Evo najlakšeg načina:

  1. Fotoaparat povežite na računar pomoću USB kabla.

  2. Uključite fotoaparat.

  3. U dijalogu koji se pojavio kliknite na dugme Uvezi koristeći Windows da biste slike kopirali na računar.

Ilustracija povezivanja fotoaparata sa računarom pomoću USB kabla
Povezivanje fotoaparata sa računarom pomoću USB kabla

Savet

  • Kada uvozite slike na njih možete dodati opisne oznake tako što ćete ih otkucati u polje Označi ove slike. Višestruke oznake možete razdvojiti tačkom i zarezom.

Prikaži sve

Šta ako se dijalog za uvoz ne pojavi?

Ako se dijalog koji vas pita da uvezete slike ne pojavi kada fotoaparat povežete sa računarom, možda je isključena funkcija „Automatska reprodukcija“. Umesto toga slike možete uvesti pomoću Windows foto-galerije. Evo na koji način:

  1. Otvorite Windows foto-galeriju tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, a zatim izabrati stavku Windows foto-galerija.

  2. Na traci sa alatkama izaberite stavku Datoteka, zatim stavku Uvezi sa fotoaparata ili skenera.

  3. U dijalogu Uvoz slika i video materijala sa liste uređaja odaberite svoj fotoaparat i kliknite na dugme Uvezi.

Savet

  • Ukoliko želite, možete uključiti automatsku reprodukciju ili je podesiti da automatski uvozi slike sa digitalnog fotoaparata. Za više informacija pogledajte odeljak Promena postavki automatske reprodukcije.

Šta ako povezivanje fotoaparata na računar ne funkcioniše?

Ako dijalog Uvoz slika i video zapisa ne može primeniti na vaš fotoaparat ili ako fotoaparat koristi nestandardni kabl (na primer 9-pinski serijski kabl), Windows nije u stanju automatski da preuzme slike sa fotoaparata. Neophodno je da instalirate softver koji ste dobili od proizvođača fotoaparata. Za najnoviji softver upravljačkog programa posetite Web lokaciju proizvođača.

Šta je sa prenosivim memorijskim karticama?

Ako vaš fotoaparat koristi prenosivu memorijsku karticu tipa Secure Digital (SD) ili Compact Flash, razmislite o priključivanju čitača memorijskih kartica na računar. Kada ubacite memorijsku karticu u čitač možete kopirati slike na računar a da ne trošite bateriju na fotoaparatu, koristite kablove za povezivanje ili instalirate dodatni softver.

Zašto ne mogu da odaberem koje slike želim da uvezem?

Budući da Windows otkriva najnovije slike i ne uvozi duplikate starih slika, sada je lako uvesti slike u fasciklu „Slike“ izvršavanjem samo jednog koraka. Pored toga, preporučujemo da pregledate slike uvezene u foto-galeriju, gde možete lakše odlučiti koje uvezene slike želite da izbrišete zahvaljujući velikom prikazu za pregled.