Dodavanje drugog monitora

Da biste računari dodali drugi monitor, morate da se uverite da imate grafičku karticu koja podržava više monitora ili da računar ima više grafičkih kartica. Najlakši način da utvrdite da li grafička kartica podržava više monitora je da pogledate zadnji deo računara i proverite da li kartica ima dva video porta za povezivanje monitora.

Ilustracija VGA i DVI portova
VGA i DVI portovi

Kada ste se uverili da grafička kartica podržava drugi monitor, sledite sledeće korake da biste dodali još jedan monitor:

  1. Isključite računar i monitor.

  2. Pronađite video portove na računaru. (Pogledajte ilustraciju.)

  3. Povežite drugi monitor sa neiskorišćenim video portom.

  4. Priključite drugi monitor na izvor napajanja i uključite ga.

  5. Uključite vaš prvobitni monitor.

  6. Uključite računar.

    Operativni sistem Windows bi trebalo da prepozna monitor kada se pokrene računar. Ako se od vas zatraži da instalirate softver upravljačkog programa, pogledajte uputstva koja ste dobili uz monitor.

Napomene

  • Možete posetiti i Web lokaciju proizvođača grafičke kartice da biste utvrdili da li kartica podržava više monitora. Ako ne znate vrstu i model grafičke kartice pogledajte odeljak „Kako da saznam koju vrstu grafičke kartice ima moj računar?” u odeljku Grafičke kartice: najčešća pitanja.

  • Neke grafičke kartice mogu imati i poseban kabl koji jedan konektor deli na dva. Ako vaša kartica podržava takav razdelnik, trebalo bi da je isporučen uz računar.