Zašto ne mogu da pronađem aplikaciju u Windows prodavnici ili da je instaliram?

Evo nekih razloga zbog kojih možda nećete moći da pronađete niti instalirate aplikaciju iz Windows prodavnice:

 • Aplikacija nije dostupna u vašoj zemlji ili regionu. Iako je neka aplikacija možda dostupna u nekoliko različitih zemalja ili regiona, moguće da je izdavač odlučio da je ne izda u vašoj zemlji ili regionu. To znači da ćete moći da vidite stranicu sa opisom ovakve aplikacije na vebu, ali kada pokušate da je pogledate u prodavnici, videćete poruku o tome da aplikacija nije dostupna.

 • Aplikacije su možda skrivene zbog željenih opcija koje ste postavili. U prodavnici možete da postavite željene opcije da biste lakše pronalazili aplikacije koje koriste vaš željeni jezik ili aplikacije koje sadrže funkcije pristupačnosti. Kada su ove postavke uključene, aplikacije koje nisu u skladu sa vašim željenim opcijama neće se prikazivati dok pregledate ili pretražujete prodavnicu. Za više informacija o željenim opcijama pogledajte članak Podešavanje željenih opcija za Windows prodavnicu.

 • Postavke programa „Porodična bezbednost“ možda skrivaju aplikacije zbog ocenjivanja vezanog za godište. Roditelji mogu da koriste postavke programa „Porodična bezbednost“ kako bi osigurali da njihova deca ne mogu da prikažu, niti instaliraju aplikacije iz prodavnice koje nisu prikladne za njihove godine. Više informacija o programu „Porodična bezbednost“ potražite u članku Use Family Safety with the Windows Store.

 • Način plaćanja povezan sa vašim nalogom nije iz zemlje ili regiona u kojem se nalazite. Da biste kupili aplikaciju iz prodavnice u određenoj zemlji ili regionu, način plaćanja mora da bude iz te zemlje ili regiona. Više informacija potražite u članku Korišćenje Windows prodavnice u različitim zemljama ili regionima.

 • Aplikacija nije više dostupna u Prodavnici. U nekim slučajevima može se dogoditi da aplikacija bude uklonjena iz prodavnice. To znači da ćete moći da vidite stranicu sa opisom ovakve aplikacije na Vebu, ali kada pokušate da je pogledate u Prodavnici, videćete poruku o tome da aplikacija nije dostupna.

 • Procesor računara nije kompatibilan sa aplikacijom. Prodavnica automatski sakriva aplikacije koje nisu kompatibilne sa procesorom, tako da nećete moći da instalirate aplikacije koje nije moguće pokrenuti na vašem računaru. To znači da na jednom računaru možete da vidite da je neka aplikacija dostupna u Prodavnici, ali na drugom računaru, koji koristi drugi procesor, može se dogoditi da ta aplikacija nije dostupna.

 • Računar ne ispunjava sistemske zahteve za aplikaciju. Nećete moći da instalirate aplikaciju ako računar ne ispunjava sistemske zahteve za nju. Da biste prikazali sistemske zahteve za aplikaciju, pomerite se do odeljka „Detalji“ na stranici sa opisom aplikacije u prodavnici. Ako računar ispunjava sistemske zahteve za neku aplikaciju, a vi ne možete da je instalirate, proverite da niste prijavljeni na računar ili u Prodavnicu putem privremenog naloga ili naloga gosta.

 • Računar je nedavno ažuriran, ali ne i ponovo pokrenut. Ako su ispravke za Windows nedavno instalirane, moraćete ponovo da pokrenete računar da biste mogli da instalirate aplikacije iz prodavnice.

Ako ste prošli kroz sve navedene moguće razloge, a i dalje ne možete da pronađete ili instalirate aplikacije, možete pokušati da obrišete keš memoriju za Windows prodavnicu na računaru.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite termin pokreni, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Pokreni.

 3. U komandu „Pokreni“ unesite termin wsreset.exe, a zatim dodirnite ili izaberite stavku U redu.

  Napomena

  • Windows prodavnica će se otvoriti nakon brisanja keša.

Potrebna vam je dodatna pomoć?