Bezbednosne informacije i bezbednosni kodovi

Da bismo vas zaštitili, od svakog ko ima Microsoft nalog zahtevamo ažurirane bezbednosne informacije, kao što su alternativna e-adresa ili broj telefona. To je zbog toga da bi, u slučaju da zaboravite lozinku ili ako neko drugi pokuša da preuzme nalog, Microsoft mogao da vam pošalje bezbednosni kôd na osnovu tih bezbednosnih informacija. Kada ga potom pošaljete nama, znaćemo da ste to zaista vi i moći ćemo da vam dozvolimo ponovni pristup vašem Microsoft nalogu.

Prikaži sve

Kako da dodate ili uklonite bezbednosne informacije

Da biste odmah dodali bezbednosne informacije u svoj Microsoft nalog, ili da biste ih uklonili iz njega, na veb lokaciji Microsoft naloga otvorite stranicu Upravljanje naprednim postavkama bezbednosti, a zatim se prijavite. U odeljku Bezbednosne informacije doprinose bezbednosti naloga ćete videti bezbednosne informacije koje ste nam do sada pružili.

Kako da dodate broj telefona

 1. Na veb stranici „Upravljanje naprednim postavkama bezbednosti“ odaberite opciju Dodaj novi broj telefona.

 2. Pratite uputstva za unos broja telefona i odaberite da li želite da dobijate bezbednosne kodove u SMS poruci ili u okviru telefonskog poziva.

 3. Dodirnite dugme Dalje i mi ćemo vam poslati bezbednosni kôd na broj telefona koji ste uneli.

 4. Unesite taj bezbednosni kôd u sledeće polje i ponovo dodirnite dugme Dalje. Trebalo bi da vidite svoj broj telefona na listi bezbednosnih informacija.

Kako da dodate alternativnu e-adresu

 1. Na veb stranici „Upravljanje naprednim postavkama bezbednosti“ odaberite opciju Dodaj novu e-adresu.

 2. Pratite uputstva za unos e-adrese koja se razlikuje od e-adrese koja je deo Microsoft naloga.

 3. Dodirnite dugme Dalje i mi ćemo vam poslati bezbednosni kôd na e-adresu koju ste uneli.

 4. Unesite taj bezbednosni kôd u sledeće polje i ponovo dodirnite dugme Dalje. Trebalo bi da vidite tu e-adresu na listi bezbednosnih informacija.

Kako da uklonite bezbednosne informacije

 1. Na veb stranici „Upravljanje naprednim postavkama bezbednosti“ odaberite opciju Ukloni pored bilo koje e-adrese ili broja telefona koje više ne želite da koristite u sklopu bezbednosnih informacija.

Ne dobijam svoj bezbednosni kôd. Šta da radim?

 • Da li su vam na telefonu blokirani pozivi ili tekstualne poruke sa nepoznatih brojeva?

  Deblokirajte ih na telefonu i odaberite opciju Nemam kôd. Poslaćemo vam drugi bezbednosni kôd.

 • Da li je vaša usluga e-pošte poslala bezbednosni kôd u fasciklu za neželjenu e-poštu?

  Proverite da li u fascikli za neželjenu e-poštu postoji neka poruka Microsoft naloga i ukoliko je pronađete, upotrebite taj kôd iz te poruke.

 • Da li ste ispravno uneli broj telefona ili da li je redosled cifara tačan?

  Ako je broj telefona pogrešno unet, dodajte ga ponovo.

 • Da li broj telefona sadrži tačan pozivni broj za zemlju?

  Pokušajte da ponovo dodate broj telefona i koristite padajuću listu da biste izabrali pravi pozivni broj za zemlju za taj broj telefona.

 • Da li je e-adresa ispravno napisana?

  Ako nije, pokušajte da ponovo dodate e-adresu.

 • Da li se alternativna e-adresa završava sufiksom Hotmail.com, Live.com ili Outlook.com?

