Bezbednosne informacije i bezbednosni kodovi

Bezbednosne informacije čine alternativna e-adresa ili broj telefona koji ste dodali u nalog. Ako zaboravite lozinku ili neko drugi pokušava da preuzme vaš nalog, mi ćemo poslati bezbednosni kôd na tu alternativnu e-adresu ili broj telefona. Kada potom vi pošaljete taj kôd nama, znaćemo da ste to zaista vi i moći ćemo da vam dozvolimo ponovni pristup vašem Microsoft nalogu.

Dodavanje bezbednosnih informacija

 1. Posetite stranicu „Bezbednosne postavke“ i prijavite se koristeći svoj Microsoft nalog.

 2. U odeljku Bezbednosne informacije doprinose bezbednosti naloga izaberite stavku Dodaj bezbednosne informacije.

 3. Pratite uputstva za unos e-adrese ili broja telefona, a zatim dodirnite dugme Dalje.

 4. Poslaćemo vam bezbednosni kôd na upravo navedenu e-adresu ili broj telefona. Unesite taj bezbednosni kôd, a zatim dodirnite dugme Dalje. Nove bezbednosne informacije će se pojaviti na listi.

Uklanjanje bezbednosnih informacija

 1. Posetite stranicu „Bezbednosne postavke“ i prijavite se koristeći svoj Microsoft nalog.

 2. Ako se od vas zatraži da unesete bezbednosni kôd da biste nastavili, a vi ne možete da ga dobijete, u padajućoj listi izaberite stavku Više to ne koristim ili Ne mogu da verifikujem nalog, a zatim pratite uputstva.

 3. Ako se od vas ne traži bezbednosni kôd, videćete svoje bezbednosne informacije u odeljku Bezbednosne informacije održavaju bezbednost naloga. Pored svake stavke koju želite da uklonite kliknite na dugme Ukloni, a zatim dodajte nove bezbednosne informacije čim se to od vas zatraži.

Ako uklonite sve svoje bezbednosne informacije, postoji period čekanja od 30 dana tokom kog ćemo pomoći u zaštiti osetljivih delova naloga, tako da niko neće moći da menja bezbednosne postavke, niti da koristi vaše opcije plaćanja. Svoju e-adresu, Skype, OneDrive i uređaje možete da koristite na uobičajen način, ali ako ste uključili verifikaciju u dva koraka, moraćete da koristite pouzdan uređaj ili lozinke za aplikacije koje ste podesili na svojim uređajima.

Nakon isteka tih 30 dana, bićete obavešteni o tome da je čekanje završeno i da je vreme da unesite nove bezbednosne informacije.

Prikaži sve

Ne dobijam svoj bezbednosni kôd. Šta da radim?

 • Da li su vam na telefonu blokirani pozivi ili tekstualne poruke sa nepoznatih brojeva?

  Deblokirajte ih na telefonu i odaberite opciju Nemam kôd. Poslaćemo vam drugi bezbednosni kôd.

 • Da li je vaša usluga e-pošte poslala bezbednosni kôd u fasciklu za neželjenu e-poštu?

  Proverite da li u fascikli za neželjenu e-poštu postoji neka poruka Microsoft naloga i ukoliko je pronađete, upotrebite taj kôd iz te poruke.

 • Da li ste ispravno uneli broj telefona ili da li je redosled cifara tačan?

  Ako je broj telefona pogrešno unet, dodajte ga ponovo.

 • Da li broj telefona sadrži tačan pozivni broj za zemlju?

  Pokušajte da ponovo dodate broj telefona i koristite padajuću listu da biste izabrali pravi pozivni broj za zemlju za taj broj telefona.

 • Da li je e-adresa ispravno napisana?

  Ako nije, pokušajte da ponovo dodate e-adresu.

 • Da li se alternativna e-adresa završava sufiksom Hotmail.com, Live.com ili Outlook.com?

  Ako je tako, koristite jedan Microsoft nalog da biste verifikovali drugi Microsoft nalog, što može da funkcioniše, ali nekada može biti nezgodno da pratite u koji ste nalog prijavljeni. Najverovatnije se dešava sledeće: kada se prijavite u drugi nalog (da biste dobili kôd koji je poslat na tu adresu), većina pregledača će vas odjaviti iz prvog naloga (onog za koji ste zatražili kôd).

  Ako koristite Internet Explorer, možete da se prijavite u drugi nalog koristeći sesiju InPrivate pregledanja. To će vam omogućiti da preuzmete kôd bez potrebe da se odjavljujete iz naloga za koji vam je kôd potreban.

  1. Kada se od vas zatraži da unesete bezbednosni kôd koji vam je poslat na alternativnu e-adresu, nemojte da zatvarate Internet Explorer.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P da biste otvorili novi prozor u programu Internet Explorer i uključite InPrivate pregledanje.

  3. Kada otvorite novi prozor, prijavite se u nalog alternativne e-adrese i potražite poruku koju vam je poslao tim za Microsoft nalog. Kopirajte ili zapišite bezbednosni kôd iz poruke.

  4. Ponovo otvorite prozor programa Internet Explorer u kome se od vas traži kôd. Unesite bezbednosni kôd i pratite uputstva. Ako koristite neki drugi pregledač, potražite informacije o „privatnom pregledanju“ u okviru pomoći za taj pregledač.

Ne mogu da primam tekstualne poruke. Da li ipak mogu da dobijem kôd putem telefona?

Ako ne možete da primite bezbednosni kôd u tekstualnoj poruci, i dalje možete da koristite svoj broj telefona. Kada dodate broj, odaberite opciju za dobijanje automatizovanog telefonskog poziva.

U poruci je stajalo „uverite se da možete da primite bezbednosni kôd“

Kada vidite poruku u kojoj se navodi da treba da se uverite da možete da primite bezbednosni kôd, to znači da treba da verifikujete ili dodate nove bezbednosne informacije. Možete da je preskočite jednom na svaka 24 časa, ali sedam dana od prvog obaveštenja ćete morati da verifikujete bezbednosne informacije ili da dodate nove da biste ponovo mogli da se prijavite u nalog.

Od vas nećemo tražiti da verifikujete svoje bezbednosne informacije svaki put kada se prijavite. Povremeno ćemo možda zatražiti od vas da ih ponovo proverite, na primer, ako se dugo niste prijavljivali. Ovo je naš način da proverimo aktuelnost vaših informacija.

Kako Microsoft koristi moje bezbednosne informacije?

Bezbednosne informacije služe samo za zaštitu vašeg naloga. Mi bezbednosne informacije nikada nećemo koristiti za slanje bezvrednih poruka niti u marketinške svrhe – one služe samo za proveru vašeg identiteta u slučaju da se nekada javi neki problem sa nalogom.

Da li je bezbednosni kôd isto što i lozinka?

Ne. Bezbednosni kôd nije zamena za lozinku, tako da unos bezbednosnog koda u polje za lozinku neće imati nikakvog efekta.