Demonstracija: korišćenje Weba

Slika rolne filma

Web je sjajan način za dobijanje informacija i komunikaciju sa drugima. Da biste koristili Web, morate da razumete kako se koristi Web pregledač. Ova demonstracija vas upoznaje sa Web pregledačem Internet Explorer, uključujući osnove kretanja do Web lokacije, pretraživanje Weba, čuvanja omiljenih Web stranica i korišćenja pregledanja pomoću kartica.

Čitanje transkripta

Svetska komunikaciona mreža je deo Interneta, mreže koja povezuje milione računara širom sveta. Web sadrži veliku količinu informacija kojima možete da pristupite sa računara koristeći Web pregledač. Evo nekoliko saveta za korišćenje Web pregledača Internet Explorer za kretanje po Webu.

Poput drugih Windows programa, Internet Explorer možete da pokrenete iz „Start“ menija. Postoje milioni Web lokacija na Webu i svaka ima jedinstvenu adresu ili URL.

Možete da posetite lokaciju tako što ćete otkucati njenu adresu ovde, u traci adrese. Zatim kliknite na ovo dugme. Vidite li kako se Web lokacija prikazuje u pregledaču?

Ovo je glavna stranica Web lokacije —ili matična stranica — ali većinu lokacija sačinjava više stranica. Stranice su povezane jedna sa drugom preko veza, koje mogu biti u obliku teksta ili slika.

Vidite li kako se pokazivač menja u ruku kada se postavi preko ove reči? To znači da je ovo veza ka drugoj Web stranici. Ako kliknete na nju, otići ćete na tu stranicu.

Da biste se vratili na stranicu koju ste već gledali, kliknite na dugme Nazad. A da biste se vratili na stranicu koju vidite kada pokrenete Web pregledač, kliknite na dugme Početak.

Ako tražite informacije, ali ne znate odakle da počnete, možete da pretražujete Web. U polju za pretragu otkucajte nekoliko reči ili frazu o temi koja vas zanima. Budite što određeniji. Zatim kliknite ovde.

Pojaviće se lista rezultata pretrage. Zapamtite da možete da promenite pretraživač koji Internet Explorer koristi da bi obezbedio rezultate. Kada pronađete rezultat pretrage koji deluje odgovarajuće, kliknite na vezu da biste otišli na Web stranicu prikazanu u rezultatu.

Kada pronađete Web stranicu na koju biste želeli redovno da se vraćate, možete da je sačuvate kao „omiljenu lokaciju“ tako da ne morate da pamtite njenu adresu. Kliknite na ovo dugme, a zatim kliknite na dugme Dodaj omiljenim lokacijama. Kada kliknete na dugme Dodaj, ona će se naći na vašoj listi omiljenih lokacija. Da biste videli listu omiljenih lokacija, kliknite na ovo dugme. Evo stranice koju smo upravo dodali.

Da biste otvorili nekoliko Web stranica odjednom i brzo se prebacivali sa jedne na drugu, možete da koristite pregledanje pomoću kartica. Kliknite ovde da biste dodali novu karticu. Otkucajte adresu stranice koju želite, a zatim možete da prelazite sa jedne Web stranice na drugu tako što ćete jednostavno kliknuti na neku od kartica.

Web pregledač je jedina alatka koja vam je potrebna da biste istraživali Web i brzo pristupili svojim omiljenim lokacijama.