. Više informacija potražite u članku Radna površina.

Poznatije opcije miša i tastature

 • Dugme „Umanji“, dugme „Zatvori“ i traka zadataka dostupniji su pomoću miša. Miš funkcioniše doslednije bilo gde u operativnom sistemu Windows. Pomerite miš na vrh ekrana da biste videli dugmad Zatvori i Umanji u bilo kojoj aplikaciji. Pomerite miš nadole do dna ekrana da biste videli traku zadataka bilo gde u operativnom sistemu Windows. Više informacija potražite u člancima Kako da zatvorim aplikaciju? i Kako se koristi traka zadataka.

  Dugmad „Zatvori“ i „Umanji“ na naslovnoj traci aplikacije
  Dugmad „Zatvori“ i „Umanji“
 • Kliknite desnim tasterom miša na pločicu aplikacije da biste videli više opcija. Ako koristite miš i kliknete desnim tasterom miša na pločicu na početnom ekranu, pored pločice ćete videti kontekstualni meni koji prikazuje šta možete da uradite sa pločicom.

  Kontekstualni meni pored pločice kada se klikne desnim tasterom miša na nju
  Kontekstualni meni kada se klikne desnim tasterom miša na pločicu

Jednostavnije pronalaženje novih aplikacija

 • Otkrijte aplikacije na nove načine. Windows prodavnica je podrazumevano zakačena za početni ekran i traku zadataka, tako da lako možete da otkrijete nove aplikacije. Kada koristite dugme za pretragu, Bing pametna pretraga uključuje aplikacije u predloge i rezultate pretrage.

 • Zapamtite koje aplikacije ste nedavno instalirali. Kada instalirate nove aplikacije, početni ekran u donjem levom uglu ekrana uključuje poruku koja vas usmerava na prikaz aplikacija kako biste mogli da vidite šta ste nedavno instalirali.

  Donji levi ugao početnog ekrana sa strelicom nadole i porukom da su aplikacije nedavno instalirane
  Poruka o novim aplikacijama na početnom ekranu

Veći izbor računara i uređaja

Ako želite da kupite novi računar, Windows 8.1 Update radi na većem broju uređaja, tako da ćete imati veći izbor, uključujući pristupačne laptop i tablet računare. Više informacija potražite na našoj listi Windows računara.

Pogodnosti za preduzeća

Za poslovne klijente, Windows 8.1 Update uključuje dodatne funkcije koje poboljšavaju kompatibilnost programa Internet Explorer, proširuju postavke smernica za upravljanje mobilnim uređajima i lakše instaliraju direktne aplikacije radi jednostavnijih primena u mnogim preduzećima.

Potrebna vam je dodatna pomoć?