Demonstracija: osnove bezbednosti

Slika rolne filma

Možete pomoći u zaštiti računara od pretnji sa Interneta tako što ćete preduzeti nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti. Ova demonstracija vas upoznaje sa Windows bezbednosnim centrom koji prikazuje bezbednosni status računara. Takođe ćete naučiti kako da automatski preuzmete najnovije bezbednosne ispravke, kako da koristite Windows zaštitni zid da biste blokirali štetne programe i kako da koristite Windows zaštitnik da biste zaštitili računar od špijunskog softvera i potencijalno neželjenog softvera.

Čitanje transkripta

Windows vam nudi nekoliko načina da zaštitite računar od pretnji sa Interneta, kao što su hakeri i virusi.

Da biste stigli do bezbednosnih opcija računara, otvorite kontrolnu tablu, a zatim izaberite stavku Bezbednost. Najbolje mesto za početak je Bezbednosni centar. To je najbrži način da proverite bezbednosni status računara i rešite bezbednosne probleme.

Vidite li kako su svetla za zaštitni zid, automatsko ažuriranje i zaštitu od malvera zelena, žuta ili crvena? Boje označavaju bezbednosni status svake oblasti.

Prvo je tu zaštitni zid koji je ugrađen Windows. Ovde možemo da vidimo da je on već uključen, što je preporučena postavka. Zaštitni zid blokira programe koji mogu biti štetni i koji pokušavaju da pošalju informacije na vaš računar ili da prime informacije sa njega. Možete odabrati da dozvolite programe kojima verujete.

Zatim je tu automatsko ažuriranje koje preuzima važne bezbednosne ispravke za Windows kada ste na mreži. Ovde Bezbednosni centar prikazuje da se ispravke ne instaliraju automatski. Da biste to ispravili, kliknite na ovu strelicu, a zatim kliknite na dugme Uključi odmah. Kada se ispravke preuzimaju ili instaliraju, ova ikona se prikazuje na traci zadataka. Možete da kliknete na nju za više informacija o ispravci.

Oblast „zaštita od malvera“ prati status alatki koje štite računar od zlonamernog softvera.

Oblast „zaštita od virusa“ prikazuje da li je na vašem računaru pokrenut antivirusni program. Možete da kliknete na ovo dugme da biste saznali više o antivirusnim programima i nabavili neki preko mreže. Kada instalirate antivirusni program, njegov status se pojavljuje ovde.

Konačno, tu je i oblast „zaštita od špijunskog softvera“. Ovde možemo da vidimo da je Windows zaštitnik uključen. Ova alatka automatski traži i uklanja špijunski softver i drugi potencijalno neželjeni softver.

Vidite li kako su sada sva svetla zelena? To znači da su sve ove alatke uključene i da pomažu u zaštiti računara.

To je to…sada znate kako da proverite nekoliko bezbednosnih postavki da biste osigurali bezbednost svog računara i važnih podataka.