Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o prethodnim verzijama datoteka i fascikli.

Prikaži sve

Šta su prethodne verzije?

Prethodne verzije su rezervne kopije—kopije datoteka i fascikli od kojih ste napravili rezervne kopije pomoću čarobnjaka za pravljenje rezervnih kopija datoteka, ili kopije u senci—kopije datoteka i fascikli koje Windows automatski čuva kao deo tačke vraćanja. (Kopije u senci mogu biti kopije datoteka na računaru ili kopije deljenih datoteka na računaru na mreži.) Prethodne verzije datoteka možete koristiti da u prethodno stanje vratite datoteke koje ste slučajno izmenili ili izbrisali ili koje su oštećene. U zavisnosti od tipa datoteke ili fascikle, prethodnu verziju možete otvoriti, sačuvati na drugoj lokaciji ili je vratiti u prethodno stanje.

Kako se kreiraju kopije u senci?

Kopije u senci se automatski čuvaju kao deo tačke vraćanja u opciji „Svojstva sistema“. Ako je funkcija „Zaštita sistema“ uključena, Windows automatski kreira kopije u senci za datoteke koje su izmenjene od poslednjeg kreiranja tačke vraćanja. Tačke vraćanje se obično kreiraju jednom dnevno. Ako čvrsti disk ima particije ili ako imate više od jednog čvrstog diska na računaru, moraćete da uključite funkciju „Zaštita sistema“ na ostalim particijama ili čvrstim diskovima.

Napomena

 • Samo jedna verzija datoteke se čuva kao kopija u senci. Na primer, ako datoteku izmenite nekoliko puta dnevno, čuva se samo verzija koja je bila aktuelna pri kreiranju tačke vraćanja.

Uključivanje funkcije „Zaštita sistema“

 1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Sistem.

 2. U levom oknu izaberite stavku Zaštita sistema. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 3. U okviru Automatske tačke vraćanja potvrdite izbor u polju za potvrdu pored diska na kojem želite da uključite funkciju „Zaštita sistema“, a zatim kliknite na dugmeU redu.

Kako da pristupim prethodnim verzijama datoteke i fascikle?

 • Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu, a zatim izaberite stavku Vrati prethodne verzije.

  Videćete listu dostupnih prethodnih verzija datoteke ili fascikle. Lista će obuhvatati sačuvane datoteke u rezervnoj kopiji i kopije u senci, ako su oba tipa dostupna.

Slika kartice „Prethodne verzije“
Kartica „Prethodne verzije“ sa nekim od prethodnih verzija datoteka

Kako da vratim prethodne verzije datoteke ili fascikle?

Pre nego što vratite prethodnu verziju datoteke ili fascikle, otvorite je da biste se uverili da se radi o verziji koja vam je potrebna. Nakon toga, sledite ove korake:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu, a zatim izaberite stavku Vrati prethodne verzije.

 2. Izaberite stavku sa liste i kliknite na dugme Vrati u prethodno stanje.

  Upozorenje

  • Datoteka ili fascikla će zameniti trenutnu verziju na računaru, a zamena se ne može opozvati.

  Napomena

  • Ako dugme Vrati u prethodno stanje nije dostupno, nije moguće vratiti prethodnu verziju datoteke ili fascikle. Možda ćete moći da je otvorite ili sačuvate na drugoj lokaciji.

Kako se vraćanje kopija u senci razlikuje od vraćanja rezervnih kopija u prethodno stanje?

Da biste kopiju u senci uskladištenu na računaru vratili u prethodno stanje, kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu i izaberite stavku Vrati prethodne verzije. Zatim izaberite prethodnu verziju datoteke ili fascikle koju želite da vratite, kliknite na dugme Vrati u prethodno stanje i datoteka ili fascikla će biti vraćena u prethodno stanje. Vraćanje kopije u senci sa mrežne lokacije u prethodno stanje je slično, pod uslovom da je računar povezan sa mrežom i da je mrežna lokacija dostupna (računar je uključen i imate dozvolu da pristupite računaru ili disku).

