Instaliranje operativnog sistema Windows: najčešća pitanja

Slede odgovori na neka uobičajena pitanja o instaliranju operativnog sistema Windows.

Prikaži sve

Može li moj računar da radi pod operativnim sistemom Windows Vista?

Da biste proverili da li je vaš hardver kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista, posetite Windows Vista savetnik za nadogradnju na Microsoft Veb lokaciji.

Da biste videli sistemske zahteve za operativni sistem Windows Vista, posetite članak Preporučeni sistemski zahtevi za operativni sistem Windows Vista na Microsoft Veb lokaciji.

Koje pripreme treba izvršiti pre instaliranja operativnog sistema Windows?

Pre nego što počnete, izvršite sledeće radnje kako biste uštedeli na vremenu i izbegli probleme tokom instalacije:

 • Ažurirajte antivirusni program, pokrenite ga, a zatim ga onemogućite. Pošto instalirate Windows, ne zaboravite da omogućite antivirusni program. Ako vam je potrebna ažurirana verzija, možda ćete moći da je preuzmete sa Veb lokacije proizvođača.

 • Napravite rezervnu kopiju datoteka. Rezervnu kopiju datoteka možete da napravite na spoljnom čvrstom disku, DVD-u, CD-u ili u mrežnoj fascikli. Za više informacija o pravljenju rezervnih kopija datoteka, u okviru opcije „Pomoć i podrška“ potražite termin „pravljenje rezervne kopije“.

 • Povežite se sa Internetom. Uverite se da Internet veza funkcioniše da biste mogli da preuzmete najnovije instalacione ispravke. Ove ispravke obuhvataju bezbednosne ispravke i ispravke upravljačkih programa za hardver koje mogu olakšati instalaciju.

 • Proverite da li je vaš hardver kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista. Posetite Windows Vista savetnik za nadogradnju na Microsoft Veb lokaciji.

Šta mi je sve potrebno za instalaciju?

Tokom procesa instalacije biće vam potrebne sledeće stavke:

 • Windows instalacioni disk.

 • Šifra proizvoda. Šifru proizvoda možete pronaći na računaru ili na omotu instalacionog diska unutar pakovanja operativnog sistema Windows. Nalepnica sa šifrom proizvoda izgleda slično sledećoj:

  Nalepnica sa Windows šifrom proizvoda
  Windows nalepnica sa šifrom proizvoda

  Idite na mrežu da biste videli druge nalepnice.

 • Ime računara. To ćete morati da obezbedite ako je vaš računar trenutno povezan sa mrežom. Ako koristite Windows XP, evo kako ćete pronaći ime računara:

  • Kliknite na dugme Start, kliknite desnim tasterom miša na stavku Moj računar, a zatim izaberite stavku Svojstva.

   Ime računara je prikazano na kartici Ime računara.

Da li treba da izvršim nadogradnju ili čistu instalaciju?

Izvršite nadogradnju ako želite da zadržite datoteke, postavke i programe iz trenutne verzije operativnog sistema Windows.

Izvršite čistu instalaciju da biste Windows instalirali na određenoj disk jedinici ili particiji (na taj način se zamenjuju informacije na disk jedinici ili particiji koju koristite za instalaciju) ili da biste podesili sistem sa višestrukim pokretanjem na računaru. Više informacija o podešavanju sistema sa višestrukim pokretanjem potražite u odeljku Instaliranje više operativnih sistema (višestruko pokretanje).

Detaljne informacije o instalaciji i nadogradnji 32-bitnih i 64-bitnih verzija operativnog sistema Windows potražite u članku Opcije instalacije za operativni sistem Windows Vista (32-bitni) ili Opcije instalacije za operativni sistem Windows Vista (64-bitni) na mreži.

Da li se Windows Vista može deinstalirati?

Ne možete da deinstalirate operativni sistem Windows Vista, ali možete ponovo da instalirate prethodni operativni sistem koji će onda zameniti operativni sistem Windows Vista. Morate da imate originalni instalacioni disk da biste ponovo instalirali stari operativni sistem. Napravite rezervne kopije programa i datoteka, ubacite instalacioni disk u računar, a zatim ponovo instalirajte stari operativni sistem. Ponovo formatirajte disk tokom procesa ponovne instalacije da biste povratili prostor na čvrstom disku koji je koristio operativni sistem Windows Vista. Pošto ponovo instalirate prethodni operativni sistem, ponovo instalirajte programe i datoteke. Informacije o uklanjanju operativnog sistema Windows Vista iz sistema sa višestrukim pokretanjem potražite u članku Deinstalacija operativnog sistema Windows Vista na sistemu sa višestrukim pokretanjem.

Da li će moji programi raditi pod operativnim sistemom Windows Vista?

Većina programa napisanih za operativni sistem Windows XP radi i u sistemu Windows Vista, ali neki stariji programi mogu raditi loše ili neće uopšte raditi. Više informacija o kompatibilnosti programa potražite u članku Omogućavanje pokretanja starijih programa u ovoj verziji operativnog sistema Windows.

Pored toga, Windows Vista koristi NTFS sistem datoteka. Ako nadograđujete računar koji radi pod operativnim sistemom Windows XP i koristi FAT sistem datoteka, on će biti nadograđen na NTFS što može uticati na kompatibilnost programa.