Izbegavanje virusa e‑pošte

Korišćenjem ažurnog antivirusnog programa, kao i pažljivim otvaranjem priloženih datoteka i biranjem veza u porukama, trebalo bi da izbegnete da se računar zarazi virusom iz zlonamerne e‑pošte. Sledite ova uputstva da biste zaštitili računar:

Prikaži sve

Instaliranje antivirusnog programa

Najbolja odbrana od zaraze virusom je instaliranje antivirusnog programa za skeniranje i njegovo redovno ažuriranje. Antivirusni programi skeniraju dolaznu e‑poštu u potrazi za poznatim virusima i sprečavaju ih da zaraze računar. Novi virusi se pojavljuju gotovo svakog dana, tako da je važno da antivirusni program redovno ažurirate. Većina antivirusnih programa može se podesiti za automatsko ažuriranje informacijama koje su im potrebne u borbi protiv najnoviji virusa.

Oprezno otvaranje priloga e‑pošte

Prilozi e‑pošte su glavni izvor zaraze virusima. Na primer, možete primiti e‑poruku, čak i od nekoga koga poznajete, sa priloženom datotekom koja izgleda kao dokument, fotografija ili program, a zapravo je virus. Ako otvorite tu datoteku, virus će zaraziti računar. Dobra vest je da Windows pošta automatski blokira poznate opasne tipove datoteka. Međutim, autori virusa često pronalaze nove tehnike za širenje zlonamernog softvera tako da ipak treba pažljivo otvarati priloge. Ako primite priloge e‑pošte koje očekujete, razmotrite da odgovorite pošiljaocima i da ih pitate da potvrde da su zaista poslali priloge pre nego što ih otvorite.

Korišćenje antivirusnog programa za proveru sadržaja komprimovanih datoteka

Metod koji autori virusa koriste da neopaženo postave zlonamerne datoteke na računar je da ih pošalju kao priloge pomoću formata komprimovanih datoteka, kao što su .zip i .rar. Većina antivirusnih programa će skenirati ove priloge po prijemu, ali da biste bili bezbedni, trebalo bi da sačuvate komprimovane priloge u fasciklu na računaru i da koristite antivirusni program za njihovo skeniranje pre otvaranja datoteka koje se nalaze u njima.

Pažljivo biranje veza u porukama

Obmanjivačke veze u e‑porukama često se koriste kao deo prevara phishing metoda i špijunskog softvera, ali takođe se mogu koristiti za prenos virusa. Izbor obmanjivačke veze može vas odvesti na Web stranicu koja pokušava da preuzme zlonamerni softver na računar. Budite pažljivi kada odlučujete da li da izaberete vezu u poruci, naročito ako telo poruke izgleda nejasno i neodređeno, kao što je poruka sa tekstom „Proverite slike sa odmora“ bez informacija koje lično identifikuju vas ili pošiljaoca.