Windows To Go: najčešća pitanja

Pomoću radnog prostora Windows To Go možete da napravite kopiju operativnog sistema Windows na USB disk jedinici i da je potom koristite gde god da odete. Ako radite od kuće ili na putovanju, umetnite USB disk jedinicu u računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 i možete da otvorite i koristite sve aplikacije i datoteke koje su vam potrebne da obavite posao.

Prikaži sve

Šta je to Windows To Go radni prostor?

Windows To Go radni prostor se sastoji od operativnog sistema Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 na USB disk jedinici kao i od datoteka, fascikli i aplikacija koje su prekopirane kada je napravljen radni prostor.

Kako da pokrenem računar iz Windows To Go radnog prostora?

Kada napravite radni prostor Windows To Go, bićete upitani da li želite da automatski pokrenete računar sa USB disk jedinice.

 • Odaberite opciju Da da bi se pokretao automatski. To je najlakši način jer ne morate da uradite ništa više. Računar će se automatski pokrenuti sa bilo kog priključenog USB diska.

 • Odaberite opciju Ne da bi se pokretao ručno. Ako izaberete stavku Ne, možda ćete morati da promenite opcije pokretanja u firmveru računara. Da biste saznali kako se to radi, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite veb lokaciju proizvođača računara.

Upozorenje

 • Promena postavki firmvera predstavlja naprednu proceduru i moguće je slučajno promeniti postavku koja može da spreči ispravno pokretanje računara. Obavezno precizno pratite uputstva proizvođača.

Napomene

 • Windows menja redosled pokretanja kada odaberete opciju Da, zato pri pokretanju računara proverite da li je Windows To Go USB disk jedini priključeni prenosni USB disk.

 • Koristite samo USB diskove koji su vaši ili koje vam je dao neko od poverenja (npr. administrator sistema). Neki diskovi mogu izložiti računar virusima i drugom malveru.

 • Ako niste sigurni na kom se USB disku nalazi radni prostor Windows To Go, razgovarajte sa administratorom sistema ili osobom koja vam je napravila radni prostor.

Redosled pokretanja možete promeniti kasnije u bilo kom trenutku pomoću stavke „Windows To Go“ na kontrolnoj tabli. Promena ove postavke:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. Unesite termin Promeni Windows To Go opcije pokretanja, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Promeni Windows To Go opcije pokretanja.

 3. Promenite postavku.

Zašto Windows To Go radni prostor neće da se pokrene?

Ako Windows To Go radni prostor neće da se pokrene, računar možda ima drugačiji tip procesora od Windows To Go USB disk jedinice. Procesori mogu biti 32-bitni i 64-bitni i ako se procesor računara razlikuje od procesora Windows To Go disk jedinice, nećete moći da napravite Windows To Go radni prostor. Da biste videli da li se poklapaju, pitajte administratora sistema o tipu procesora Windows To Go disk jedinice, a zatim proverite tip procesora računara.

Provera tipa procesora računara:

 1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete brzo prevući sa desne ivice ekrana, dodirnuti dugme Pretraži (ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole i kliknuti na dugme Pretraži), uneti termin Sistem u polje za pretragu, a zatim dodirnuti stavku Sistem ili kliknuti na nju.

 2. Pogledajte u okviru Tip sistema da biste videli da li računar ima 32-bitni ili 64-bitni procesor.

Kako da prestanem da koristim Windows To Go radni prostor i nastavim sa radom na računaru?

Isključite Windows To Go radni prostor, uklonite disk jedinicu, a zatim pokrenite računar. Radni prostor isključujete na isti način kao i računar. Više informacija potražite u članku Isključivanje računara, stavljanje u stanje spavanja ili u stanje hibernacije

Upozorenje

 • Važno je da u potpunosti isključite Windows To Go radni prostor pre nego što uklonite USB disk jedinicu koja je sadrži; u suprotnom, možete izgubiti podatke ili oštetiti operativni sistem. Ako greškom uklonite disk jedinicu, odmah je ponovo ubacite i sačekajte da Windows To Go završi isključivanje.

Šta je to datoteka Windows slike i gde da je pronađem?

Datoteka Windows slike (sa .wim oznakom tipa datoteke) sadrži operativni sistem, aplikacije i datoteke računara. Kada kreirate Windows To Go radni prostor, moraćete da odaberete datoteku slike. Windows To Go će obično pronaći datoteku slike, ali ako to ne uradi, potražite pomoć od administratora sistema.

Koji hardver je potreban za kreiranje Windows To Go radnog prostora?

Da biste obezbedili ispravan rad Windows To Go radnog prostora koji napravite, preporučujemo da koristite samo uređaje koji prikazuju logotip „Dizajniran za Windows“ za verziju operativnog sistema Windows koju koristite. Listu ovih uređaja možete da pronađete na stranici Windows To Go: pregled funkcija na veb lokaciji TechNet.

Potrebna vam je dodatna pomoć?