Ova informacija važi za Windows Internet Explorer 7 i Windows Internet Explorer 8.

Evo nekoliko stvari koje možete pokušati da biste uklonili računarski virus:

Redovno ažurirajte antivirusni program. Ako ste već instalirali antivirusni program na računaru, važno je da ga redovno ažurirate. Pošto se novi virusi neprestano pišu, većina antivirusnih programa se često ažurira. Pogledajte dokumentaciju antivirusnog programa ili posetite njegovu veb lokaciju da biste saznali kako se primaju ispravke. Budite svesni toga da neki virusi blokiraju uobičajene antivirusne veb lokacije, tako da ne možete da posetite veb lokaciju da biste preuzeli ispravke za antivirusni program. Ako se to desi, pitajte prodavca antivirusnog programa da li ima disk koji možete da upotrebite da biste instalirali najnovije ispravke. Možda ćete moći da kreirate ovaj disk na računaru koji nije zaražen (na primer, na računaru prijatelja).

Koristite program za skeniranje na mreži. Ako nemate instaliran antivirusni softver, posetite veb lokaciju Windows Vista dobavljači bezbednosnog softvera da biste potražili više informacija o bezbednosti i sprečavanju virusa. Neke od partnerskih lokacija nude besplatne programe za skeniranje na mreži koji će pretražiti računar u potrazi za najnovijim virusima. Ti programi za skeniranje vas neće zaštititi od dobijanja virusa, ali mogu da vam pomognu da pronađete i uklonite viruse koji se već nalaze na računaru.

Preuzmite Microsoft bezbednosni skener. Microsoft vam nudi Microsoft bezbednosni skener. Posetite veb lokaciju Microsoft bezbednosni skener da biste dobili više informacija.

Zaustavite virus koji se širi. Virusi se često kreiraju posebno da bi preuzeli kontrolu nad računarom i slali svoje kopije sa vašeg na druge računare. Često možete da vidite da se ovo dešava po tome što računar radi sporo i pristupa mreži češće nego što je uobičajeno. Ako se to dešava, trebalo bi da prekinete vezu sa internetom i mrežom (ako ste povezani). Ako ste sa internetom povezani preko fizičke veze, isključite mrežni ili telefonski kabl iz računara. Ako ste sa internetom povezani preko bežične veze na laptop računaru, isključite bežični adapter na računaru (tako što ćete isključiti prekidač ili ukloniti bežični adapter). Kada se prekine veza računara sa internetom, pokrenite antivirusni program (sa diska ili softvera na računaru) da biste uklonili virus.

Ručno uklonite viruse. Ponekad se virus mora ukloniti ručno. Ovo je često tehnički proces i trebalo bi da ga obavljaju samo oni korisnici računara koji imaju iskustva sa Windows registratorom i koji znaju kako se prikazuju i brišu sistemske i programske datoteke u operativnom sistemu Windows.

Prvi korak je identifikovanje virusa. Pokrenite antivirusni program da biste identifikovali ime virusa. Ako nemate antivirusni program ili ako program ne otkrije virus, i dalje možete da identifikujete virus tako što ćete pogledati kako se on ponaša. Zapišite tekst poruka ako ih virus prikaže ili temu poruke odnosno ime datoteke priložene uz poruku ako ste virus primili u e-poruci. Pretražite veb lokaciju prodavca antivirusnog programa kako biste pronašli reference za određene stvari koje ste zapisali i pokušali da pronađete ime virusa i uputstva za njegovo uklanjanje.

U redu, virus je uklonjen, šta sada? Kad uklonite virus, možda ćete morati ponovo da instalirate neki softver ili da vratite izgubljene informacije. Redovno pravljenje rezervnih kopija može u velikoj meri da olakša posledice napada virusa. Ako niste pravili rezervne kopije, počnite sada. Da biste saznali kako da sprečite buduće napade, pogledajte članak Kako mogu da zaštitim računar od virusa?