Umetanje specijalnog znaka u dokument (ASCII kodovi)

Specijalni znakovi su znakovi koje ne možete da nađete na tastaturi. Oni mogu da uključuju simbole, specijalne matematičke znakove i znakove iz drugih jezika. Koristeći mapu znakova možete da umetnete specijalne znakove u dokumente.

  1. Otvorite mapu znakova tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, izabrati stavku Pribor, izabrati stavku Sistemske alatke, a zatim izabrati stavku Mapa znakova.

  2. U listi Font otkucajte ili izaberite font koji želite da koristite.

  3. Kliknite na specijalni znak koji želite da umetnete u dokument.

  4. Kliknite na dugme Izaberi, a zatim kliknite na dugme Kopiraj.

  5. Otvorite dokument i postavite kursor na mesto na kojem želite da se pojavi specijalni znak.

  6. U meniju Uređivanje izaberite stavku Nalepi.

Saveti

  • Ukoliko znate kombinaciju tastera za specijalni znak koji želite da umetnete, pomoću tastature direktno možete da umetnete specijalni znak. Da biste to uradili, otvorite dokument i postavite kursor na mesto na kojem želite da se pojavi specijalni znak. Zatim, sa pritisnutim tasterom NUM LOCK, pritisnite i držite taster ALT, a zatim pritisnite tastere na numeričkoj tastaturi koji predstavljaju vrednost znaka koji želite da umetnete. Nakon što završite kucanje, otpustite taster ALT i operativni sistem Windows će prikazati znak koji ste odredili.

  • Da biste pronašli kombinaciju tastera (ASCII kôd) za specijalni znak, otvorite mapu znakova, a zatim kliknite na znak koji želite da umetnete. Ukoliko znak ima kombinaciju tastera, ona će se pojaviti u donjem desnom uglu prozora mape znakova.