Da biste vratili rezervnu kopiju u prethodno stanje, sledite iste korake, ali na kartici „Prethodne verzije“ kliknite na rezervnu kopiju verzije datoteke. Kada kliknete na dugme „Vrati u prethodno stanje“, Windows otvara čarobnjak za vraćanje datoteka u prethodno stanje i dalje treba da sledite korake čarobnjaka. Da biste stavke iz rezervne kopije vratili u prethodno stanje, morate pristupiti prenosnom uređaju za skladištenje ili medijumu (kao što je interni ili eksterni čvrsti disk, CD ili DVD) na kojem je rezervna kopija uskladištena. Za više informacija o pravljenju rezervnih kopija datoteka pogledajte odeljak Pravljenje rezervnih kopija datoteka.

Napomena

 • Ako nakon vraćanja u prethodno stanje koristite alatku „Čišćenje diska“ za brisanje tačaka vraćanja, „Čišćenje diska“ će izbrisati i kopije u senci. Za više informacija o tome kako da oslobodite prostor na čvrstom disku, pogledajte odeljak Brisanje datoteka pomoću alatke „Čišćenje diska“.

Zašto ne mogu da pronađem kopije u senci nekih datoteka?

Postoji nekoliko mogućih razloga:

 • Moguće je da funkcija „Zaštita sistema“ nije uključena za taj čvrsti disk. Ako funkcija „Zaštita sistema“ nije uključena, Windows ne može da kreira kopije u senci.

  Uključivanje funkcije „Zaštita sistema“

  1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Sistem.

  2. U levom oknu izaberite stavku Zaštita sistema. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  3. U okviru Automatske tačke vraćanja potvrdite izbor u polju za potvrdu pored volumena na kojem želite da uključite funkciju „Zaštita sistema“, a zatim kliknite na dugme U redu.

 • Moguće je da je datoteka vanmrežna datoteka. Vanmrežne datoteke su kopije datoteka, uskladištene u deljenim mrežnim fasciklama. Nije moguće napraviti kopiju u senci vanmrežnih datoteka. Za više informacija o vanmrežnim datotekama pogledajte odeljak Kako funkcionišu vanmrežne datoteke.

 • Ako se računar nalazi na korporativnoj mreži, moguće je da je administrator mreže onemogućio kreiranje kopija u senci.

Da li je kreiranje kopija u senci nedostupno za neke datoteke ili fascikle?

Kreiranje kopija u senci nije dostupno za datoteke i fascikle koje su neophodne za ispravan rad operativnog sistema Windows. Primeri takve fascikle i datoteke su sistemska fascikla (fascikla u kojoj je instaliran Windows) i datoteke u sistemskoj fascikli koja se obično nalazi na lokaciji C:\Windows. Windows pruža način vraćanja sistemskih datoteka u prethodno stanje pomoću funkcije „Zaštita sistema“. Za više informacija o vraćanju sistemskih datoteka pogledajte odeljak Oporavak sistema: najčešća pitanja.

Mogu li datoteku ili fasciklu koja je izbrisana ili preimenovana da vratim u prethodno stanje?

Ako slučajno izbrišete ili preimenujete datoteku ili fasciklu, možete vratiti kopiju u senci te datoteke ili fascikle, ali morate znati lokaciju na kojoj je datoteka ili fascikla sačuvana. Da biste vratili datoteku ili fasciklu koja je izbrisana ili preimenovana, sledite ove korake:

 1. Otvorite fasciklu „Dokumenti“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Dokumenti.

 2. Kliknite na strelicu pored stavke Fascikle u dnu levog okna.

 3. Na listi „Fascikle“ otvorite fasciklu u kojoj se nalazila izbrisana ili preimenovana datoteka ili fascikla.

 4. Kliknite desnim tasterom miša unutar fascikle (nemojte izabrati datoteku ili fasciklu), a zatim izaberite stavku Vrati prethodne verzije.

 5. Kliknite dvaput na prethodnu verziju fascikle koja sadrži datoteku ili fasciklu koju želite da vratite u prethodno stanje. (Na primer, ako je datoteka izbrisana danas, odaberite verziju fascikle od juče, u njoj bi trebalo da se nalazi datoteka.)

 6. Unutar fascikle, prevucite datoteku ili fasciklu koju želite da vratite na drugu lokaciju, kao što je radna površina ili druga fascikla.

  Verzija datoteke ili fascikle je sačuvana na lokaciji koju ste izabrali.

Savet

 • Ako se ne sećate tačnog imena datoteke ili fascikle ili njene lokacije, možete je potražiti tako što ćete u fascikli „Dokumenti“ u polju za pretragu otkucati deo imena.