Windows To Go: najčešća pitanja

Windows To Go vam omogućava da napravite kopiju operativnog sistema Windows na USB disku i da ga zatim koristite gde god da idete. Ako radite od kuće ili putujete, umetnite USB disk u slot računara sa operativnim sistemom Windows 8, ili Windows 8.1, i moći ćete da otvorite sve aplikacije i datoteke koje su vam potrebne za obavljanje posla.

Prikaži sve

Šta je to Windows To Go radni prostor?

Windows To Go radni prostor čine operativni sistem Windows 8 ili Windows 8.1 na USB disk jedinici, kao i datoteke, fascikle i aplikacije koje su kopirane prilikom kreiranja radnog prostora.

Kako da pokrenem računar preko Windows To Go radnog prostora?

Kada kreirate Windows To Go radni prostor, dobićete upit da li želite da se sistem na računaru automatski pokreće sa USB disk jedinice.

 • Odaberite opciju Da da bi se pokretao automatski. Ovo je najlakši način jer ne morate da preduzimate ništa drugo. Računar će se automatski pokrenuti sa bilo kog USB diska koji je priključen.

 • Odaberite opciju Ne da bi se pokretao ručno. Ako odaberete Ne, možda ćete morati da promenite opcije za pokretanje u firmveru računara. Da biste saznali kako, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite veb lokaciju proizvođača računara.

Upozorenje

 • Promena postavki firmvera je napredna procedura i može se dogoditi da slučajno promenite neku postavku koja bi mogla da spreči pravilno pokretanje računara. Obavezno pratite tačna uputstva proizvođača.

Napomene

 • Windows menja redosled pokretanja kada izaberete opciju Da, pa budite sigurni da je USB disk koji sadrži Windows To Go jedini priključeni USB disk prilikom pokretanja računara.

 • Koristite samo svoje USB diskove, ili one koje ste dobili od neke pouzdane osobe (kao što je vaš administrator sistema). Neke disk jedinice mogu da dovedu do toga da vaš računar postane podložan virusima i ostalom malveru.

 • Ako niste sigurni na kojoj se USB disk jedinici nalazi vaš Windows To Go radni prostor, pitajte administratora sistema ili osobu koja je kreirala vaš radni prostor.

Kasnije uvek možete da promenite redosled za pokretanje sistema koristeći stavku „Windows To Go“ na kontrolnoj tabli. Da biste promenili ovu postavku:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. Unesite upit Promena opcija pokretanja za Windows To Go, a zatim dodirnite stavku Promena opcija pokretanja za Windows To Go, ili kliknite na nju.

 3. Promenite postavku.

Zašto se moj Windows To Go radni prostor ne pokreće?

Ako se vaš Windows To Go radni prostor ne pokreće, možda je tip procesora vašeg računara različit od onog na USB disk jedinici na kojoj je Windows To Go. Procesori postoje u 32-bitnim i 64-bitnim varijantama, pa ako je tip procesora vašeg računara različit od onog na USB disk jedinici na kojoj je Windows To Go, nećete moći da kreirate Windows To Go radni prostor. Da biste videli da li postoji nepodudarnost, pitajte administratora sistema koji je tip procesora disk jedinice na kojoj je Windows To Go, a zatim proverite tip procesora na svom računaru.

Postupak za proveru tipa procesora računara:

 1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete brzo prevući sa desne ivice ekrana, dodirnuti dugme Pretraži (ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole i kliknuti na dugme Pretraži), uneti termin Sistem u polje za pretragu, a zatim dodirnuti stavku Sistem ili kliknuti na nju.

 2. Potražite ga u odeljku Tip sistema i pogledajte da li vaš računar ima 32-bitni ili 64-bitni procesor.

Kako da prestanem da koristim Windows To Go radni prostor i nastavim rad na računaru?

Isključite Windows To Go radni prostor, uklonite disk, a zatim pokrenite računar. Radni prostor se isključuje na isti način na koji isključujete računar. Više informacija potražite u temi pomoći Isključivanje računara, stavljanje u stanje spavanja ili u stanje hibernacije

Upozorenje

 • Važno je da potpuno isključite Windows To Go radni prostor pre nego što uklonite USB disk na kome se nalazi; u suprotnom, mogli biste da izgubite podatke ili da oštetite operativni sistem. Ako greškom uklonite disk, odmah ga ponovo priključite i sačekajte da se Windows To Go potpuno isključi.

Šta je to datoteka Windows slike i gde mogu da je pronađem?

Datoteka Windows slike (sa oznakom .wim) sadrži operativni sistem, aplikacije i datoteke sa računara. Kada kreirate Windows To Go radni prostor, potrebno je da odaberete datoteku slike. Windows To Go će obično pronaći datoteku slike, ali ako je ne pronađe, zatražite pomoć od svog administratora sistema.

Koji hardver je neophodan za kreiranje Windows To Go radnog prostora?

Da biste lakše bili sigurni da će Windows To Go radni prostor koji kreirate raditi kako treba, preporučujemo da koristite samo uređaje sa logotipom „Designed for Windows“ (Osmišljeno za Windows) za verziju operativnog sistema Windows koju koristite. Da biste videli listu takvih uređaja, posetite stranicu Windows To Go: pregled funkcija na veb lokaciji TechNet.

Potrebna vam je dodatna pomoć?