Da biste se uverili da nećete izgubiti datoteke koje kreirate, menjate i skladištite na računaru, trebalo bi redovno da pravite njihovu rezervnu kopiju. Rezervne kopije datoteka možete u bilo kom trenutku napraviti ručno, ili podesiti automatsko pravljenje rezervne kopije.

Napomena

  • Mogućnost podešavanja automatskog pravljenja rezervne kopije nije uključena u Windows Vista Starter i Windows Vista Home Basic.

  1. Otvorite stavku „Centar za rezervne kopije i vraćanje u prethodno stanje“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Centar za rezervne kopije i vraćanje u prethodno stanje.

  2. Kliknite na dugme Napravi rezervnu kopiju datoteka i sledite korake u čarobnjaku. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Napomene

  • Nemojte praviti rezervnu kopiju datoteka na istom čvrstom disku na kome je instaliran operativni sistem Windows. Na primer, nemojte praviti rezervnu kopiju datoteka na particiji za oporavak.

  • Uvek skladištite medijume za rezervne kopije (eksterne čvrste diskove, DVD-ove ili CD-ove) na bezbednom mestu, kako neovlašćene osobe ne bi imale pristup vašim datotekama. Preporučuje se mesto obezbeđeno u slučaju požara, odvojeno od računara. Mogli biste razmisliti i o šifrovanju podataka rezervne kopije.