Saveti i trikovi za radnu površinu

Brzo organizovanje radne površine može da vam uštedi vreme i učini vaše iskustvo u radu na računaru jednostavnijim i prijatnijim.

Premeštanje programskih prečica na traku sa alatkama „Brzo pokretanje“

Mnogi ljudi na radnoj površini drže programske‌ prečice, ali otvoreni prozori mogu da vam zaklone radnu površinu. Traka sa alatkama „Brzo pokretanje“ rešava taj problem jer se nalazi na traci zadataka koja je vidljiva čak i kada su prozori otvoreni. Na primer, ako ste na traku sa alatkama „Brzo pokretanje“ dodali prečicu Web pregledača i radite na dokumentu, ne morate da umanjujete prozor dokumenta da biste otvorili Web pregledač. Umesto toga možete da kliknete na ikonu Web pregledača na traci sa alatkama „Brzo pokretanje“.

Slika trake sa alatkama „Brzo pokretanje“ na traci zadataka
Traka sa alatkama „Brzo pokretanje“

Za više informacija pogledajte odeljak Dodavanje ili uklanjanje trake sa alatkama „Brzo pokretanje“ ili Traka zadataka: preporučene veze.

Organizovanje datoteka i programa u „Start“ meniju

U „Start“ meniju možete da pronađete prečice do programa koje ste nedavno koristili. Takođe, ako želite da vam se programska prečica nalazi na jednom mestu gde uvek možete da je nađete, možete da je prikačite na „Start“ meni.

Slika „Start“ menija
„Start“ meni

Postavljanje ikone programa na „Start“ meni

Ako redovno koristite program, njegovu ikonu možete da prikačite na „Start“ meni. Prikačene ikone programa pojavljuju se sa leve strane „Start“ menija, iznad horizontalne linije.

  • Kliknite desnim tasterom miša na ikonu koju želite da prikačite na „Start“ meni, a zatim izaberite stavku Prikači na „Start“ meni.

Datoteke, dokumente, fascikle i druge stavke na kojima ste nedavno radili možete da pronađete u okviru opcije „Nedavno otvarane stavke“ u „Start“ meniju.

Pronalaženje nedavno otvaranih stavku u „Start“ meniju

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“.
  2. Postavite pokazivač na opciju Nedavno otvarane stavke. Datoteke na kojima ste nedavno radili treba da se pojave na listi.

Dodavanje ili uklanjanje nedavno otvaranih stavki iz „Start“ menija

Prilagođavanje „Start“ menija

Izbegavanje skladištenja datoteka na radnoj površini

Da biste poboljšali performanse računara i lakše pronašli datoteke, bolje je da ih čuvate u fascikli „Dokumenti“ nego na radnoj površini.

Kreirajte prečicu na radnoj površini kako biste mogli da pristupite datotekama sa nje. Za više informacija pogledajte odeljak Kreiranje ili brisanje prečice.