Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o 32-bitnim i 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows.

Prikaži sve

U čemu je razlika između 32-bitnih i 64-bitnih verzija operativnog sistema Windows?

Termini 32-bitni i 64-bitni odnose se na način na koji procesor računara (naziva se i CPU) obrađuje informacije. 32-bitne i 64-bitne verzije operativnog sistema Windows su dizajnirane za korišćenje na računarima sa 32-bitnim ili 64-bitnim procesorima.

Da li se na mom računaru može pokrenuti 64-bitna verzija operativnog sistema Windows?

Računar mora da ima 64-bitni procesor da biste pokrenuli 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. izvršite sledeće radnje da biste pronašli brzinu procesora računara:

  1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Sistem.

  2. U okviru Sistem možete pogledati tip i brzinu procesora.

Da li mogu da nadogradim 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows?

Ne. Ako trenutno koristite 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows, možete samo da izvršite nadogradnju na drugu 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Takođe, ako koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows Vista, možete samo da izvršite nadogradnju na drugu 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows Vista.

Za detaljne informacije o instaliranju i nadogradnji 32-bitnih i 64-bitnih verzija operativnog sistema Windows pogledajte članak Izbori pri instalaciji operativnog sistema Windows Vista (32-bitna verzija) ili Izbori pri instalaciji operativnog sistema Windows Vista (64-bitna verzija) na mreži.

Da li mogu da pokrenem 32-bitne programe na 64-bitnim računarima?

Mnogi programi dizajnirani za računare koji koriste 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows bez promena će raditi na računaru koji koristi 64-bitne verzije operativnog sistema Windows. Međutim, u nekim slučajevima može doći do razlike u performansama. Ako imate 64-bitni računar, najbolje je da koristite programe dizajnirane za pokretanje na 64-bitnom računaru.

Da li će mi korišćenje 64-bitnog računara pružiti neke prednosti?

64-bitni računar može da obrađuje duplo više informacija od 32-bitnog računara i ima značajno više RAM memorije. Zato 64-bitni računar predstavlja dobar izbor ako radite sa video zapisima, pretraživanjem velikih baza podataka ili igrama i drugim programima koji zahtevaju složena izračunavanja i veliku količinu memorije. 32-bitni računari ipak veoma dobro funkcionišu za većinu programa. Na primer, programi unakrsne tabele, Web pregledači i programi za obradu teksta će raditi približno istom brzinom na 32-bitnim i 64-bitnim računarima.

Da li su mi potrebni 64-bitni upravljački programi ukoliko koristim 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows.

Da. Svi hardverski uređaji zahtevaju 64-bitne upravljačke programe da bi funkcionisali na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows. Da biste saznali kako da proverite da li postoje upravljački programi, pogledajte odeljak Popravljanje ili ažuriranje upravljačkog programa ili posetite Web lokaciju proizvođača uređaja. Informacije o upravljačkim programima možete dobiti i ako posetite Web lokaciju Windows Vista Savetnik za nadogradnju.