Reprodukcija digitalnih medija bilo gde u kući pomoću programa Windows Media Center

Recimo da ste snimili svoju omiljenu TV emisiju na računaru koristeći Windows Media Center, ali kada ste hteli da je pogledate, član porodice je koristio računar za nešto drugo. Da li ste znali da je moguće gledati tu emisiju u drugoj sobi bez kupovine drugog računara? Koristeći Windows Media Center Extender, možete da pristupite TV emisijama—čak i slikama, muzici i video zapisima—u spavaćoj sobi na spratu, u radnoj sobi, dnevnoj sobi ili u bilo kojoj prostoriji gde imate televizor.

Šta su Windows Media Center Extender uređaji?

Windows Media Center Extender je samostalni uređaj koji možete da kupite u mnogim prodavnicama elektronske opreme i kod prodavaca na mreži. Povezujući Extender sa žičnom ili bežičnom kućnom mrežom, možete da usmerite medije sa glavnog računara na Extender.

Dijagram kućne mreže sa jednim računarom i tri Extender uređaja
Do pet Extender uređaja može da pristupa muzici, fotografijama i drugim sadržajima sa jednog Windows Media Center računara

Danas može da se kupi veliki broj različitih Extender uređaja. Neki su jednostavni Extender uređaji, a drugi kombinuju Extender funkcionalnost sa poznatim uređajima kao što su DVD plejeri, čak i LCD televizori. Jedno od popularnih Extender rešenja jeste Xbox 360 koji uključuje ugrađenu Windows Media Center Extender funkcionalnost. Više informacija potražite u odeljku Sa računara na televizor, 1. deo: usmeravanje digitalnih medija u bilo koju sobu pomoću aplikacije Windows Media Center i konzole Xbox 360 .

Šta mogu da radim sa Windows Media Center Extender uređajem?

Ako imate Windows Media Center—funkciju uključenu u operativne sisteme Windows Vista Premium i Windows Vista Ultimate—možete da povežete do pet Extender uređaja sa žičnom ili bežičnom kućnom mrežom i da usmerite sadržaj sa računara u druge sobe u kući. Pomoću Windows Media Center Extender uređaja možete da:

  • Slušate muziku Pretražujete i reprodukujete digitalnu muziku uskladištenu na računaru.

  • Gledate fotografije. Reprodukujete dinamičnu projekciju slajdova svojih omiljenih fotografija i dodate pozadinsku muziku radi boljeg raspoloženja.

  • Gledate video zapise. Reprodukujete kućne video zapise koje ste snimili digitalnom video (DV) kamerom ili koje ste preuzeli sa Weba.

  • Gledate ili snimate direktni TV program. Možete da gledate direktni TV program, automatski snimate omiljene TV emisije i još mnogo toga. Iako snimljenim TV emisijama možete da pristupite na Windows Media Center Extender uređaju, snimljene TV datoteke se i dalje skladište na Windows Media Center računaru.

Za informacije o tome kako da koristite Windows Media Center Extender pogledajte odeljak Korišćenje Windows Media Center Extender uređaja.

Koja oprema mi je potrebna za prve korake?

Da biste koristili Windows Media Center Extender, potreban vam je sledeći hardver i softver:

  • Žična ili bežična kućna mreža. Biće vam potrebna kućna mreža da bi računar komunicirao sa Extender uređajem. Za detalje o podešavanju kućne mreže pogledajte odeljak Podešavanje kućne mreže.

  • Windows Media Center Extender. Bez obzira na to da li koristite Xbox 360 ili neki drugi uređaj, biće vam potreban Extender kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista– povezan sa ekranom kako biste prikazali Windows Media Center sadržaj u drugoj sobi.

  • Windows Media Center računar. Ako računar radi pod operativnim sistemom Windows Vista Home Premium ili Windows Vista Ultimate, imate aplikaciju Windows Media Center. Mnogi Windows Media Center računari imaju ugrađenu i TV karticu za pristup TV signalu.

Za informacije o tome kako da podesite Windows Media Center Extender, pogledajte odeljak Podešavanje Windows Media Center Extender uređaja.

Napomena

  • Potreban je analogni ili digitalni TV tjuner da biste u programu Windows Media Center reprodukovali i snimali televiziju uživo. Ako uz računar niste dobili TV tjuner, možda ćete moći da ga dodate. Više informacija o nabavljanju TV tjunera potražite u odeljku Dobijanje pomoći za TV karticu ili se obratite proizvođaču računara.