Demonstracija: razumevanje delova računara

Slika rolne filma

Računar je sistem koji se sastoji iz više delova koji funkcionišu zajedno. Ova demonstracija, namenjena početnicima, vodi vas u obilazak tipičnog stonog računara: kućišta, monitora, miša, tastature, štampača i zvučnika.

Čitanje transkripta

Ako niste upoznati sa računarima, verovatno vas zanima šta su osnovni delovi računara i kako oni rade zajedno.

Računari mogu biti različitih veličina i oblika. Laptop računari su male, lagane mašine koje mogu da rade na baterije tako da možete da ih nosite bilo kuda. Stoni računari su veće mašine dizajnirane za upotrebu na stolu.

Delovi tipičnog stonog računara jesu kućište, monitor, tastatura, miš i zvučnici. Pogledajmo kako se ovi delovi uklapaju da bi vam pomogli da obavite posao.

Glavni deo je kućište tj, sistemska jedinica. Ono sadrži elektronski „mozak“ računara koji obrađuje informacije i šalje ih svim drugim delovima.

Većina kućišta ima CD ili DVD jedinicu tako da možete da instalirate softver, slušate muziku i gledate filmove. Windows će automatski reprodukovati većinu CD-ova ili DVD-ova kada ih stavite u disk jedinicu.

Monitor izgleda kao televizor i omogućava vam da vidite sve programe, slike i dokumente na računaru. Monitori postoje u različitim veličinama, ali svi rade istu stvar.

Miš i tastatura omogućavaju rad sa onim što vidite na monitoru. Mišem možete kliknuti, birati i premeštati ono što vidite na ekranu. A tastaturu koristite da biste otkucali informacije na računaru.

Ako imate štampač, možete da napravite papirnu kopiju onoga što je prikazano na monitoru…na primer, ove slike.

Konačno, da biste čuli zvuke sa računara, potrebni su vam zvučnici. Zvučnici vam omogućavaju da čujete sve, od e‑poruke koja stiže u program za e‑poštu do muzike sa vašeg omiljenog CD-a.

Svi delovi računara rade zajedno da bi vam pomogli da dobijete ono najbolje što Windows nudi.