Pokretanje dijagnostičke alatke za DirectX

Dijagnostička alatka za DirectX vam pomaže da rešite probleme sa paketom DirectX multimedijalnih tehnologija koje se isporučuju sa operativnim sistemom Windows. Ako se animacija u igri ili film ne reprodukuju ispravno, trebalo bi da pokrenete dijagnostičku alatku za DirectX da biste pronašli uzrok problema.

Da biste pokrenuli dijagnostičku alatku za DirectX

 • Otvorite dijagnostičku alatku za DirectX tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, otkucati dxdiag u polju za pretragu, a zatim pritisnuti taster ENTER.

Korišćenje dijagnostičke alatke za DirectX za dijagnostikovanje problema

Evo nekih od stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

 • Nedostatak hardverskog ubrzavanja. Neki od programa rade vrlo sporo ili ne rade uopšte osim ako Microsoft DirectDraw ili Direct3D hardversko ubrzavanje nisu na raspolaganju. Izaberite karticu Prikaz, a zatim u okviru DirectX funkcije proverite da li je DirectDraw, Direct3D ili AGP ubrzavanje tekstura označeno kao Nije dostupno. Ako jeste, trebalo bi da razmotrite nadogradnju hardvera. Takođe će možda biti potrebno da uključite ubrzavanje grafike.

  Da biste uključili ubrzavanje grafike

  1. Otvorite opciju „Postavke ekrana“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Postavke ekrana.

  2. Kliknite na ikonu Postavke prikaza, a zatim kliknite na dugme Više opcija za postavke.

  3. Izaberite karticu Rešavanje problema, a zatim kliknite na dugme Promeni postavke. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  4. Pomerite klizač Hardversko ubrzavanje na Puno.

 • Uređaji nisu priključeni. Ako se palica za igru ili neki drugi ulazni uređaj ne odaziva, moguće je da nije pravilno podešen. Proverite da je uređaj prikazan na kartici „Ulaz“ u okviru dijagnostičke alatke za DirectX. Ako nije, ponovo instalirajte upravljač za igru ili ulazni uređaj tako što ćete ga iskopčati i zatim ponovo uključiti.

 • Nepotpisani upravljački programi su prisutni. Microsoft nije testirao kompatibilnost nepotpisanih upravljačkih programa sa najnovijom verzijom programa DirectX. Preporučujemo da koristite upravljačke programe potpisane od strane laboratorije Microsoft Windows Hardware Quality Labs (WHQL).