Bez obzira na to koliko su novi računari brzi i sjajni, svi oni s vremenom postaju sporiji. Vrhunski računar koji ste kupili prošle godine možda više neće biti tako sjajan kada instalirate desetak programa, dodate antispajver i antivirusne alatke i preuzmete neizrecive količine bezvrednog sadržaja sa Interneta. Do usporenja može dolaziti toliko postepeno da ga jedva primećujete dok se jednog dana ne desi da pokušavate da otvorite program i datoteku i zapitate se: „Šta se desilo sa mojim jadnim računarom?“

Šta god da je uzrok, postoje mnogi načini koji pomažu da se Windows ubrza i da računar bolje funkcioniše—čak i bez nadogradnje hardvera. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da optimizujete Windows Vista radi bržih performansi.

Brisanje programa koje nikada ne koristite

Mnogi proizvođači računara instaliraju programe koje niste tražili i koje možda ne želite. Oni često obuhvataju probna izdanja i ograničene verzije programa za koje se softverska preduzeća nadaju da ćete isprobati, otkriti da su korisni, a zatim platiti nadogradnju na pune ili novije verzije. Ako odlučite da ih ne želite, čuvanje softvera na računaru može ga usporiti jer koristi dragocenu memoriju, prostor na disku i procesorsku snagu.

Preporučuje se da deinstalirate sve programe koje ne planirate da koristite. To bi trebalo da obuhvati softver koji je instalirao proizvođač, kao i softver koji ste sami instalirali, ali ga više ne želite—posebno uslužne programe dizajnirane da bi vam pomogli da upravljate hardverom i softverom računara i da ga podešavate. Uslužni programi kao što su skeneri virusa, čistači diska i alatke za kreiranje rezervnih kopija često se automatski pokreću pri pokretanju sistema i tiho rade u pozadini, gde ih ne možete videti. Mnogi ljudi ni ne znaju da su oni pokrenuti.

Čak i ako imate stariji računar, on možda sadrži programe koje je instalirao proizvođač koje nikada niste ni primetili ili ste ih zaboravili. Nikada nije prekasno da uklonite te programe i da se otarasite preopterećenja i utrošenih sistemskih resursa. Možda ste mislili da ćete jednog dana koristiti taj softver, ali nikada niste. Deinstalirajte ga i pogledajte da li vaš računar brže radi.

Uputstva potražite u odeljku Deinstalacija ili promena programa.

Ograničenje broja programa koji mogu da se učitaju pri pokretanju sistema

Mnogi programi su dizajnirani da se automatski učitaju kada se pokrene Windows. Proizvođači softvera često podešavaju programe da se otvaraju u pozadini gde ne možete da vidite da su pokrenuti tako da se odmah otvaraju kada kliknete na njihove ikone. To je korisno za programe koje puno koristite, ali u slučaju programa koje retko ili nikada ne koristite, to troši dragocenu memoriju i usporava učitavanje operativnog sistema Windows.

Sami odlučite da li želite da se program učitava pri pokretanju sistema.

Međutim, kako možete da saznate koji se programi automatski učitavaju pri pokretanju? To je nekada očigledno jer će program dodati ikonu na sistemsku traku poslova na traci zadataka, gde možete videti da je pokrenut. Pogledajte tamo i vidite da li postoje pokrenuti programi za koje ne želite da se automatski učitavaju. Postavite miš iznad svake ikone da biste videli ime programa. Uverite se da ste kliknuli na dugme „Prikaži skrivene ikone“ da ne biste propustili nijednu ikonu.

Slika dugmeta „Prikaži skrivene ikone“
Dugme „Prikaži skrivene ikone“ na sistemskoj traci poslova

Čak i pošto proverite sistemsku traku poslova, i dalje postoji mogućnost da ste propustili neke programe koji se automatski učitavaju pri pokretanju sistema. Njih možete da pronađete i onemogućite koristeći Windows Defender.

Slika ekrana „Pregledač softvera“ u programu Windows Defender
Ekran „Istraživač softvera“ u programu Windows Defender pokazuje programe koji se automatski pokreću kada pokrenete Windows

Ako niste sigurni da li bi program trebalo automatski da se otvara prilikom pokretanja sistema, možete da pokušate da ga onemogućite, ponovo pokrenete računar, a zatim koristite program. Ako dođe do problema sa programom, možete da se vratite i ponovo omogućite automatsko pokretanje tog programa.

Uputstva za korišćenje programa Windows Defender za proveru programa koji se automatski otvaraju potražite u odeljku Sprečavanje automatskog pokretanja programa pri pokretanju operativnog sistema Windows.

Napomena

Defragmentacija čvrstog diska

Fragmentacija utiče na to da čvrsti disk izvršava dodatni posao što može usporiti računar. Defragmentator diska preuređuje fragmentirane datoteke da bi čvrsti disk mogao efikasnije da funkcioniše. Defragmentator diska se pokreće po planu, ali čvrsti disk možete defragmentirati i ručno.

