Windows Media Player nudi intuitivan interfejs koji je jednostavan za korišćenje i pomoću kojeg možete da reprodukujete datoteke digitalnih medija, organizujete kolekciju digitalnih medija, narežete CD-ove sa omiljenom muzikom, ripujete muziku sa CD-ova, sinhronizujete datoteke digitalnih medija na prenosni muzički plejer, kao i da kupujete sadržaj digitalnih medija u prodavnicama na mreži.

Pokretanje programa Windows Media Player

Da biste pokrenuli Windows Media Player, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.

Korišćenje kartica za olakšavanje zadataka

Kartice na traci zadataka programa Player olakšavaju vam da se usredsredite na određeni zadatak.

Slika kartica na traci zadataka u programu Player
Traka zadataka programa Player

Da biste počeli sa radom, izaberite karticu koja odgovara zadatku koji želite da dovršite. Strelica koja se pojavljuje ispod svake kartice pruža brz pristup opcijama i postavkama koje se odnose na zadatak. Na primer, format datoteka koje ripujete lako ćete promeniti tako što ćete kliknuti na strelicu ispod kartice Ripovanje.

Slika menija „Opcije ripovanja“
Meni „Opcije ripovanja“

Kada se prebacujete između različitih kartica i prikaza u programu Player, možete da koristite dugmad Nazad i Napred koja se nalaze na levoj strani trake zadataka da biste pratili korake.

Slika dugmadi „Nazad“ i „Napred“
Dugmad „Nazad“ i „Napred“

Kliknite na sledeće veze da biste saznali više o zadacima koje možete da izvršavate na svakoj kartici.

Prikaži sve

Reprodukuje se

Kartica Reprodukuje se je mesto na kojem možete da gledate sadržaj digitalnih medija. Koristite ovu karticu da biste izvršili bilo koju od sledećih radnji:

Biblioteka

Kartica Biblioteka je mesto odakle možete da pristupite kolekciji digitalnih medija i da je organizujete. Koristite traku adrese da biste se prebacili na kategoriju, na primer muzika, slike ili video zapisi, a zatim izaberite prikaz te kategorije u oknu za navigaciju. Na primer, prebacite se na kategoriju Muzika, a zatim u oknu za navigaciju izaberite stavku Žanr da biste videli svu muziku organizovanu po žanrovima. Možete da prevučete stavke iz okna sa detaljima u okno liste da biste kreirali spisak numera koji želite da reprodukujete, narežete ili sinhronizujete.

Slika oblasti biblioteke
Oblasti biblioteke

Koristite ovu karticu da biste izvršili bilo koju od sledećih radnji:

Ripovanje

Koristite karticu Ripovanje kada želite da ripujete ili kopirate muziku sa CD-ova. Ripovanje je sjajan način za dodavanje datoteka u biblioteku programa Player. Koristite ovu karticu da biste izvršili bilo koju od sledećih radnji:

Slika ripovanja u toku
Ripovanje muzičkog CD-a

Narezivanje

Ako želite veću prilagodljivost za sadržaj koji slušate ili želite da slušate mešavinu muzike dok niste za računarom, možete da narežete CD-ove koji sadrže bilo koju kombinaciju muzike. Možete da narežete audio CD-ove pomoću programa Player i da ih reprodukujete na bilo kojem standardnom CD plejeru. Koristite karticu Narezivanje da biste izvršili bilo koju od sledećih radnji:

Slika narezivanja u toku
Narezivanje CD-a

Sinhronizacija

Player možete da koristite za sinhronizaciju muzike, video zapisa i slika na veliki broj prenosnih uređaja, uključujući prenosne plejere medija, kartice za skladištenje i prenosne centre za medije. Jednostavno povežite podržani uređaj sa računarom, a Player će izabrati metod sinhronizacije (automatski ili ručni) koji je najbolji za vaš uređaj. Tada možete da sinhronizujete datoteke i spiskove numera iz biblioteke na uređaj. Koristite ovu karticu da biste izvršili bilo koju od sledećih radnji:

Kupovina

Koristite karticu Prodavnice na mreži za kupovinu u prodavnicama na mreži na Internetu.

Kreiranje lista pomoću okna liste

Mnogi od zadataka koje izvršavate u programu Player, kao što je narezivanje muzike na CD, zahtevaju da podesite listu. Ovo izdanje programa Player olakšava kreiranje lista u oknu liste sa desne strane programa Player.

Slika okna liste
Okno liste
Ako okno liste nije vidljivo u biblioteci, kliknite na dugme Prikaži okno listeSlika dugmeta „Prikaži okno liste“ u blizini polja za pretragu. (Ako okno liste nije vidljivo u okviru stavke „Reprodukuje se“, kliknite na strelicu ispod kartice Reprodukuje se i kliknite na dugme Prikaži okno liste.) Na raspolaganju vam stoji nekoliko opcija za premeštanje stavki u okno liste:
  • Prevucite stavke kao što su pesme ili albumi iz okna sa detaljima biblioteke programa Player ili iz fascikle na računaru u okno liste

  • Kliknite desnim tasterom miša na stavku u oknu sa detaljima i izaberite stavku Dodaj u spisak numera bez naslova

  • Kliknite desnim tasterom miša na datoteku na računaru i izaberite stavku Dodaj na listu programa Windows Media Player

Upotreba Vodiča kroz medije za pretraživanje muzike i video zapisa

Kartica sa krajnje desne strane trake zadataka programa Player omogućava vam da kupujete različite medijske usluge u prodavnicama na mreži. Na ovoj kartici se nalazi i Vodič kroz medije: korisna Web lokacija kojoj možete da pristupite putem programa Player. Vodič kroz medije nudi veze ka datotekama medija i nudi predloge ako pretražujete sadržaj. Da biste se prebacili na Vodič kroz medije, kliknite na strelicu ispod kartice Prodavnice na mreži (ime ove kartice se menja u zavisnosti od trenutno aktivne prodavnice na mreži ili usluge), a zatim izaberite stavku Vodič kroz medije.

Slika kartice „Vodič kroz medije“
Kartica „Vodič kroz medije“

Slušanje Internet radio stanica iz svih krajeva sveta

Mnoge radio stanice nude audio verzije na mreži svojih prenosa. Takođe postoje stanice koje se emituju samo na Internetu koje nude razni sadržaj, od muzike do vesti. Da biste slušali Internet radio, idite na lokaciju „Vodič kroz medije“ i kliknite na vezu Internet radio.

Slika funkcije pretraživanja Internet radio stanica
Funkcija pretraživanja Internet radio stanica

Jednostavna zabava sa programom mini Player

Ako želite da slušate muziku ili gledate video zapis, ali ne želite da pretrpavate radnu površinu još jednim prozorom, možete da koristite funkciju „Mini Player“ u programu Windows Media Player. Mini Player vam omogućava da smanjite Player na traku zadataka operativnog sistema Windows, a da zadržite pristup kontrolama za reprodukciju, kao i mogućnost prikazivanja vizuelizacija i informacija o stavci koja se trenutno reprodukuje.

Slika režima mini Player
Mini Player programa Windows Media Player

Da biste omogućili režim „Mini Player“

  • Kliknite desnim tasterom miša na traku zadataka, postavite pokazivač na stavku Trake sa alatkama, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.

    Ova radnja uključuje funkciju, a potrebno ga je izvršiti samo jedanput. Pored stavke Windows Media Player pojavljuje se potvrdni znak koji označava da je uključen. Da biste se ubuduće prebacili na mini Player, jednostavno kliknite na dugme Umanji u programu Player.