Demonstracija: Deljenje štampača u operativnom sistemu Windows Vista

Slika rolne filma

Ne morate da svakome da kupite štampač! Pogledajte ovu demonstraciju da biste saznali kako da delite svoj štampač sa ostalim osobama koje koriste vašu mrežu.

Pročitajte transkript

Ako imate kućnu mrežu, možete da delite štampač koji je povezan sa računarom na kojem se nalazi operativni sistem Windows Vista sa svim osobama na vašoj mreži. Deljenje štampača znači da svako ko je na vašoj mreži može da pristupi štampaču sa svog računara, a dokument će biti odštampan na vašem štampaču. Pogledajmo kako možete da koristite operativni sistem Windows da biste delili štampač sa drugim osobama na vašoj mreži.

Možete deliti svaki štampač koji je povezan sa vašim računarom. Ako postoje štampači koji su povezani sa više računara na vašoj mreži, možete da delite samo jedan štampač ili sve njih.

Da biste delili svoj štampač sa drugim osobama na vašoj mreži, prvo treba da proverite svoje postavke za mrežu. Na kontrolnoj tabli u kategoriji „Centar za mrežu i deljenje“ uključite opciju za deljenje štampača. Zatim se uverite da je tip mrežne lokacije postavljen na opciju Privatno, što znači da vaš računar mogu da vide i da mogu da mu pristupe drugi mrežni računari. Ako ovo treba da promenite, kliknite na opciju Prilagodi.

Sada treba da postavite pojedinačan štampač tako da može da se deli. Da biste to uradili, na kontrolnoj tabli otvorite fasciklu „Štampač“. Kliknite desnim tasterom miša na štampač koji želite da delite, a zatim izaberite stavku Deljenje. Kartica „Deljenje“ je mesto gde podešavate svoj štampač da druge osobe mogu da ga pronađu i koriste sa svojih računara. Želećete da delite štampač i upišite ime štampača da bi druge osobe mogle da ga prepoznaju.

Sada druge osobe na vašoj mreži mogu da se povežu sa ovim štampačem. Za početak, one treba da odu na kontrolnu tablu i otvore fasciklu „Štampač“ na svojim računarima. Tamo mogu odabrati opciju Dodaj štampač, zatim izabrati stavku Dodaj mrežni, bežični ili Bluetooth štampač, a zatim izabrati deljeni štampač. Oni ovaj štampač mogu da postave kao podrazumevani štampač, što znači da će na njemu automatski štampati bez potrebe da ga biraju svaki put. Sada, svaki put kada štampaju, vaš štampač će biti dostupan u programu koji koriste.

To je to! Sada ste upoznati sa načinima kako da delite štampač sa osobama koje koriste vašu mrežu.