Više informacija potražite u odeljku Poboljšavanje performansi defragmentacijom čvrstog diska.

Čišćenje čvrstog diska

Ako želite da smanjite broj nepotrebnih datoteka na čvrstom disku da biste oslobodili prostor i ubrzali rad računara, upotrebite alatku „Čišćenje diska“. Ona uklanja privremene datoteke, prazni korpu za otpatke i uklanja niz sistemskih datoteka i drugih stavki koje vam više nisu potrebne. Uputstva „korak po korak“ za izvršavanje ove radnje potražite u odeljku Brisanje datoteka pomoću alatke „Čišćenje diska“.

Istovremeno pokretanje manjeg broja programa

Ponekad promena ponašanja računara može u velikoj meri da utiče na performanse računara. Ako spadate u korisnike računara koji vole da odjednom otvore osam programa i desetak prozora pregledača—istovremeno razmenjujući hitne poruke sa prijateljima—nemojte biti iznenađeni ako računar loše funkcioniše. Otvaranje velikog broja e‑poruka takođe može da zauzme memoriju.

Ako primetite da se računar usporava, zapitajte se da li zaista morate da odjednom otvarate sve te programe i prozore. Pronađite bolji način da se podsetite da treba da odgovorite na e‑poruke nego da ih sve držite otvorene.

Isključivanje vizuelnih efekata

Ako Windows sporo radi, možete da ga ubrzate tako što ćete isključiti neke vizuelne efekte. To se svodi na izgled nasuprot performansi. Želite li da Windows brže radi ili izgleda lepše? Ako je računar dovoljno brz, ne morate da pravite ovaj kompromis, ali ako je računar jedva dovoljno jak za Windows Vista, može biti korisno da ograničite vizuelni doživljaj.

Možete da odaberete koje ćete vizuelne efekte isključiti, jedan po jedan ili možete da pustite da ih Windows odabere za vas. Postoji 20 vizuelnih efekata koje možete da kontrolišete kao što su izgled prozirnog stakla, način na koji se meniji otvaraju ili zatvaraju i prikaz senki.

Slika dijaloga „Opcije performansi“
Dijalog „Opcije performansi“ omogućava vam da uključite ili isključite do 20 vizuelnih efekata

Da biste prilagodili sve vizuelne efekte radi najboljih performansi:

  1. Otvorite opciju „Informacije o performansama i alatke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Informacije o performansama i alatke.

  2. Izaberite stavku Prilagodi vizuelne efekte. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  3. Izaberite karticu Vizuelni efekti, izaberite stavku Prilagodi radi najboljih performansi, a zatim kliknite na dugme U redu. (Za manje drastičnu opciju, izaberite stavku Neka Windows odabere šta je najbolje za moj računar.)

Redovno ponovno pokretanje

Ovaj savet je jednostavan. Ponovo pokrećite računar najmanje jednom sedmično, posebno ako ga puno koristite. Ponovno pokretanje računara je dobar način oslobađanja memorije i osiguravanja da su svi pogrešni procesi i usluge koji su pokrenuti zatvoreni.

Ponovno pokretanje zatvara sav softver pokrenut na računaru. Ne samo programe za koje vidite da su pokrenuti na traci zadataka već i desetine usluga koje su različiti programi možda pokrenuli, a nikada nisu zaustavljene. Ponovno pokretanje može da reši nepoznate probleme u performansama čiji je uzrok teško utvrditi.

Ako otvarate veliki broj programa, e‑poruka i Web lokacija pa mislite da je ponovno pokretanje suviše veliki posao, to je verovatno znak da bi trebalo da ponovo pokrenete računar. Što više stvari otvorite i što duže ih držite pokrenute, veće su šanse da će se računar usporiti i s vremenom ostati bez dovoljno memorije.

Dodavanje memorije

Ovo nije vodič za kupovinu hardvera koji će ubrzati računar. Međutim, diskusija o ubrzavanju rada operativnog sistema Windows ne bi bila potpuna bez pomena da bi trebalo da razmislite o dodavanju memorije računaru.

Ako je računar koji radi pod operativnim sistemom Windows Vista suviše spor, to je obično posledica nedovoljne količine memorije na računaru. Najsigurniji način da ga ubrzate jeste da dodate više memorije.

Windows Vista može da se pokrene na računaru sa 512 megabajta (MB) radne memorije (RAM), ali bolje funkcioniše sa 1 gigabajtom (GB). Za optimalne performanse koristite 2 GB ili više.

Ako ćete se već mučiti i otvarati kućište računara da biste dodali memoriju, trebalo bi da povećate ukupnu količinu na najmanje 2 GB. Posebno ako spadate u osobe koje odjednom otvaraju desetine e‑poruka, deset prozora pregledača i šest drugih programa—istovremeno razmenjujući hitne poruke.

