Postavke filma: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o postavkama za film.

Prikaži sve

Šta su postavke za film i kako funkcionišu?

Postavke za film koje izaberete u programu Windows Movie Maker određuju kvalitet i veličinu datoteke objavljene datoteke filma. Postavke za film možete da izaberete prilikom objavljivanja filma na računaru ili CD-u.

Koje formate video datoteka mogu da odaberem za objavljivanje filma u programu Windows Movie Maker?

Film možete da objavite kao Audio-Video Interleaved (AVI) datoteku ili kao Windows Media Video (WMV) datoteku. Takođe, možete da birate različite postavke za svaki tip datoteke u zavisnosti od formata koji planirate da koristite za gledanje filma. Kvalitet svake postavke obično spada u jednu od tri kategorije: visok kvalitet, dobar kvalitet i srednji kvalitet. Sledeća tabela opisuje različite postavke.

Tip datoteke
Rezolucija
Brzina protoka
Preporučeno korišćenje

DV-AVI (NTSC)

720 x 480

25 Mb/s

Ova postavka u većini situacija daje rezultat najvišeg kvaliteta. Ovo je dobar izbor ako planirate da reprodukujete film pomoću aplikacije koja ne podržava Windows Media Video (WMV) datoteke. Zbog visokog kvaliteta, datoteke sačuvane sa ovim postavkama su veće od datoteka sačuvanih sa većinom drugih postavki.

Windows Media prenosivi uređaj

640 x 480

1 Mb/s

Izaberite ovu postavku ako planirate da reprodukujete film pomoću prenosivog uređaja koji koristi Windows Media Player. Windows Media Player će automatski konvertovati film u format koji je podržan na prenosivom medijskom uređaju.

Windows Media DVD kvalitet

640 x 480

3 Mb/s

Ova postavka daje filmove standardne definicije dobrog kvaliteta. Ovu postavku možete izabrati ako je originalni sadržaj sa digitalne video (DV) kamere i ako želite da sačuvana datoteka bude mala.

Windows Media DVD kvalitet širokog ekrana

720 x 480

3 Mb/s

Ova postavka daje izlaz standardne definicije širokog ekrana (16:9) dobrog kvaliteta. Ovo je dobar izbor ako izvorni sadržaj potiče sa digitalne video (DV) kamere i ako želite da veličina datoteke filma bude mala.

Windows Media HD 720p

1280 x 720

5,9 Mb/s

Ova postavka daje filmove visoke definicije (HD) visokog kvaliteta u formatu Windows Media Video 9 (WMV9) koji može da se reprodukuje na računarima i DVD plejerima koji podržavaju format WMV HD. Razmislite o korišćenju ove postavke ako je izvorni sadržaj veličine 720p ili ako je krajnji izlazni prikaz veličine 720p. Ova postavka filma je raspoloživa samo ako računar radi pod operativnim sistemom Windows Vista Home Premium ili Windows Vista Ultimate.

Windows Media HD za Xbox 360

1280 x 720

6,8 Mb/s

Ova postavka daje HD filmove visokog kvaliteta rezolucije 720p i predstavlja dobar izbor ako nameravate da gledate film pomoću Xbox 360 konzole. Ova postavka filma je raspoloživa samo ako računar radi pod operativnim sistemom Windsows Vista Home Premium ili Windows Vista Ultimate.

Windows Media HD 1080

1440 x 1080

7,8 Mb/s

Ova postavka daje filmove visoke definicije visokog kvaliteta veličine 1080p. Ovo je najbolja postavka ako planirate da prikazujete film na računaru ili DVD plejeru koji podržava WMV HD. Ovo je takođe dobar izbor ako je izvorni materijal veličine 1080p. Kada koristite ovu postavku, film se raspliće tokom kodiranja jer format WMV9 ne podržava isprepletani sadržaj. Ova postavka filma je raspoloživa samo ako računar radi pod operativnim sistemom Windows Vista Home Premium ili Windows Vista Ultimate.

