Kako se koriste ocene u programu Windows Media Player?

Windows Media Player koristi ocene da bi vam pomogao da brzo pronađete i organizujete svoje omiljene pesme, video zapise i slike. Ocene možete koristiti i kao kriterijum za pretragu prilikom kreiranja automatskih spiskova numera.

Ocene su prikazane u koloni Ocena u biblioteci. Podrazumevano, većini stavki u biblioteci data je automatska ocena. Automatsko ocenjivanje kontrolišu davaoci podataka koji ne pripadaju korporaciji Microsoft, kao što su usluga AMG i neke prodavnice na mreži. Automatsku ocenu možete da zamenite izričitim biranjem nove korisničke ocene. Možete da razlikujete dva tipa ocena prema izgledu zvezdica - plave kod automatskog ocenjivanja i svetložute kod korisničkog ocenjivanja.

Prilikom kreiranja automatskog spiska numera, možete tražiti stavke na osnovu njihovih automatskih ili korisničkih ocena (imajte na umu da se korisnička ocena pojavljuje na listi kriterijuma za pretragu kao Moja ocena).

Ocenjivanje stavke

  1. Izaberite karticu Biblioteka.

  2. U biblioteci pronađite stavku koju želite da ocenite, a zatim kliknite na jednu od zvezdica koje su prikazane u koloni Ocena.

    Jedna zvezdica predstavlja najnižu ocenu. Pet zvezdica predstavljaju najvišu ocenu. Da biste poništili korisničku ocenu, kliknite desnim tasterom miša na stavku, postavite pokazivač na opciju Ocena, a zatim izaberite stavku Neocenjeno.

    Stavku možete da ocenite i korišćenjem prečice na tastaturi. Da biste ocenili stavku u rasponu od nula do pet zvezdica, reprodukujte je, a zatim pritisnite taster CTRL+ taster saWindows logotipom+broj. Na primer, da biste ocenili stavku sa pet zvezdica, reprodukujte je, a zatim pritisnite taster CTRL+ taster saWindows logotipom+5. Da biste obrisali korisničku ocenu, reprodukujte stavku, a zatim pritisnite taster CTRL+ taster saWindows logotipom+0.

Napomena

  • Podrazumevano, Player skladišti informacije o korisničkim ocenama u pojedinačne datoteke digitalnih medija. Prethodne verzije programa Player skladištile su informacije o korisničkim ocenama u datoteku baze podataka biblioteke. Za više informacija pogledajte pitanje o čuvanju ocena u odeljku Informacije o medijima: najčešća pitanja.