Špijunski softver je tip softvera koji je instaliran na računaru radi posmatranja i zapisivanja radnji koje izvršavate. Neki tipovi špijunskog softvera zapisuju pritiske na tastere i informacije koje otkucate na Web lokacijama ili u drugim programima, a zatim koriste te informacije za ciljano oglašavanje ili krađu identiteta. Ovi programi se mogu instalirati na računaru na mnoge načine, ali su često skriveni u softveru kao što su besplatne igre, čuvari ekrana ili animirani kursori.

Evo nekih znakova da je računar možda zaražen špijunskim softverom:

  • Ako primećujete nove trake sa alatkama, veze ili omiljene lokacije koje niste svojevoljno dodali Web pregledaču.

  • Matična stranica, pokazivač miša ili program za pretragu neočekivano su se promenili.

  • Kada u Web pregledaču otkucate adresu određene Web lokacije, odlazite na potpuno nevezanu Web lokaciju.

  • Vidite iskačuće reklame čak i kada računar nije povezan sa Internetom.

  • Računar iznenada počinje da radi sporije nego inače. Naravno, špijunski softver ne izaziva sve probleme sa performansama računara, ali može da dovede do primetne promene u brzini obrade.

Nekada računar ne pokazuje nikakve simptome, iako je pokrenut špijunski program. Da biste pomogli u zaštiti privatnosti i računara, preporučujemo da uvek koristite Windows zaštitnik ili neki drugi antispajver program. Ako sumnjate da je računar zaražen špijunskim softverom ili virusima, možete da skenirate računar na mreži pomoću Windows Live OneCare bezbednosnog skenera.