ClearType: najčešća pitanja

Evo odgovora na uobičajena pitanja o opciji ClearType.

Prikaži sve

Šta je ClearType?

ClearType je tehnologija za prikazivanje računarskih fontova tako da izgledaju jasni i glatki. ClearType prikazuje tekst na ekranu sa više detalja, što ga čini lakšim za čitanje tokom dužeg vremenskog perioda bez naprezanja očiju i psihičkog zamora. Posebno dobro funkcioniše sa LCD uređajima, uključujući monitore sa ravnim ekranom, prenosive računare i manje ručne uređaje.

Kako da dobijem ClearType?

U sistemu Windows opcija ClearType je uključena po podrazumevanoj vrednosti. Ako je iz bilo kojih razloga isključite, možete ponovo da je uključite.

Uključivanje opcije ClearType

  1. Otvorite opciju „Postavke izgleda“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Boja i izgled prozora. Ako dijalog „Postavke izgleda“ ne bude prikazan u donjem delu stranice, izaberite stavku Otvori svojstva klasičnog izgleda.

  2. Izaberite stavku Efekti.

  3. U dijalogu Efekti izaberite stavku Koristi sledeći metod za omekšavanje ivica fontova na ekranu.

  4. Na listi izaberite stavku ClearType, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena

  • Kada na listi izaberete stavku Standardno ili ClearType, morate da imate grafičku karticu i monitor koji podržavaju postavku boje od najmanje 256 boja. Najbolje rezultate ćete dobiti sa podrškom za visoke boje (24-bitne) ili najviše boje (32-bitne). Kvalitet boje možete da promenite u okviru opcije „Postavke ekrana“ na kontrolnoj tabli.

    Otvorite opciju „Postavke ekrana“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Postavke ekrana.

Zašto je razvijena tehnologija ClearType?

Tehnologija ClearType je razvijena u cilju omogućavanja čitanja teksta na ekranu tokom dužeg vremenskog perioda. Postoji velika razlika između čitanja velikog broja štampanih strana i čitanja iste količine teksta na ekranu računara, a naučnici su želeli da utvrde zašto. Istraživali su koji tipografski kvalitet omogućavaju ljudskom oku i mozgu da prepoznaje slova i transformiše ih u reči, rečenice i—konačno—značenje.

Pronašli su da čitanje mora uveliko da bude nesvesna radnja da bi bilo održivo. Ako su slova suviše iskrzana ili se ne nalaze poređana u lako prepoznatljive obrasce, čitalac se više usredsređuje na pojedinačne znakove, što ga ometa u shvatanju ukupnog značenja teksta. Zato čitanje teksta na ekranu može biti zamorno. ClearType umekšava izgled slova tako da čitaoci mogu da se usredsrede na ideje, a ne na prikaz.

Kako to funkcioniše?

Da biste shvatili funkcionisanje tehnologije ClearType, prvo morate da znate ponešto o slikama na ekranu. Prikazi na ekranu se sastoje od piksela. Pikseli takođe grade različite stilove slova u svakom fontu.

Svaki piksel u fontu ima tri dela: crveni, plavi i zeleni.

ClearType poboljšava rezoluciju tako što uključuje i isključuje svaku od boja u pikselu. Pre pojave tehnologije ClearType, ceo piksel je morao da bude isključen. Veća kontrola nad crvenim, plavim i zelenim delovima piksela može da poveća jasnoću na LCD monitoru čak i do 300 procenata.

Koju vrstu monitora treba da imam za korišćenje opcije ClearType: LCD ili CRT?

Možete da koristite oba tipa monitora, ali ćete najviše uspeha imati sa LCD monitorom. To je zato što je tehnologija ClearType napravljena za funkcionisanje sa LCD tehnologijom, koja drži određene piksele na određenim mestima. ClearType koristi prednost činjenice da su pikseli pričvršćeni na određenom mestu tako što uključuje i isključuje njihove deliće. CRT monitor ne funkcioniše na isti način sa tehnologijom ClearType jer koristi elektronske zrake da bi pobudio ili pomerio piksele, a ne da bi ih držao na jednom mestu.

Ipak, možda ćete osetiti neko poboljšanje jasnoće prilikom korišćenja tehnologije ClearType na CRT monitoru jer ClearType umekšava iskrzane ivice fontova. To se zove umekšavanje.

Mogu li da podesim ClearType?

Da. Da biste dodatno podesili čitljivost stavki na ekranu, možete da koristite tjuner na mreži.

Posetite Microsoft Web lokaciju za tipografiju, a zatim sledite uputstva za podešavanje tehnologije ClearType.

Da li su neki fontovi optimizovani za ClearType?

Da. Ova verzija sistema Windows sadrži nove fontove koji su dizajnirani za funkcionisanje sa tehnologijom ClearType, uključujući fontove Constantia, Cambria, Corbel, Candara, Calibri i Consolas.

Oni se nalaze u fascikli „Fontovi“.

Otvorite opciju „Fontovi“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, a zatim izabrati stavku Fontovi.