Demonstracija: rad sa datotekama i fasciklama

Slika rolne filma

Znanje o tome kako da pronađete i organizujete datoteke i fascikle neophodno je za uspešno korišćenje računara. Ova demonstracija će vas provesti kroz osnove. Naučićete kako da dođete do često korišćenih fascikli, kreirate nove fascikle, čuvate datoteke u fasciklama i brzo pronađete datoteke.

Čitanje transkripta

Poput ormara u koji odlažete papirne dokumente, i računar vam omogućava da datoteke koje ste kreirali skladištite u fasciklama. Te fascikle pored datoteka mogu da sadrže i druge fascikle.

„Start“ meni obezbeđuje pristup do nekoliko fascikli koje možete da koristite za organizovanje datoteka, uključujući fascikle „Dokumenti“, „Slike“ i „Muzika“. Otvorimo fasciklu „Slike“.

Pogledajte kako traka adrese prepoznaje u kojoj se fascikli nalazimo. Datoteke koje se nalaze ovoj fascikli prikazane su kao ikone ovde, na listi datoteka. Veličinu ikona možete da promenite koristeći dugme „Prikazi“. Povećajmo ih malo.

Kada izaberete datoteku, informacije o njoj možete da vidite u oknu „Detalji“, ovde. Kako se broj datoteka bude povećavao, možda ćete želeti da kreirate nove fascikle za različite projekte. Da biste kreirali novu fasciklu, kliknite na dugme Organizuj, izaberite stavku Nova fascikla, a zatim otkucajte ime fascikle.

Da biste premestili datoteku u nju, prevucite datoteku u fasciklu. Otvorite fasciklu tako što ćete kliknuti dvaput na nju. Možete da kliknete na dugme Nazad da biste se vratili u prethodnu fasciklu.

Ako mislite da ćete često koristiti fasciklu, prevucite je u oblast Omiljene veze. Ove veze vam omogućavaju da brzo otvarate fascikle, bez obzira na to u kojoj se fascikli trenutno nalazite.

Sada kada znate kako se radi sa fasciklama, pogledajmo kako se čuva datoteka. Kada kreirate datoteku, na primer izveštaj, možete da je sačuvate koristeći meni „Datoteka“. Ovaj program čuva datoteke u fascikli „Dokumenti“, ali, ako želite, možete da odaberete i drugu lokaciju. Otkucajte ime dokumenta, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Da bismo videli datoteku koju smo upravo sačuvali, otvorimo fasciklu „Dokumenti“. Evo je.

Ako imate problema sa pronalaženjem datoteke, možete da koristite ovo polje da biste pretražili trenutnu fasciklu. Otkucajte sve čega se sećate o datoteci, na primer, deo njenog imena. Pogledajte kako se rezultati pretrage pojavljuju dok kucate. Ove prve tri datoteke imaju imena koja sadrže termin za pretragu. Ova poslednja datoteka pojavljuje se kao rezultat zato što se tekst unutar nje poklapa sa terminom za pretragu.

Ako ne znate koju fasciklu da pretražujete, možete da koristite „Start“ meni za pretragu umesto nje. Otkucajte nešto u polju za pretragu, a zatim kliknite na rezultat da biste ga otvorili.

Sada ste upoznali osnove rada sa datotekama i fasciklama.