Kada instalirate novu verziju operativnog sistema Windows, možete zadržati stariju verziju operativnog sistema Windows na računaru. To se često naziva multiboot ili dual-boot konfiguracija.

Pre nego što počnete: Uverite se da čvrsti disk ima odvojene particije za svaki operativni sistem koji želite da instalirate ili da računar ima više čvrstih diskova. U suprotnom, biće potrebno ponovno formatiranje i kreiranje particija na čvrstom disku ili instaliranje novog operativnog sistema na zasebnom čvrstom disku. Takođe se uverite da je particija ili disk na kome nameravate da instalirate novu verziju operativnog sistema Windows formatirana novim sistemom datoteka NTFS. Da biste kreirali i formatirali particiju, pogledajte odeljak Kreiranje i formatiranje particije čvrstog diska.

Upozorenje

 • Ponovno formatiranje i kreiranje particija na čvrstom disku će izbrisati sve informacije na tom disku. Ukoliko koristite prethodnu verziju operativnog sistema Windows i želite da kreirate particije na čvrstom disku bez ponovnog formatiranja, koristite softver za kreiranje particija na disku koji je dostupan kod raznih proizvođača. Pojedini softveri za kreiranje particija na disku dozvoljavaju čuvanje informacija. Ukoliko već koristite najnoviju verziju operativnog sistema Windows i želite da kreirate particije na čvrstom disku, pogledajte odeljak Mogu li ponovo kreirati particije na čvrstom disku? Uverite se da ste onemogućili antivirusni softver i napravili rezervne kopije datoteka na eksternom čvrstom disku, CD-u ili DVD-u, USB fleš disku ili mrežnoj fascikli pre instaliranja operativnog sistema Windows.

 1. Uključite računar koji koristi trenutno izdanje operativnog sistema Windows, a zatim ubacite instalacioni disk u CD ili DVD jedinicu računara.

 2. U meniju Instaliranje operativnog sistema Windows izaberite stavku Instaliraj odmah.

 3. Na stranici Pribavljanje važnih ispravki za instalaciju preporučujemo da pribavite poslednje ispravke da biste osigurali uspešnu instalaciju i zaštitili računar od bezbednosnih pretnji. Morate da budete povezani sa Internetom da biste primali ispravke za instalaciju. Ova stranica se možda neće pojaviti ako računar nije povezan sa Internetom.

 4. Na stranici Unos šifre proizvoda za aktivaciju preporučujemo da otkucate šifru proizvoda od 25 znakova da biste izbegli probleme prilikom aktivacije.

 5. Ukoliko prihvatate uslove licenciranja, na stranici Pročitajte uslove licenciranja kliknite na dugme Prihvatam uslove licenciranja.

 6. Na stranici Koju vrstu instalacije želite? izaberite opciju Prilagođena.

 7. Na stranici Gde želite da instalirate operativni sistem Windows, izaberite particiju ili disk na koji želite da instalirate novi operativni sistem Windows.

 8. Kliknite na dugme Dalje da biste započeli instalaciju. Možda ćete videti izveštaj o kompatibilnosti.

Napomene

 • Da biste podesili multiboot konfiguraciju na računaru koji još uvek nema operativni sistem, kreirajte particije na čvrstom disku tako da svaki operativni sistem koji želite da instalirate ima particiju i započnite instaliranjem najstarijeg operativnog sistema.

 • Programi i upravljački programi koje želite da koristite moraju biti instalirani na svakom operativnom sistemu u kojem želite da ih koristite.