Da biste povezali računar sa televizorom, on mora da ima izlazni port koji odgovara jednom od ulaznih portova na televizoru.

Ilustracija video veza za VGA, DVI, kompozitni video, S-Video, HDMI i komponentni video
Prikaži sve

Šta vam je potrebno ako imate HDTV

Budući da gotovo svi računari imaju izlazni port, za povezivanje računara sa televizijom visoke definicije (HDTV) možete koristiti kabl. Većina računara ima VGA izlazni port (zato je upotreba VGA kablova uobičajena). Drugi računari imaju izlazne portove za DVI (Digital Visual Interface), HDMI interfejs (HDMI) ili komponentni video, a svaki od njih zahteva drugu vrstu kabla.

Sledeći scenariji prikazuju način na koji možete povezati računar sa HDTV-om:

Ako računar ima ovaj tip izlaznog porta
Trebalo bi da radi sa ovim tipom TV ulaznog porta
Pomoću ovog tipa kabla

HDMI

HDMI

HDMI sa HDMI-jem

DVI

DVI ili HDMI

DVI sa DVI-jem ili DVI sa HDMI-jem

VGA

VGA

VGA sa VGA-om

Šta vam je potrebno ako imate televizor standardne definicije

Većina televizora standardne definicije podržava samo kompozitne video veze ili S-Video veze. Ako računar podržava neke od tih veza, možda ćete moći da ga povežete sa televizorom. Međutim, oba ova tipa veze daće prikaze koji neće biti oštri kao u slučaju HDTV-a ili standardnog monitora računara.

Sledeći scenariji prikazuju način na koji možete povezati računar sa televizorom standardne definicije:

Ako računar ima ovaj tip izlaznog porta
Trebalo bi da radi sa ovim tipom TV ulaznog porta
Pomoću ovog tipa kabla

Kompozitni video

Kompozitni video

Kompozitni video sa kompozitnim videom

S-Video

S-Video

S-Video sa S-Video portom

Povezivanje računara sa televizorom

Kada nabavite odgovarajući kabl, sledite ove korake da biste povezali računar sa televizorom:

  1. Isključite računar i postavite ga blizu televizora. Isključite monitor, ali neka miš i tastatura ostanu povezani.

  2. Izlaz računara i televizor povežite odgovarajućim video kablom.

  3. Uključite televizor i postavite ga na ulaz koji se podudara sa izlazom računara. Možda ćete morati da pogledate uputstvo za korisnike koje ste dobili uz televizor da biste to uradili.

  4. Uključite računar.

    Na ekranu televizora bi trebalo da bude prikazan Windows. Ako ekran izgleda razvučeno ili se čini da su delovi ekrana odsečeni, verovatno je potrebno da prilagodite rezoluciju ekrana u operativnom sistemu Windows.

    Ako na televizoru ne vidite Windows, možda će pre povezivanja sa televizorom biti potrebno da ponovo povežete računar sa monitorom i prilagodite rezoluciju ekrana.

Napomene

  • Kablovi za VGA, DVI i komponentni video ne podržavaju audio signale. Međutim, HDMI kablovi podržavaju audio signale, ali neke grafičke kartice omogućene za HDMI ne podržavaju zvuk. Ako HDTV ima audio ulaz, možda ćete moći da povežete poseban audio kabl iz zvučne kartice računara direktno sa televizorom. U suprotnom, moraćete da povežete audio signal sa drugim uređajem, na primer sa spoljnim zvučnicima za računar ili kućnim stereo sistemom.

  • Ako računar ne podržava tip video veze koji vam je potreban, možda ćete moći da instalirate novu grafičku karticu sa odgovarajućom vezom.