Druga opcija je da povećate količinu memorije koristeći Windows ReadyBoost. Ova funkcija vam omogućava da koristite prostor za skladištenje na nekim prenosnim medijskim uređajima kao što su USB fleš diskovi da biste ubrzali rad računara. Jednostavnije je priključiti fleš disk u USB port nego otvarati kućište računara i dodati memorijske module na matičnu ploču. Više informacija potražite u odeljku Korišćenje memorije uređaja za skladištenje za ubrzavanje rada računara.

Provera postojanja virusa i špijunskog softvera

Ako računar radi sporo, jedna zastrašujuća mogućnost jeste da je možda zaražen virusom ili špijunskim softverom. Ovo nije tako uobičajeno kao drugi problemi, ali treba razmotriti i tu opciju. Pre nego što se previše zabrinete, proverite računar koristeći antispajver i antivirusne programe.

Uobičajeni simptom virusa jesu mnogo sporije performanse računara nego što je to uobičajeno. Drugi znakovi obuhvataju neočekivane poruke koje iskaču na ekranu računara, programe koji se automatski pokreću ili zvuk stalnog rada čvrstog diska.

Špijunski softver je tip programa koji se instalira, najčešće bez vašeg znanja, da bi pratio vaše radnje na Internetu. Postojanje špijunskog softvera možete da proverite koristeći Windows Defender ili druge antispajver programe. Više informacija potražite u odeljku Kako da znate da li je računar zaražen špijunskim softverom.

Najbolji način da rešite probleme sa virusima jeste da ih sprečite. Uvek koristite antivirusni softver i redovno ga ažurirajte. Čak i ako preduzmete te mere predostrožnosti, i dalje je moguće da se računar zarazi. Više informacija potražite u odeljku Kako da znam da li na mom računaru postoji virus?

Provera brzine računara

Ako ste isprobali ove savete, a računar i dalje radi sporo, možda vam je potreban nov računar ili neke hardverske nadogradnje, na primer nov čvrsti disk, brža grafička kartica ili više memorije. Međutim, nema potrebe da nagađate brzinu računara. Windows obezbeđuje način za proveru i procenu brzine računara pomoću alatke pod imenom Windows indeks iskustva.

Windows indeks iskustva procenjuje računar na osnovu pet ključnih komponenti i daje vam broj za svaku od njih, kako i ukupnu osnovnu ocenu. Osnovna ocena je dobra koliko i podocena komponente koja najgore funkcioniše.

Osnovne ocene trenutno su u opsegu od 1 do 5,9. (Još ne postoji ocena 6,0 ili viša, iako Microsoft planira da u budućnosti poveća ocene, kako se hardver bude poboljšavao.) Ako računar ima ocenu manju od 2 ili 3, možda je vreme da razmislite o novom računaru, u zavisnosti od toga koje zadatke želite da izvršavate na računaru.

Više informacija o Windows indeksu iskustva potražite u odeljku Razumevanje i poboljšavanje performansi računara u operativnom sistemu Windows Vista.

Onemogućavanje usluga koje vam nisu potrebne

Ovo je tehnički najnapredniji od svih ovih saveta. Ako ne želite da se bavite previše naprednim ili složenim opcijama, možete da ga preskočite.

Windows ima više od 100 usluga koje su tiho pokrenute u pozadini, sa imenima kao što su „Agent za zaštitu pristupa mreži“ i „Otkrivanje hardvera ljuske“. One se obično pokreću kada se pokrene računar i rade dok se računar ne isključi. Neke bezbedne Microsoft usluge ne mogu da se onemoguće, ali većina drugih može. Mnoga softverska preduzeća takođe instaliraju svoje usluge od kojih neke možete da onemogućite da biste sačuvali memoriju i procesorsku snagu.

Ne bi trebalo da isključujete uslugu ako ne razumete šta ona radi i ako niste sigurni da vam nije potrebna. Objašnjenje funkcija mnogih usluga u operativnom sistemu Windows prekoračuje opseg ovog članka, ali možete naći brojne informacije o njima na različitim Web lokacijama.

Za pregled korporacije Microsoft preuzmite Microsoft Word dokument sa Web lokacije Usluge u operativnom sistemu Windows Vista.

Nemojte se zadovoljiti sporim radom

Ako vam je računar spor kao puž, postoji mnogo načina da otkrijete probleme i da ga ubrzate. Više saveta potražite u odeljku Načini za poboljšavanje performansi računara.

Nemojte misliti da morate da sedite i lupkate prstima dok čekate da se programi otvore, a zadaci dovrše. Koristeći ove savete, možda ćete moći da pretvorite svoju kornjaču u zeca—ili barem malo bržu kornjaču.