Provera da li postoje greške na čvrstom disku

Možete da pomognete u rešavanju nekih problema sa računarom i da poboljšate performanse računara tako što ćete se uveriti da na vašem čvrstom disku ne postoje greške.

 1. Otvorite stavku „Računar“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Računar.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na čvrsti disk koji želite da proverite, a zatim izaberite stavku Svojstva.

 3. Izaberite karticu Alatke, a zatim u okviru Provera grešaka kliknite na dugme Proveri odmah. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Da biste automatski rešili probleme sa datotekama i fasciklama koje otkrije skeniranje, izaberite opciju Automatski otkloni greške sistema datoteka. U suprotnom, provera diska će samo prijaviti probleme ali ih neće rešiti.

  Da biste izvršili temeljnu proveru diska, izaberite opciju Skeniraj i pokušaj s oporavkom neispravnih sektora. Ovo skeniranje pokušava da pronađe i popravi fizičke greške na samom čvrstom disku i njegovo dovršavanje traje mnogo duže.

  Da biste proverili greške datoteka i fizičke greške, izaberite opcije Automatski otkloni greške sistema datoteka i Skeniraj i pokušaj s oporavkom neispravnih sektora.

 4. Kliknite na dugme Start.

To može da potraje nekoliko minuta, što zavisi od veličine čvrstog diska. Da biste ostvarili najbolje rezultate, u toku provere grešaka nemojte da koristite računar za neke druge zadatke.

Napomena

 • Ako izaberete opciju Automatski otkloni greške sistema datoteka za disk koji se koristi (na primer particiju na kojoj se nalazi Windows), bićete upitani da ponovo isplanirate proveru diska pri sledećem pokretanju računara.