  Ako je tako, koristite jedan Microsoft nalog da biste verifikovali drugi Microsoft nalog, što može da funkcioniše, ali nekada može biti nezgodno da pratite u koji ste nalog prijavljeni. Najverovatnije se dešava sledeće: kada se prijavite u drugi nalog (da biste dobili kôd koji je poslat na tu adresu), većina pregledača će vas odjaviti iz prvog naloga (onog za koji ste zatražili kôd).

  Ako koristite Internet Explorer, možete da se prijavite u drugi nalog koristeći sesiju InPrivate pregledanja. To će vam omogućiti da preuzmete kôd bez potrebe da se odjavljujete iz naloga za koji vam je kôd potreban.

  1. Kada se od vas zatraži da unesete bezbednosni kôd koji vam je poslat na alternativnu e-adresu, nemojte da zatvarate Internet Explorer.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P da biste otvorili novi prozor u programu Internet Explorer i uključite InPrivate pregledanje.

  3. Kada otvorite novi prozor, prijavite se u nalog alternativne e-adrese i potražite poruku koju vam je poslao tim za Microsoft nalog. Kopirajte ili zapišite bezbednosni kôd iz poruke.

  4. Ponovo otvorite prozor programa Internet Explorer u kome se od vas traži kôd. Unesite bezbednosni kôd i pratite uputstva. Ako koristite neki drugi pregledač, potražite informacije o „privatnom pregledanju“ u okviru pomoći za taj pregledač.

Ne mogu da primam tekstualne poruke. Da li ipak mogu da dobijem kôd putem telefona?

Ako ne možete da primite bezbednosni kôd u tekstualnoj poruci, i dalje možete da koristite svoj broj telefona. Kada dodate broj, odaberite opciju za dobijanje automatizovanog telefonskog poziva.

U poruci je stajalo „uverite se da možete da primite bezbednosni kôd“

Kada vidite poruku u kojoj se navodi da treba da se uverite da možete da primite bezbednosni kôd, to znači da treba da verifikujete ili dodate nove bezbednosne informacije. Možete da je preskočite jednom na svaka 24 časa, ali sedam dana od prvog obaveštenja ćete morati da verifikujete bezbednosne informacije ili da dodate nove da biste ponovo mogli da se prijavite u nalog.

Od vas nećemo tražiti da verifikujete svoje bezbednosne informacije svaki put kada se prijavite. Povremeno ćemo možda zatražiti od vas da ih ponovo proverite, na primer, ako se dugo niste prijavljivali. Ovo je naš način da proverimo aktuelnost vaših informacija.

Kako Microsoft koristi moje bezbednosne informacije?

Bezbednosne informacije služe samo za zaštitu vašeg naloga. Mi bezbednosne informacije nikada nećemo koristiti za slanje bezvrednih poruka niti u marketinške svrhe – one služe samo za proveru vašeg identiteta u slučaju da se nekada javi neki problem sa nalogom.

Da li je bezbednosni kôd isto što i lozinka?

Ne. Bezbednosni kôd nije zamena za lozinku, tako da unos bezbednosnog koda u polje za lozinku neće imati nikakvog efekta.

Nijedna moja bezbednosna informacija više neće funkcionisati. Šta da radim?

Ako jedan deo bezbednosnih informacija nije tačan, ukloniti ga tako što ćete pratiti korake koji su navedeni u temi pomoći Kako da dodate ili uklonite bezbednosne informacije.

Ako imate samo jedan deo bezbednosnih informacija, ili ako će sve vaše bezbednosne informacije prestati sa radom, postoji period čekanja od 30 dana pre nego što možete da dodate nove informacije. Ovaj period čekanja postoji da bismo sprečili druge u pokušaju da preuzmu vaš nalog. Tokom ovog perioda od 30 dana ćete i dalje moći da se prijavljujete u većinu usluga ukoliko one ne zahtevaju bezbednosni kôd. Nakon isteka perioda od 30 dana, bićete obavešteni o tome da je čekanje završeno i da je vreme da unesite nove bezbednosne informacije. Više informacija potražite u temi pomoći Kako da zamenim sve svoje bezbednosne informacije?