Preporučujemo da planirate dnevno brzo skeniranje. Brzo skeniranje će proveriti oblasti računara koje su najčešća meta špijunskog softvera ili drugog potencijalno neželjenog softvera. Ako želite da Windows Defender proveri sve datoteke i programe na računaru, pokrenite ili planirajte skeniranje čitavog sistema.

Da biste poboljšali bezbednost računara, možete da odaberete automatsko uklanjanje špijunskog i drugog potencijalno neželjenog softvera koji se otkrije tokom skeniranja.

  1. Otvorite program Windows zaštitnik tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, a zatim izabrati stavku Windows zaštitnik.

  2. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

  3. U okviru Automatsko skeniranje potvrdite izbor u polju za potvrdu Automatski skeniraj računar (preporučuje se), a zatim izaberite učestalost, doba dana i vrstu skeniranja koju želite da pokrenete.

  4. Da biste posle skeniranja automatski uklonili špijunski ili drugi potencijalno neželjeni softver, potvrdite izbor u polju za potvrdu Primeni podrazumevane radnje na stavke otkrivene tokom skeniranja.

  5. U okviru Podrazumevane radnje izaberite radnju koju želite da primenite na svako upozorenje programa Windows Defender i kliknite na dugme Sačuvaj. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Napomene

  • Ne možete da izaberete podrazumevanu radnju za softver sa ocenom ozbiljnog upozorenja ili za softver koji još nije klasifikovan po stepenu mogućih rizika po privatnost ili računar. Windows Defender automatski uklanja softver ili vas upozorava da uklonite softver sa ocenom ozbiljnog upozorenja. Ako softver još nije klasifikovan, morate pregledati informacije o softveru, a zatim odabrati radnju.

  • Ako od programa Windows Defender dobijete upozorenje o softveru i odaberete da ga zanemarite tako što ćete sa liste dostupnih radnji izabrati stavku Zanemari, dozvoljavate pokretanje softvera na računaru. Ako se softver kasnije bude sumnjivo ponašao, Windows Defender će vas ponovo upozoriti ili automatski primeniti radnje koje ste postavili za svaki tip upozorenja. Ako imate poverenja u softver i ne želite da ga Windows Defender automatski ukloni ili smesti u karantin, pogledajte odeljak Dodavanje ili uklanjanje stavki sa liste dozvoljenih programa u programu Windows Defender.