Bezbednosne informacije za Microsoft nalog: česta pitanja

Počnimo od početka. Ako ste dobili poruku u kojoj se od vas zahteva da ažurirate ili proverite svoje bezbednosne informacije za Microsoft nalog, verovatno vas zanima zbog čega se to desilo.

Da bismo doprineli zaštiti vaših bezbednosnih podataka, od svih vlasnika Microsoft naloga zahtevamo da provere da li su bezbednosne informacije koje su povezane sa nalogom tačne i ažurne. Ako su vaše bezbednosne informacije (poput alternativne e-adrese ili broja telefona) tačne, na osnovu njih možemo da potvrdimo vaš identitet u slučaju da dođe do problema. Na primer, ako zaboravite lozinku, ili neko drugi pokuša da vam preuzme nalog, Microsoft koristi bezbednosne informacije da bi vam pomogao da povratite svoj nalog.

Da biste dobili brzi pregled postupka za dodavanje bezbednosnih informacija u nalog, pogledajte sledeći video zapis.

Pogledajte video zapis o tome zašto su bezbednosne informacije važne i kako da ih dodate u Microsoft nalog. (Da biste videli natpise na svom jeziku, dodirnite dugme Pomoćni natpisi ili kliknite na njega Dugme „Pomoćni natpisi“.)

Da biste odmah dodali bezbednosne informacije u svoj Microsoft nalog, sa desne strane dodirnite dugme Prelazak u nalog ili kliknite na njega i prijavite se.

Važno

 • Kada vidite poruku u kojoj se od vas zahteva da ažurirate ili proverite svoje bezbednosne informacije, imate sedam dana da to uradite pre nego što to postane obavezno. Verifikaciju možete da odložite za jedan dan i u narednih 24 časa nećete dobiti novi upit. Međutim, nakon sedam dana, Microsoft će zaključati vaš nalog da bi ga zaštitio; nećete moći da se prijavite sve dok ne verifikujete ažurnost svojih bezbednosnih informacija.

U listi koja sledi dati su odgovori na još neka česta pitanja o bezbednosnim informacijama.

Prikaži sve

Da li moram da verifikujem bezbednosne informacije?

Da. Verifikacija bezbednosnih informacija nije opcionalna. Ona nam je neophodna da bismo mogli dodatno da zaštitimo vaš Microsoft nalog.

Kako Microsoft koristi moje bezbednosne informacije?

Bezbednosne informacije služe samo za zaštitu vašeg naloga. Na primer, ako pristupite nalogu i počnete da unosite promene, želimo da znamo da to radite vi. Poslaćemo vam bezbednosni kôd za jednokratnu upotrebu na broj telefona ili e-adresu koju ste naveli. Kada unesete kôd koji smo vam poslali, znaćemo da ste to zaista vi.

Zbog toga je važno da koristite stvaran broj telefona i e-adresu koji će biti vaše alternativne kontakt informacije. Mi te informacije nikada nećemo koristiti za slanje bezvrednih poruka niti u marketinške svrhe – one služe samo za proveru vašeg identiteta u slučaju da se nekada javi neki problem sa nalogom.

Da li treba da verifikujem svoje bezbednosne informacije kad god se prijavim?

Ne. Kada dobijete i unesete bezbednosni kôd, znaćemo da su vaše informacije za alternativni kontakt tačne i vi ćete moći da se prijavite u svoj nalog na uobičajen način.

Povremeno ćemo možda zatražiti od vas da verifikujete svoje informacije, na primer, ako se dugo niste prijavljivali. Ovo je samo način da proverimo tačnost vaših informacija. Međutim, to se neće dešavati svaki put.

Kako da dodam bezbednosne informacije u nalog?

Da biste dodali bezbednosne informacije u nalog, preduzmite ove korake:

 1. Prijavite se u svoj Microsoft nalog.

 2. U odeljku Lozinka i bezbednosne informacije, dodirnite vezu Uredi bezbednosne informacije ili kliknite na nju.

  Oko od vas bude zatraženo da unesete bezbednosni kôd, kôd koji vam je poslao tim za Microsoft nalog potražite na alternativnoj e-adresi ili telefonu.

Dodavanje broja telefona u nalog

Bezbednosni kôd možemo da vam pošaljemo na telefon u vidu tekstualne poruke ili automatske govorne poruke. Sa svojim nalogom možete da povežete jedan broj telefona ili više njih.

 1. Na stranici sa bezbednosnim informacijama, u odeljku Broj telefona dodirnite vezu Dodaj ili kliknite na nju.

 2. Izaberite pozivni broj za svoju zemlju.

 3. Unesite svoj broj telefona.

 4. Odaberite način za verifikaciju broja telefona koja može da se obavi ili preko automatske govorne poruke, ili preko tekstualne poruke, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

 5. Proverite da li je bezbednosni kôd stigao na telefon, unesite ga, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

  Broj telefona koji ste dodali će se pojaviti među vašim bezbednosnim informacijama.

