Demonstracija: Koje su novosti u pronalaženju i organizovanju datoteka?

Slika rolne filma

Želite brže da pronalazite datoteke? Ova demonstracija će prikazati nove načina za pronalaženje i organizovanje datoteka u operativnom sistemu Windows Vista. Saznaćete gde da sačuvate svoje datoteke, kako da koristite polje „Pretraga“za brze rezultate i kako da sačuvate pretragu da biste kasnije opet mogli da pronađete isti skup datoteka.

Pročitajte transkript

Windows Vista ima nove snažne karakteristike koje vam pomažu da se organizujete i pronađete svoje datoteke brže i jednostavnije nego do sada.

Sve svoje lične datoteke možete naći ovde, u ličnoj fascikli.

Lična fascikla je brz način da dođete do datoteka i fascikli koje najčešće koristite, kao što su „Dokumenti“, „Slike“ i „Muzika“. Neke fascikle koje ćete naći ovde su dostupne direktno i iz menija „Start“.

Možda ćete primetiti neke razlike u odnosu na prethodne verzije operativnog sistema Windows. Na primer, u imenima fascikli se više ne nalazi reč „Moj“, tako da se fascikla „Moji dokumenti“ sada zove „Dokumenti“. Pored toga, fascikle kao što su „Slike“ i „Muzika“ više nisu u fascikli „Dokumenti“—sada su na istom nivou.

Iako su imena različita, neke stvari se ne menjaju. Na primer, još uvek je dobro čuvati datoteke u fascikli „Dokumenti“.

Pošto ćete puno vremena provoditi u ovoj fascikli, možete da koristiti meni „Prikazi“ da promenite način na koji se sadržaj prikazuje. Na primer, ako želite da vidite puno informacija o svojim datotekama, kao što su njihove veličine ili datumi kada su poslednji put promenjene, možete da odaberete opciju „Prikaz detalja“. Ili, ako želite da vidite sličicu sadržaja vaše datoteke, možete odabrati neku od opcija prikaza ikona.

Da li treba da otvorite drugu fasciklu? Možete da koristite poboljšanu traku sa adresama.

Recimo da treba da idete gore jednu fasciklu: sve što treba da uradite je da kliknete na ime te fascikle u traci sa adresama.

Ili možete da idete u bilo koju potfasciklu ako kliknete na strelicu pored fascikle i odaberete potfasciklu koju želite.

Okno za navigaciju je nova oblast u svakoj fascikli i tu se nalaze prečice prema fasciklama koje najčešće koristite. Ako primetite da često otvarate istu fasciklu, prevucite tu fasciklu u okno za navigaciju i uvek možete da se vratite u nju samo jednom klikom.

Tradicionalni prikaz fascikli, poznat korisnicima programa Windows Explorer, takođe je samo jedan klik udaljen. Prikaz fascikli može da ostane otvoren, ili ga smanjite da uklonite nered.

Da li tražite datoteku? Novo polje „Pretraga“ u meniju „Start“ to olakšava. Samo otvorite meni „Start“ i počnite da kucate u polju „Pretraga“. Rezultati pretrage će se pojaviti skoro istom brzinom kojom kucate.

Ili, ako znate da se vaša datoteka nalazi u nekoj posebnoj fascikli, kao što je fascikla „Dokumenti“, možete tamo da počnete. Svaka fascikla ima svoje polje za pretragu, koje možete da koristite da pretražujete sadržaj te fascikle, zajedno sa potfasciklama.

Ne samo da vaša pretraga traži imena datoteka koja se poklapaju sa vašim uslovima za pretragu, ona takođe skenirate sav tekst u dokumentima. Ako u polje „Pretraga“ upišete reč koja se pojavljuje na stranici deset nekog dokumenta, pretraživanje će pronaći tu datoteku za vas.

Drugi način da pronađete datoteku je pomoću filtriranja. Pretpostavimo da tražite datoteke koje je kreirala određena osoba. Kliknite na naslov Autori i filtrirajte prikaz da vidite samo datoteke od autora koje ste izabrali.

Ili možete da tražite informacije slaganjem datoteka. Na primer, možete da odaberete opciju „Naslaži po autoru“. Svaki ovaj stek ima sve datoteke koje je kreirala ta osoba. Dvaput kliknite na stek da vidite sve datoteke.

Ako kreirate pretragu koju želite da koristite ponovo, možete da je sačuvate tako da je uvek lako naći rezultate.

Da biste pristupili sačuvanim pretraživanjima, kliknite na vezu Pretraživanja u oknu za navigaciju. Za još brži pristup, svoja omiljena pretraživanja možete da prevučete u okno za navigaciju.

Šta ako želite da pretražite ceo čvrsti disk ili da tražite datoteke koje su obično skrivene od rezultata pretrage? Tada je vreme da se koristi „Fascikla za pretragu“.

Kada otvorite „Fasciklu za pretragu“ i kucate u polju „Pretraga“, pretražujete sve lične fascikle—„Dokumenti“, „Slike“, „Muzika“, čak i e‑poruke— sve u isto vreme.

Ako želite da pretražujete ceo čvrsti disk, a ne samo svoje lične fascikle, kliknite na Više opcija pretraživanja.

Ovde možete sve da pretražujete, a ne samo lične datoteke.

Ako ima previše rezultata da bi se njima lako upravljalo, koristite neko od ovih dugmadi da vidite samo onu vrstu datoteka koja vas interesuje.

Za pronalaženje datoteke u operativnom sistemu Windows Vistatreba samo da otkucate nešto u polje „Pretraga“, i moći ćete da organizujete i sačuvate rezultate kao nikad ranije.