Windows Media niski propusni opseg

320 x 240

117 kb/s

Ova postavka daje filmove standardne definicije dobrog kvaliteta. Ovo je dobar izbor ako želite da veličina bude najmanja moguća.

Windows Media VHS kvalitet

640 x 480

1 Mb/s

Ova postavka daje filmove standardne definicije srednjeg kvaliteta. Ovo je najbolji izbor ako je originalni sadržaj sa analognog uređaja poput VHS trake i ako želite da veličina datoteke bude mala.

Šta znače različite postavke za film?

Sledeća lista pruža kratak opis detalja različitih postavki.

  • Tip datoteke Ovo je tip video datoteke koji će biti objavljen. Mogući tipovi datoteka uključuju Windows Media Video (WMV) datoteke ili Audio-Video Interleaved (AVI) datoteke.

  • Brzina protoka. Brzina protoka je ukupna brzina protoka objavljene video datoteke. Obično veća brzina protoka ima za rezultat video zapis višeg kvaliteta i boljeg prikaza pokreta. Međutim, kako se povećava brzina protoka tako raste i veličina video datoteke.

    Za neke postavke za film, vrednost brzine protoka će biti promenljiva. U ovom slučaju, brzina protoka objavljene datoteke filma menja se automatski u zavisnosti od pokreta u video zapisu. Na primer, scene sa mnogo pokreta će imati veću brzinu protoka nego scene u filmu koje ne sadrže mnogo pokreta. Izbor postavki za film koje imaju promenljivu brzinu protoka može biti korisno jer obično kao rezultat ima datoteku manje veličine u poređenju sa sličnim postavkama za film koje imaju konstantnu brzinu protoka (sa brojčanom vrednošću za brzinu protoka) i da daje video datoteku visokog kvaliteta.

  • Veličina prikaza. Ova postavka označava veličinu video prikaza za film (u pikselima). Prvi broj označava širinu video zapisa, a drugi visinu. Na primer, video zapis koji ima veličinu prikaza 720 x 480 je širok 720 piksela i visok 480 piksela.

  • Odnos širina/visina. Odnos širina/visina je odnos širine i visine video zapisa. Odnos širina/visina je razmere 4:3, često se naziva standardni ili 16:9, koji je poznatiji kao široki ekran. Prilikom izbora postavke za film, odaberite da objavite film u odnosu širine/visine koji odgovara odnosu širine/visine monitora računara ili televizora na kome ćete vi ili neko drugi gledati film.

  • Broj okvira u sekundi Ova postavka predstavlja broj okvira koji se prikazuju u jednoj sekundi u objavljenoj video datoteci. Obično, što je veći broj okvira u sekundi, pokreti objekata i osoba u filmu su ravnomerniji.

  • Video režim. Windows Movie Maker može da generiše sadržaj visoke definicije u dva video režima ako radi pod operativnim sistemomWindows Vista Home Premium ili Windows Vista Ultimate: 720p i 1080p. Broj predstavlja broj linija vertikalne rezolucije, a p označava progresivni ili ne-isprepleteni režim. Mnogi plazma ili LCD televizori koriste 720p ili 1080p režim.

Da li mogu da kreiram sopstvene postavke za film i da ih koristim za objavljivanje filma u programu Windows Movie Maker?

Da, možete da kreirate sopstvene postavke za film i da zatim objavite film koristeći postavke koje ste kreirali. Da biste kreirali prilagođeni profil, prvo morate da instalirate Windows Media Profile Editor. Windows Media Profile Editor se automatski instalira prilikom instalacije programa Windows Media Encoder 9 Series. Windows Media Encoder serije 9 možete preuzeti i instalirati sa Web lokacije programa Windows Media Encoder.

Za više informacija o kreiranju prilagođenih postavki pogledajte odeljak Kreiranje prilagođenih postavki filma za Windows Movie Maker.