Izbor slika i video zapisa koji će se prikazati u Windows foto-galeriji

Windows foto-galerija je dizajnirana da automatski prikaže slike i video zapise koji su uskladišteni u fascikli „Slike“ na računaru. Sadržaj foto-galerije možete menjati u bilo kom trenutku dodavanjem i uklanjanjem fascikli, što je dobro ako su neke slike ili video zapisi uskladišteni van fascikle „Slike“ vašeg računara. U Foto-galeriji možete takođe dodavati pojedinačne slike i video zapise bez dodavanja cele fascikle.

Prikaži sve

Dodavanje fascikle u Foto-galeriju

Kada u Foto-galeriju dodate fasciklu, biće prikazane sve slike i video zapisi koji se nalaze u toj fascikli. Imajte na umu da možete da dodajete samo jednu fasciklu, tako da ovaj korak morate ponoviti za svaku fasciklu koju želite da dodate.

 1. Otvorite Windows foto-galeriju tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, a zatim izabrati stavku Windows foto-galerija.

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Dodaj fasciklu u galeriju.

 3. Kliknite na fasciklu koja sadrži slike i video zapise, a zatim kliknite na dugme U redu.

Upozorenje

 • Trebalo bi izbegavati dodavanje određenih fascikli u Foto-galeriju. Na primer, fascikla lokalnog diska se zove osnovna fascikla pošto ona predstavlja ceo čvrsti disk. Dodavanje ove fascikle će veoma usporiti Foto-galeriju. Iz sličnih razloga trebalo bi izbegavati dodavanje Windows fascikle i drugih sistemskih lokacija u Foto-galeriju.

Dodavanje jedne slike ili video zapisa u Foto-galeriju

U Foto-galeriju možete dodavati pojedinačne slike i video zapise bez automatskog uključivanja drugih datoteka uskladištenih u istoj fascikli.

 1. Otvorite fasciklu koja sadrži sliku ili video zapis koji želite da dodate u Foto-galeriju.

 2. Otvorite Windows foto-galeriju tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, a zatim izabrati stavku Windows foto-galerija.

 3. Prevucite sliku ili video zapis iz fascikle u prozor Foto-galerije.

  Slika ili video zapis se kopira u fasciklu „Slike“ i automatski dodaje Foto-galeriji.

Napomene

 • U Foto-galeriju možete dodavati samo slike i video zapise. Ako pokušate da dodate drugi tip datoteka, one će se kopirati u fasciklu „Slike“ ali se neće pojaviti u Foto-galeriji.

 • Postoji mnogo tipova slika, a neće se svi pojaviti u foto-galeriji. Na primer, slike sa oznakom tipa datoteke .gif neće se se pojaviti u foto-galeriji.

Uklanjanje fascikle iz Foto-galerije

Kada neku fasciklu uklonite iz Foto-galerije, ona se ne briše sa računara. Ako uklonite fasciklu, Foto-galerija više neće prikazivati slike i video zapise koji su bili u toj fascikli iako će fascikla ostati na računaru.

Fascikle koje ste dodali u Foto-galeriju možete ukloniti u bilo kom trenutku, ali ne možete ukloniti fascikle koje se podrazumevano nalaze u njoj. Ako uklonite fasciklu, ona se više ne prikazuje u Foto-galeriji. Iako iz Foto-galerije možete uklanjati fascikle, to ne možete učiniti sa pojedinačnim slikama ili video zapisima. Međutim, slike iz Foto-galerije možete izbrisati u bilo kom trenutku. Ako izbrišete neku sliku, ona je izbrisana sa računara kao kada bi je izbrisali iz fascikle „Slike“.

Pored toga, potfasciklu možete izbrisati bez uklanjanja fascikle najvišeg nivoa. U sledećem primeru, uklanjanjem fascikle pod imenom „Porodica“ uklanjaju se i sve njene potfascikle. Međutim, ne možete ukloniti fascikle sa imenom „Deca“ ili „Baba i deda“.

Slika koja prikazuje potfascikle u foto-galeriji
Iz Foto-galerije ne možete ukloniti potfasciklu a da ne uklonite fasciklu najvišeg nivoa.
 1. Otvorite Windows foto-galeriju tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, a zatim izabrati stavku Windows foto-galerija.

 2. U oknu za navigaciju desnim tasterom miša kliknite na fasciklu koju želite da uklonite i izaberite stavku Ukloni iz galerije.

Upozorenje

 • Foto-galerija predstavlja još jedan način za pregled i organizovanje slika i video zapisa. Ona prikazuje slike i video zapise uskladištene u fascikli „Slike“ i drugim fasciklama na računaru. Ona nije zamena za fascikle na računaru. Iz tog razloga, iz Foto-galerije ili fascikle „Slike“ ne bi trebalo da brišete slike osim ako stvarno nemate nameru da ih izbrišete sa računara. Ako to uradite, one će biti izbrisane sa računara i više se neće prikazivati u fascikli „Slike“ ili Foto-galeriji.