Biblioteku programa Windows Media Player možete koristiti za organizovanje čitave zbirke digitalnih medija na računaru, uključujući muziku, video zapise i slike. Kada dodate datoteke u biblioteku, možete da ih reprodukujete, narezujete mešovite CD-ove, kreirate spiskove numera, sinhronizujete datoteke na prenosive muzičke i video plejere i da ih delite sa ostalim uređajima na kućnoj mreži. Postoji nekoliko metoda pomoću kojih možete da dodate datoteke u biblioteku:

 • Praćenje datoteka. Kada prvi put pokrenete Player, on na računaru automatski traži određene podrazumevane fascikle za muzičke datoteke, datoteke video zapisa i slika, a zatim ih dodaje u biblioteku. Ako dodate ili uklonite datoteke iz tih fascikli, Player automatski ažurira biblioteku na odgovarajući način. Ako uskladištite neke od datoteka digitalnih medija na lokaciju koja se ne nadgleda automatski, možete promeniti fascikle koje Player nadgleda.

 • Dodavanje datoteka medija koje reprodukujete. Kada reprodukujete datoteku sa računara ili sa Interneta, Player je automatski dodaje u biblioteku, ako se ona već tamo ne nalazi. Player ne dodaje automatski datoteke koje reprodukujete sa prenosivog medija za skladištenje, prenosivog uređaja za skladištenje ili deljene mrežne fascikle. Na primer, ako reprodukujete datoteku koja je uskladištena na CompactFlash kartici, na CD-u sa podacima ili u deljenoj fascikli na drugom računaru na mreži, Player je neće automatski dodati u biblioteku.

 • Ripovanje muzike sa CD-a. Player možete koristiti za ripovanje numera sa audio CD-ova. Tokom ripovanja, numere se na računaru kreiraju u vidu datoteka.

 • Preuzimanje muzičkih i video zapisa sa prodavnica na mreži. Iz programa Player možete da se prijavite na neke prodavnice na mreži. Kada to uradite, sa njih možete preuzimati muzičke datoteke i datoteke video zapisa.

Ova tema pokriva prva dva metoda. Za informacije o drugim metodima, pogledajte odeljke Ripovanje muzike sa CD-a i Kupovina na mreži.

Prikaži sve

Menjanje fascikli koje Player prati

 1. Kliknite na strelicu ispod kartice Biblioteka, a zatim izaberite stavku Dodaj u biblioteku.

 2. U dijalogu Dodavanje u biblioteku izaberite jednu od sledećih opcija:

  • Moje lične fascikle. Koristite ovu opciju za praćenje datoteka digitalnih medija uskladištenih u vašim ličnim fasciklama „Muzika“, „Slike“ i „Video zapisi“, kao i za praćenje svih datoteka uskladištenih u javnim fasciklama „Muzika“, „Slike“ i „Video zapisi“ kojima imaju pristup svi koji koriste računar.

  • Moje i tuđe fascikle kojima mogu da pristupim. Koristite ovu opciju za praćenje datoteka digitalnih medija uskladištenih u vašim ličnim fasciklama „Muzika“, „Slike“ i „Video zapisi“, za praćenje datoteka uskladištenih u javnim fasciklama „Muzika“, „Slike“ i „Video zapisi“, kao i datoteka uskladištenih u fasciklama „Muzika“, „Slike“ i „Video zapisi“ koje pripadaju ostalim korisnicima računara. Imajte na umu da datoteke uskladištene u ličnoj fascikli druge osobe možete da pratite samo ako je ona odabrala da sa vama podeli fasciklu. Za informacije o tome kako da podelite fasciklu sa drugom osobom na računaru, pogledajte odeljak Windows Pomoć i podrška.

 3. Izaberite karticu Više opcija i izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste pratili dodatne fascikle, kliknite na dugme Dodaj i odredite lokaciju fascikle.

  • Da biste prestali sa praćenjem fascikle koju ste prethodno dodali, izaberite fasciklu koju želite da uklonite sa liste i kliknite na dugme Ukloni. Da biste prestali sa praćenjem fascikle koja je dodata automatski, izaberite je i kliknite na dugme Zanemari.

  • Da biste precizirali da li Player treba da dodaje datoteke koje su prethodno izbrisane iz biblioteke, potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Dodaj datoteke koje su prethodno izbrisane iz biblioteke.

  • Da biste sprečili dodavanje datoteka manjih od određene veličine u biblioteku, unesite ograničenja veličine datoteke u polja Audio zapisi i Video zapisi.

Menjanje datoteka medija koje se automatski dodaju u biblioteku prilikom reprodukovanja

 1. Kliknite na strelicu ispod kartice Biblioteka, izaberite stavku Više opcija, a zatim karticu Plejer.

 2. Da biste sprečili dodavanje datoteka medija u biblioteku sa računara ili sa Interneta prilikom reprodukovanja, opozovite izbor u polju za potvrdu Dodaj datoteke medija u biblioteku prilikom reprodukovanja.