Demonstracija: Deljenje datoteka i fascikli u operativnom sistemu Windows Vista

Slika rolne filma

Pogledajte ovu demonstraciju da biste saznali kako da delite svoje datoteke i fascikle sa ostalim osobama tako da mogu da ih prikažu ili urede.

Pročitajte transkript

Kada delite datoteke i fascikle, činite ih dostupnim drugim osobama, pa one mogu da ih pregledaju ili uređuju. Na primer, druge osobe mogu da pročitaju i uređuju dokument koji ste sačuvali u fascikli „Dokumenti“ ili da vide fotografije sa vašeg poslednjeg odmora.

Pogledajmo kako možete da koristite operativni sistem Windows Vista da biste delili datoteke i fascikle sa osobama koje koriste vaš računar ili vašu mrežu.

Pretpostavimo da ste se upravo vratili sa odmora. Napravili ste puno fotografija dok ste bili tamo, a sada, nakon što ste ih kopirali na računar, želite da ih podelite sa svojom porodicom i svojim prijateljima. Prvo, na kontrolnoj tabli u kategoriji „Centar za mrežu i deljenje“ uključite opciju za deljenje datoteka i opciju za deljenje za javnih fascikli.

Najlakši način za deljenje datoteka — kao što su ove fotografije — jeste korišćenje javne fascikle. Javnu fasciklu automatski obezbeđuje operativni sistem Windows, zajedno sa spremnim fasciklama za dokumente, fotografije i druge tipove datoteka. Sve što stavite u javnu fasciklu dostupno je drugim osobama da to vide. Da biste delili slike sa svog odmora, prevucite ih iz fascikle na vašem računaru u fasciklu „Javne slike“. Sada svako ko ima nalog na vašem računu može da vidi fotografije.

Ali, šta ako želite da delite fotografiju ili neku drugu datoteku samo sa jednom osobom ili sa dve osobe? U tom slučaju najbolje je da delite tu datoteku tako što ćete postaviti opcije samo za nju. Da biste to uradili, pronađite datoteku koju želite da delite. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku, a zatim izaberite stavku Deli. Videće listu osoba koje imaju nalog na vašem računaru. Kliknite na imena osoba sa kojima želite da delite, kliknite na dugme Dodaj, a zatim kliknite na dugme Deli. Ako delite datoteku sa drugom osobom koja takođe koristi vaš računar, posao je završen!

Ukoliko želite da delite datoteku sa osobama koje koriste druge računare na vašoj kućnoj mreži, imaćete malo više posla. Prvo, svi računari u mreži treba da pripadaju istoj radnoj grupi. Radna grupa je grupa računara koji su povezani na mrežu i dele resurse, kao što su štampači i datoteke. Kada postavite mrežu, operativni sistem Windows automatski kreira radnu grupu i daje joj ime. Da biste saznali više o radnim grupama ili o tome kako promeniti ime radne grupe, potražite termin „radna grupa“ na stranici „Pomoć i podrška“.

Drugo, uverite se da je u kategoriji „Centar za mrežu i deljenje“ tip mrežne lokacije postavljen na opciju „Privatno“, što znači da vaš računar može da se vidi i da mu se pristupi sa drugih računara na mreži. Ako ovo treba da promenite, kliknite na opciju Prilagodi.

Sada svako sa kime ste izabrali da delite podatke, a ko je na vašoj mreži, može da pronađe datoteke koje delite. To je to! Sada ste upoznati sa načinima kako da delite datoteke ili fascikle.