Windows Media Player možete koristiti za kopiranje pesama sa audio CD-ova na računar. Ovaj proces naziva se ripovanje.

Tokom procesa ripovanja Player pravi kopiju svake pesme, skladišti je na čvrstom disku kao komprimovanu Windows Media Audio (WMA) ili MP3 datoteku, a zatim je dodaje u biblioteku.

Slika programa Windows Media Player
Ripovanje CD-a u programu Windows Media Player

Nakon ripovanja CD kolekcije, možete koristiti Player da biste izvršili neku od sledećih radnji:

 • Pronalaženje i reprodukovanje bilo koje pesme na računaru pomoću samo nekoliko klikova (nema više preturanja po gomilama CD-ova i kutija za CD-ove).

 • Sinhronizujte omiljene pesme sa računara sa prenosnim uređajem kao što je MP3 plejer ili pametni telefon koji radi pod operativnim sistemom Windows Mobile odnosno Pocket PC kako biste mogli da uživate u muzici u pokretu.

 • Narežite prilagođenu CD kompilaciju za reprodukciju u automobilu ili na kućnom stereo-uređaju.

Prikaži sve

Ripovanje muzike sa CD-a

 1. Za najbolje rezultate, uverite se da ste povezani sa Internetom pre nego što počnete.

  Ako je računar povezan sa Internetom, Player će pokušati da preuzme informacije o medijima o numerama koje ripujete iz baze podataka na mreži koju održava Microsoft. Player zatim dodaje informacije u datoteke prilikom ripovanja.

  CD možete da ripujete i kada računar nije povezan sa Internetom. Međutim, Player neće moći da identifikuje ime CD-a, izvođača koji ga je kreirao ili imena pesama dok se ne povežete sa Internetom.

  Ako je potrebno da dodate ili uredite informacije o medijima, to možete da uradite kada se ripovanje dovrši.

 2. (Opcionalno) Da biste izabrali drugi format (na primer, MP3 umesto WMA) ili brzinu protoka (na primer, 192 kb/s umesto 128 kb/s) za datoteke koje su kreirane tokom ripovanja, kliknite na strelicu ispod kartice Ripovanje i izaberite stavke u menijima Format i Brzina protoka.

  Slika programa Windows Media Player
  Opcije ripovanja u programu Windows Media Player
 3. Ubacite audio CD u CD jedinicu i izaberite karticu Ripovanje.

  Player podrazumevano automatski započinje ripovanje CD-a čim se izabere kartica Ripovanje. Više informacija o menjanju ovog ponašanja potražite u članku Promena postavki za ripovanje muzike.

 4. (Opcionalno) Kad plejer počne da ripuje CD, opozovite izbor u poljima za potvrdu pored pesama koje ne želite da ripujete. Možete i da kliknete na dugme Zaustavi ripovanje, napravite izbor i kliknete na dugme Započni ripovanje da biste ponovo pokrenuli ripovanje. (Delimično ripovane pesme se ne čuvaju.)

  Kada se pesme ripuju, možete ih pronaći i reprodukovati u biblioteci.

  Možda će vam biti zatraženo da ručno dodate informacije o medijima koje nedostaju kada se ripovanje dovrši. Da biste saznali kako da dodate ili uredite informacije o medijima nakon ripovanja, pogledajte dolenavedene korake.

Dodavanje ili uređivanje informacija o medijima nakon ripovanja

 1. Povežite se sa Internetom.

  Ako informacije o medijima nedostaju jer tokom ripovanja niste bili povezani sa Internetom, informacije o medijima za numere koje ste upravo ripovali obično se pojavljuju ubrzo po povezivanju sa Internetom. Ako se informacije ne pojave ili nisu tačne, nastavite sa sledećim koracima da biste dodali ili uredili informacije. Ako nemate pristup Internetu, možete ručno da uredite informacije o medijima.

 2. Izaberite karticu Biblioteka i potražite album koji ste upravo ripovali.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na album i izaberite stavku Pronađi informacije o albumu.

  Slika programa Windows Media Player
  Komanda „Pronađi informacije o albumu“ u programu Windows Media Player
 4. Ako dobijete poruku o grešci koja kaže da morate da promenite postavke privatnosti, uradite sledeće:

  1. Kliknite na strelicu ispod kartice Ripovanje, izaberite stavku Više opcija, a zatim izaberite stavku Privatnost.

  2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj muzičke datoteke preuzimanjem informacija o medijima sa Interneta.

  3. Ponovite 3. korak da biste otvorili dijalog Pronalaženje informacija o albumu.

 5. Izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Ako se u rezultatima pretrage pojave odgovarajuće informacije o albumu ili o izvođaču, izaberite odgovarajuću stavku i sledite uputstva na stranici da biste automatski ažurirali omot albuma i informacije o medijima. Ako se u rezultatima pretrage ne pojave odgovarajuće informacije o albumu, sledite uputstva na stranici da biste ponovili pretragu koristeći druge kriterijume ili da biste ručno dodali informacije o medijima.

  • U slučaju da se odgovarajuće informacije o albumu pojave se opštom muzičkom ikonom prikazanom na mestu omota albuma, omot albuma nije dostupan za preuzimanje. Informacije o samostalnom dodavanju omota albuma potražite u proceduri o ručnom dodavanju omota albuma u članku Dodavanje ili promena omota albuma.

Napomena

 • Neovlašćena upotreba i/ili umnožavanje materijala zaštićenog autorskim pravima može predstavljati kršenje zakona o autorskim pravima u SAD i/ili drugim državama/regionima. Materijal zaštićen autorskim pravima obuhvata, ali nije ograničen na: softver, dokumentaciju, slike, tekstove pesama, fotografije, clip art kolekcije, animacije, filmske i video klipove, kao i zvuk i muziku (uključujući i muziku u MP3 formatu). Kršenje međunarodnih zakona o autorskim pravima i zakona o autorskim pravima u SAD može prouzrokovati stroge kazne na osnovu građanskog i/ili krivičnog prava.