ClearType font omogućava da tekst na vašem ekranu bude oštar i čist gotovo kao tekst koji je odštampan na papiru. U ovoj verziji sistema Windows on je uključen po podrazumevanoj vrednosti.

Da biste na najbolji mogući način iskoristili ClearType, treba da imate monitor sa ravnim ekranom visokog kvaliteta, kao što je LCD ili plazma. ClearType može da vam pruži neka poboljšanja čitljivosti čak i na CRT monitoru.

Podešavanje opcije ClearType

Da biste dodatno podesili čitljivost stavki na ekranu, možete da koristite tjuner na mreži.

Uključivanje opcije ClearType

  1. Otvorite opciju „Postavke izgleda“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Boja i izgled prozora. Ako dijalog „Postavke izgleda“ ne bude prikazan u donjem delu stranice, izaberite stavku Otvori svojstva klasičnog izgleda.

  2. Izaberite stavku Efekti.

  3. U dijalogu Efekti izaberite stavku Koristi sledeći metod za omekšavanje ivica fontova na ekranu.

  4. Na listi izaberite stavku ClearType, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena

  • Kada na listi izaberete stavku Standardno ili ClearType, morate da imate grafičku karticu i monitor koji podržavaju postavku boje od najmanje 256 boja. Najbolje rezultate ćete dobiti sa podrškom za visoke boje (24-bitne) ili najviše boje (32-bitne). Kvalitet boje možete da promenite u okviru opcije „Postavke ekrana“ na kontrolnoj tabli.

    Otvorite opciju „Postavke ekrana“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Postavke ekrana.