Pozadina radne površine (koja se naziva i poster) može biti digitalna slika iz vaše lične kolekcije ili ona koju ste dobili uz operativni sistem Windows. Takođe možete da izaberete boju pozadine radne površine ili da koristite boju da biste uokvirili sliku u pozadini.

Slika pozadina radne površine koje se dobijaju uz Windows
Windows se dobija sa velikim brojem izbora za pozadinu radne površine

Promena pozadine radne površine

 1. Otvorite opciju „Pozadina radne površine“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Pozadina radne površine.

 2. Izaberite sliku ili boju koju želite za pozadinu radne površine.

  Ako se slika koju želite da koristite ne nalazi na listi slika za pozadinu radne površine, kliknite na strelicu nadole pored lokacije slike da biste prikazali druge kategorije ili kliknite na dugme Potraži da biste je potražili na računaru. Kada pronađete željenu sliku, kliknite dvaput na nju. Ona će postati pozadina radne površine i pojaviće se na listi pozadina radne površine.

  Slika menija „Lokacija slike“
  Traženje slika na drugim lokacijama na računaru
 3. U okviru U kom položaju treba da se nalazi slika, odaberite da se slika uklapa u ekran, da bude naporedno postavljena ili centrirana na ekranu, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena

 • Ako odaberete da pozadina radne površine bude centrirana slika, možete da postavite i obojenu pozadinu koja će je uokviriti. U okviru U kom položaju treba da se nalazi slika, izaberite stavku Promeni boju pozadine, izaberite boju, a zatim kliknite na dugme U redu.

Savet

 • Svaku sliku koja je uskladištena na računaru (ili sliku koju trenutno prikazujete) možete da postavite kao pozadinu radne površine tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na nju i izabrati stavku Postavi kao pozadinu radne površine.

Slika postavljanja slike kao pozadine radne površine
Kliknite desnim tasterom miša na sliku da biste je postavili kao pozadinu radne površine