Osnove u programu Windows Live Writer

Evo kako možete da konfigurišete blog, kreirate objave bloga i dodate fotografije, video zapise i mape da biste ispričali svoju priču. Writer radi kod mnogih popularnih dobavljača blogova kao što su WordPress, Blogger i TypePad.

Kreiranje novog bloga i dodavanje u Writer

Ako već nemate blog, kliknite na dugme Dodaj nalog za blog, a zatim na dugme Create a new blog. Zatim pratite korake da biste otišli na veb-lokaciju WordPress i kreirali svoj blog. Kada kreirate blog, na veb-lokaciji kliknite na dugme Set up in Writer (Konfiguriši u programu Writer). Time će program Writer biti automatski konfigurisan.

Dodavanje postojećeg bloga

Ako već imate nalog za blog, kliknite na dugme Dodaj nalog za blog, a zatim pretite korake za konfigurisanje bloga u programu Writer.

Slika dijaloga „Dodavanje bloga“ u programu Windows Live Writer
Dodajte blog u samo nekoliko koraka.

Naslovljavanje objave na blogu

U odeljku Unesite naslov objave otkucajte naslov objave.

Slika naslova u programu Windows Live Writer
otkucajte naslov za objavu.

Početak pisanja priče

Otkucajte priču u prozoru za objavu. Ako želite da oblikujete tekst, koristite komande na traci. Kreirajte naslove tako što ćete koristiti opcije u grupi HTML stilovi. Promenite stil fonta tako što ćete koristiti opcije u grupi Font.

Slika teksta u prozoru za objavu u programu Windows Live Writer
Napišite priču u prozoru za objavu.

Dodavanje fotografija

Kliknite na dugme Slika, a zatim kliknite da biste dodali pojedinačnu sliku sa računara ili veba, ili pregled sa sličicama iz albuma u usluzi Windows Live OneDrive. Kada odaberete slike koje želite da dodate, one će se pojaviti u vašoj objavi.

Pregled sa sličicama fotografija iz albuma u usluzi Windows OneDrive
Pregled sa sličicama fotografija u objavi bloga.

Dodavanje video zapisa na mreži

Otvorite veb-pregledač i pronađite vezu do video zapisa koji želite da prikažete, a koji se nalazi u nekoj popularnoj usluzi za video zapise kao što su YouTube, Dailymotion i Metacafe. Samo kopirajte i nalepite vezu u objavu, a pregled video zapisa će se pojaviti automatski.

Pregled video zapisa u objavi bloga u programu Windows Live Writer
Pregled video zapisa u objavi bloga.

Dodavanje Bing mape

Kada znate koju lokaciju želite da dodate, izaberite karticu Umetanje, a zatim kliknite na dugme Mapa. U okvir Pronađite lokaciju unesite adresu ili lokaciju, a zatim pritisnite taster Enter.

Dijalog „Bing mapa“ u programu Windows Live Writer
Otkucajte adresu ili lokaciju.

Da biste odabrali željenu vrstu mape, u padajućoj listi izaberite stavku Auto karta, Satelitski prikaz ili Ptičja perspektiva, a zatim kliknite na dugme Umetni.

Prikaz Bing mape iz ptičje perspektive u programu Windows Live Writer
Odaberite auto kartu, satelitski prikaz ili ptičju perspektivu za mapu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?