Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o transakcijama na mreži.

Prikaži sve

Šta je bezbedna veza?

Bezbedna veza predstavlja šifrovanu razmenu informacija između Web lokacije koju posećujete i programa Internet Explorer. Šifrovanje je omogućeno putem dokumenta koji obezbeđuje Web lokacija, a koji se zove certifikat. Kada na Web lokaciju pošaljete informacije, one se šifruju na vašem računaru, a dešifruju na Web lokaciji. Pod normalnim okolnostima, informacije tokom slanja ne mogu biti pročitane ili neovlašćeno promenjene, ali postoji mogućnost da neko pronađe način da „razbije“ šifrovanje.

Iako je veza između vašeg računara i Web lokacije šifrovana, to ne garantuje da je Web lokacija pouzdana. Vaša privatnost ipak može biti ugrožena u zavisnosti od načina na koji Web lokacija koristi ili distribuira vaše informacije.

Da li su bezbedne veze privatne?

To nije obavezno. Iako su informacije koje šaljete i primate šifrovane (kodirane), postoji mogućnost da posrednik vidi Web lokaciju sa kojom se povezujete. Na osnovu podatka na koju Web lokaciju ste povezani, druga strana može da pretpostavi šta radite na toj lokaciji. Na primer, ako tražite novi posao koristeći računar na poslu, vaše preduzeće može pratiti ključne reči na Web lokacijama ili voditi evidenciju posećenih lokacija. Ako otpremite svoju radnu biografiju na Web lokaciju za traženje poslova, vaše preduzeće će znati da tražite novi posao iako je dokument šifrovan.

Kako mogu da znam da li imam bezbednu vezu?

U programu Internet Explorer ćete videti ikonu katanca Slika ikone „Zaključaj“ na traci bezbednosnog statusa. Traka bezbednosnog statusa se nalazi sa desne strane trake adrese.

Certifikat koji se koristi za šifrovanje veze sadrži i informacije o identitetu osobe ili organizacije koja poseduje Web lokaciju. Možete kliknuti na bravu da biste prikazali identitet Web lokacije.

Zašto vidim različite boje na traci bezbednosnog statusa?

Kada posetite Web lokaciju koja koristi bezbednu vezu, boja trake bezbednosnog statusa će vam ukazati na to da li je certifikat važeći i prikazaće nivo provere valjanosti koju je izvršila organizacija za certifikaciju.

U sledećoj tabeli je opisano šta označavaju boje trake bezbednosnog statusa.

Boja
Šta označava

Crvena

Certifikat je zastareo, nevažeći ili sa greškom. Za više informacija pogledajte odeljak Osnovni podaci o greškama certifikata.

Žuta

Autentičnost certifikata ili autoriteta za certifikaciju koji ga je izdao ne može biti potvrđena. To može da ukazuje na problem sa Web lokacijom autoriteta za certifikaciju.

Bela

Certifikat ima uobičajenu proveru valjanosti. To znači da je komunikacija između pregledača i Web lokacije šifrovana. Autoritet za certifikaciju ne kreira potvrdu o poslovnoj praksi Web lokacije.

Zelena

Certifikat koristi proširenu proveru valjanosti. To znači da je komunikacija između pregledača i Web lokacije šifrovana i da je autoritet za certifikaciju potvrdio da Web lokaciju poseduje ili njom upravlja pravno lice koje je legalno organizovano u okviru jurisdikcije koja je prikazana u certifikatu na traci bezbednosnog statusa. Autoritet za certifikaciju ne kreira potvrdu o poslovnoj praksi Web lokacije.

Šta bi trebalo da uradim ukoliko mislim da Web lokacija pokušava da me prevari vezano za identitet?

Ukoliko verujete da lokacija pokušava da vas prevari vezano za identitet, trebalo bi da se obratite autoritetu za certifikaciju čije ime se pojavljuje na certifikatu i na traci bezbednosnog statusa.

Ako Web lokacija ima bezbedne transakcije, da li to znači da je ona sigurna za upotrebu?

To nije obavezno. Bezbedna (šifrovana) veza nije garancija za sigurnu upotrebu. Bezbedna veza vam samo daje sigurne podatke o identitetu Web lokacije na osnovu informacija koje pruža organizacija za certifikovanje. Lične podatke bi trebalo da ostavljate samo na Web lokaciji koja vam je poznata i u koju imate poverenja. Da biste naučili kako možete otkriti u koju Web lokaciju možete da imate poverenja, pogledajte odeljak Kada treba imati poverenja u Web lokaciju.

Kako mogu povećati bezbednost transakcija na mreži?

Iako na Webu ne postoji garancija sigurnosti, probleme vezane za privatnost ili bezbednost na mreži možete umanjiti tako što ćete koristiti Web lokacije koje su vam poznate i u koje imate poverenja. Internet Explorer ne može da proceni da li je vlasnik Web lokacije pouzdan. Pokušajte da koristite lokacije koje ste prethodno posećivali ili koje vam preporuče pouzdani prijatelji ili rođaci. Takođe bi trebalo da uključite opciju „Filter za phishing“ programa Internet Explorer da bi vam pomogao u otkrivanju lažnih Web lokacija. Za više informacija o opciji „Filter za phishing“ pogledajte odeljak Filter za phishing: najčešća pitanja.

Šta znači kada imam i bezbedni i nebezbedni (mešani) sadržaj?

Bezbedni i nebezbedni, ili mešani, sadržaj znači da Web stranica pokušava da prikaže elemente koristeći bezbednu (HTTPS/SSL) i nebezbednu (HTTP) vezu sa Web serverom. Ovo se često dešava sa prodavnicama na mreži ili finansijskim lokacijama koje prikazuju slike, reklamne natpise ili skripte koje dolaze sa servera koji nije bezbedan.

Rizik prikazivanja mešanog sadržaja je taj što Web stranica ili skripta koja nije bezbedna može pristupiti informacijama iz bezbednog sadržaja.

Napomena

  • Internet Explorer za pristup bezbednim Web stranicama koristi šifrovani protokol koji se zove Secure Sockets Layer (SSL). Te stranice koriste prefiks HTTPS, dok obične Web stranice koriste HTTP.

Imam problema kada koristim Web lokacije koje uključuju mešani sadržaj. Šta treba da uradim?

Ako imate problema prilikom korišćenja lokacija koje uključuju mešani sadržaj, možda ćete želeti privremeno da podesite Internet Explorer da dozvoljava mešani sadržaj. Da biste to uradili, izvršite ove korake:

Dozvoljavanje mešanog sadržaja

  1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Internet Explorer.

  2. Kliknite na dugme Alatke i izaberite stavku Internet opcije.

  3. Izaberite karticu Bezbednost i kliknite na dugme Prilagođeni nivo.

  4. U dijalogu Bezbednosne postavke pomerite se do postavke Prikazivanje mešanog sadržaja u odeljku Razno, a zatim kliknite na dugme Omogući.

  5. Kliknite na dugme U redu u dijalogu Bezbednosne postavke, kliknite na dugme Da da biste potvrdili da želite da izvršite promenu, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu da biste napustili prozor Internet opcije.

Napomena

  • Nakon što dozvolite mešani sadržaj, videćete Web stranice sa HTTPS sadržajem i sadržajem koji nije HTTPS, ali Internet Explorer neće prikazivati ikonu „Katanac“.