Dodavanje alternativne e-adrese u nalog

Bezbednosni kôd možemo da vam pošaljemo na alternativnu e-adresu. Sa svojim nalogom možete da povežete jednu alternativnu e-adresu ili više njih.

 1. Na stranici sa bezbednosnim informacijama, u odeljku Alternativna e-adresa dodirnite vezu Dodaj ili kliknite na nju.

 2. Unesite e-adresu, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

 3. Proverite da li je bezbednosni kôd stigao na alternativnu e-adresu, unesite ga, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

  E-adresa koju ste dodali će se pojaviti među vašim bezbednosnim informacijama.

Da li je verifikacioni kôd isto što i lozinka?

Ne. Verifikacioni kôd nije zamena za lozinku. Nemojte da ga unosite u polje za lozinku.

Ne mogu da primim verifikacioni kôd putem SMS poruke. Šta da radim?

Ako imate problema sa prijemom tekstualne poruke koja sadrži verifikacioni kôd, isprobajte mogućnost prijema automatskog telefonskog poziva.

Moja alternativna e-adresa je Hotmail, Live ili Outlook.com nalog. Zašto verifikacioni kôd ne radi?

Pokušavate da verifikujete Microsoft nalog koristeći kôd sa nekog drugog Microsoft naloga. Međutim, kada se prijavite u taj drugi nalog (da biste dobili kôd koji je poslat na tu adresu), većina pregledača će vas odjaviti iz prvog naloga (onog za koji ste zatražili kôd).

Ako koristite Internet Explorer, možete da se prijavite u drugi nalog koristeći sesiju InPrivate pregledanja. To će vam omogućiti da preuzmete kôd bez potrebe da se odjavljujete iz naloga za koji vam je kôd potreban.

 1. Kada se od vas zatraži da unesete verifikacioni kôd koji vam je poslat na alternativnu e-adresu, nemojte da zatvarate Internet Explorer.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P da biste otvorili novi prozor u programu Internet Explorer i uključite InPrivate pregledanje.

 3. Kada otvorite novi prozor, prijavite se u nalog alternativne e-adrese i potražite poruku koju vam je poslao tim za Microsoft nalog.

  Kopirajte ili zapišite verifikacioni kôd iz poruke.

 4. Ponovo otvorite prozor programa Internet Explorer u kome je od vas zatražen kôd. Unesite verifikacioni kôd i pratite uputstva.

Ako koristite neki drugi pregledač, u okviru pomoći koju obezbeđuje proizvođač potražite informacije o privatnom pregledanju.

Više nemam broj telefona ili e-adresu korišćene za bezbednosne informacije. Šta da radim?

Možete da izbrišete zastarele bezbednosne informacije i zamenite ih važećim. Postoji period čekanja od 30 dana pre trajnog brisanja starih informacija, što vam može pomoći ako, na primer, pronađete izgubljeni telefon. Vište detalja potražite u temi pomoći Kako da zamenim sve svoje bezbednosne informacije?

Šta je to kôd za oporavak Microsoft naloga?

Kôd za oporavak vam može pomoći da povratite svoj Microsoft nalog čak i ako se desi nešto loše, na primer, ako neki haker upadne u vaš nalog i počne da unosi promene, ili ako izgubite telefon na koji inače dobijate validacione kodove da biste se prijavili.

Međutim, kôd za oporavak će vam biti od koristi samo ukoliko ste ga odštampali ili zapisali na nekom bezbednom mestu, izvan računara ili uređaja, i to pre nego što je problem nastao. Postupite na sledeći način da biste kreirali i odštampali svoj kôd za oporavak:

 1. Prijavite se u svoj Microsoft nalog.

 2. U odeljku Kôd za oporavak dodirnite dugme Konfiguriši ili kliknite na njega.

  Ako ste već kreirali kôd za oporavak, na ekranu ćete videti dugme Zameni. Dodirnite dugme Zameni ili kliknite na njega.

 3. Dodirnite dugme Odštampaj ili kliknite na njega.

Šta mogu da uradim da zaštitim svoj Microsoft nalog?

Možete da konfigurišete verifikaciju u dva koraka da biste povećali bezbednost informacija. Verifikacija u dva koraka će od vas stalno zahtevati da pored lozinke navedete i bezbednosni kôd. Ako odlučite da uključite verifikaciju u dva koraka, veoma je važno da vaše alternativne kontakt informacije budu važeće jer će vam biti potrebne za prijem bezbednosnih kodova. Više informacija potražite na stranici Verifikaciju u dva koraka: najčešća pitanja.

Savet

 • Ako često menjate informacije o nalogu, možda ćete želeti da konfigurišete pouzdani uređaj (na primer, računar sa kog se najčešće prijavljujete) kako ne biste morali da unosite bezbednosni kôd kad god nešto promenite. Više informacija potražite u temi pomoći Pouzdani uređaji: najčešća pitanja