Zaštita računara od virusa i drugih opasnosti nije teška, ali morate da budete istrajni.

  • Instalirajte antivirusni program. Instaliranje i redovno ažuriranje antivirusnog programa vam može pomoći da računar odbranite od virusa. Antivirusni programi skeniranjem traže viruse koji pokušavaju da uđu u vašu e‑poštu, operativni sistem ili datoteke. Svakodnevno se pojavljuju novi virusi, tako da zbog ispravki često treba da proveravate Web lokaciju proizvođača antivirusnog programa. Većina antivirusnih programa se prodaje uz godišnju pretplatu koja se po potrebi može obnavljati. Da biste pronašli program za skeniranje virusa, posetite Web lokaciju Windows VistaDobavljači bezbednosnog softvera .

  • Ne otvarajte priloge e‑pošte. Mnogi virusi su priloženi e‑porukama i raširiće se čim otvorite prilog e‑pošte. Najbolje je da uopšte ne otvarate priloge osim ako se radi o nečemu što očekujete. Microsoft Outlook i Windows pošta vam pomažu u blokiranju potencijalno opasnih priloga.

  • Ažurirajte Windows. Microsoft periodično objavljuje posebne bezbednosne ispravke koje vam mogu pomoći da zaštitite računar. Ove ispravke mogu pomoći u sprečavanju napada virusa i drugih računarskih napada tako što zatvaraju eventualne bezbednosne rupe. Uverite se da Windows dobija ove ispravke tako što ćete uključiti automatsko ažuriranje operativnog sistema Windows. Da biste saznali kako to da uradite, pogledajte odeljak Uključivanje ili isključivanje automatskog ažuriranja.

  • Koristite zaštitni zid.‌ Windows zaštitni zid ili neki drugi zaštitni zid mogu vam pomoći obaveštavajući vas o sumnjivim aktivnostima ako virus ili crv pokušava da se poveže sa vašim računarom. On takođe sprečava preuzimanje potencijalno štetnih programa koji potiču od virusa, crva i hakera na vaš računar.