Privatnost na mreži: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o privatnosti i bezbednosti na mreži.

Prikaži sve

Šta je phishing i kako mi Internet Explorer može pomoći da se zaštitim od toga?

Phishing (izgovara se kao reč fishing) na mreži predstavlja način prevare korisnika računara u cilju otkrivanja ličnih ili finansijskih informacija putem e‑poruke ili Web lokacije. Te informacije se nakon toga obično koriste za krađu identiteta. Filter za phishing u programu Internet Explorer može doprineti identifikovanju sumnjivih i prijavljenih phishing Web lokacija. Za više informacija pogledajte odeljak Filter za phishing: najčešća pitanja.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje neke Web lokacije stavljaju na vaš računar da bi uskladištili informacije o vama. Kolačići pregledanje mogu učiniti lakšim tako što vam omogućavaju da se na Web lokacije vratite bez ponovnog prijavljivanja ili tako što pamte vaše poželjne postavke na Web stranici. Većinu kolačića kreiraju Web lokacije koje posećujete i oni su korisni za vas. Međutim, neke kolačiće na vašem računaru bez vašeg znanja ili dozvole kreiraju oglašivači da bi pratili vaše navike vezane za pregledanje i kupovinu. Internet Explorer vam omogućava da blokirate ili dopustite kolačiće. Za više informacija pogledajte odeljak Kolačići: najčešća pitanja.

Šta bi trebalo da znam o smernicama privatnosti?

Mnoge Web lokacije koje prikupljaju lične podatke objavljuju i smernice privatnosti koje opisuju kako će lokacija koristiti vaše podatke. Pre unošenja ličnih podataka na Web lokaciju, treba pažljivo da pročitate uredbu o privatnosti, posebno ako vam je lokacija nepoznata. Potražite uslove sa kojima se ne slažete, kao što su dopuštanje Web lokaciji da vaše podatke deli sa drugima ili zahtev da prihvatate e‑poštu ili reklame. Ne zaboravite da iako Web lokacija ima uredbu o privatnosti, to ne znači da na njoj vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Web lokaciji u koju nemate poverenja ne bi trebalo da dajete lične podatke. Za više informacija pogledajte odeljak Kada treba imati poverenja u Web lokaciju.

Kako mogu da zaštitim privatnost kada kupujem na mreži?

Većina prodavaca na mreži koristi bezbedne veze da bi omogućila šifrovanu vezu između programa Internet Explorer i Web lokacije. Šifrovane veze otežavaju hakerima mogućnost da presretnu vaše lične ili finansijske informacije dok se one šalju na Web lokaciju. To šifrovanje obezbeđuje bezbednosni certifikat - elektronski dokument koji identifikuje Web lokaciju. Iako šifrovanje može da doprinese zaštiti vaših podataka dok oni putuju preko Interneta, ne postoji garancija da je Web lokacija pouzdana ili da se na njoj štite vaši podaci nakon što su primljeni. U programu Internet Explorer ćete videti ključ na traci bezbednosnog statusa na vrhu pregledača. Kliknite na ključ da biste videli bezbednosni izveštaj koji prikazuje informacije o identitetu Web lokacije. Za više informacija o bezbednim transakcijama pogledajte odeljak Kako mogu da znam da li je transakcija na mreži bezbedna.

Gde mogu da dobijem više informacija o privatnosti i bezbednosti na mreži?

Web lokacija Microsoft bezbednost kod kuće obezbeđuje alatke, savete i veze koje pomažu vama i vašoj porodici da bezbednije pregledate Internet.