DirectX pomaže računaru da postigne bolje performanse prilikom korišćenja zahtevnih multimedijalnih programa kao što su igre i filmovi. DirectX je tehnologija koja pomaže prilikom kreiranja posebnih vizuelnih i zvučnih efekata koji se isporučuju sa igrama.

Prikaži sve

Od kojih različitih komponenti se sastoji DirectX?

  • Direct3D. Ova komponenta omogućava trodimenzionalnu animaciju na monitoru računara. Direct3D je dizajniran da bi obezbedio moćnu vezu između grafičke kartice i programa koji mogu prikazati trodimenzionalne (3‑D) objekte. Što računar brže obradi animaciju, to će realnije 3‑D objekti, osvetljenje i pokreti izgledati na monitoru.

  • DirectDraw. Ova komponenta pomaže da se proizvedu dvodimenzionalni (2‑D) vizuelni efekti. Grafička kartica računara i mnogi programi koriste DirectDraw za međusobnu komunikaciju pre nego što pošalju završenu vizuelnu sliku monitoru. Računarske igre, 2‑D grafički paketi i sistemske funkcije operativnog sistema Windows koriste DirectDraw.

  • DirectSound. Ova komponenta pojačava performanse zvučnih efekata na računaru i omogućava razne fine efekte u audio miksovanju i reprodukciji. Ona obezbeđuje vezu između programa i hardvera na računaru. DirectSound obezbeđuje multimedijalnim programima, kao što su igre i filmovi, hardversko ubrzavanje, mogućnost miksovanja i pristup zvučnoj kartici.

Da li mi je DirectX potreban?

Da. DirectX vam omogućava da koristite multimedijalni softver sa složenim zvucima ili pokretnim slikama. DirectX je uključen u ovu verziju operativnog sistema Windows kao i sa većinom igara koje ga zahtevaju.

Gde mogu nabaviti DirectX?

DirectX se standardno isporučuje sa ovom verzijom operativnog sistema Windows kao i sa većinom igara koje ga zahtevaju.

Koju verziju programa DirectX imam?

Kao minimum, u ovoj verziji operativnog sistema Windows nalazi se DirectX 10.

Da biste proverili koju verziju programa DirectX imate

  1. Otvorite dijagnostičku alatku za DirectX tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, otkucati dxdiag u polju za pretragu, a zatim pritisnuti taster ENTER.

  2. Izaberite karticu Sistem, a zatim u okviru Informacije o sistemu proverite broj verzije.

Da li mogu deinstalirati DirectX?

Ne. On čini ključni deo operativnog sistema Windows i ne može se ukloniti.