Više datoteka ili fascikli možete izabrati na nekoliko načina.

 1. Otvorite fasciklu koja sadrži datoteke ili fascikle koje želite da izaberete.

 2. Izaberite datoteke ili fascikle koristeći neki od ovih metoda:

  • Da biste izabrali grupu susednih datoteka ili fascikli, kliknite na prvu stavku, držite pritisnut taster SHIFT, a zatim kliknite na poslednju stavku.

  • Da biste grupu susednih datoteka ili fascikli izabrali bez korišćenja tastature, prevucite pokazivač miša da biste kreirali selekciju oko svih stavki koje želite da obuhvatite.

  • Da biste izabrali nesusedne datoteke ili fascikle, držite pritisnut taster CTRL, a zatim kliknite na svaku stavku koju želite da izaberete.

  • Da biste izabrali sve datoteke ili fascikle, na traci sa alatkama izaberite stavku Organizuj, a zatim izaberite stavku Izaberi sve.

Da biste otkazali selekciju pojedinačnih stavki u okviru izabrane grupe, držite pritisnut taster CTRL, a zatim kliknite na stavke koje ne želite da uključite.

Biranje više datoteka ili fascikli bez korišćenja tastature

Windows možete podesiti da pored datoteka i fascikli prikazuje polja za potvrdu. To vam pruža mogućnost da datoteke birate bez pritiskanja tastera na tastaturi i pomaže vam da sprečite slučajno gubljenje selekcije datoteka ako kliknete na pogrešnu lokaciju.

 1. Otvorite stavku „Opcije fascikle“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, a zatim izabrati stavku Opcije fascikle.

 2. Izaberite karticu Prikaz.

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi polja za potvrdu za biranje stavki, a zatim kliknite na dugme U redu.

Saveti

 • Ako želite da opozovete selekciju i počnete ispočetka, kliknite na prazan prostor u prozoru fascikle.

 • Ako kliknete desnim tasterom miša na izabranu stavku i zatim kliknete na odgovarajuću opciju, možete da izvršite mnoge uobičajene zadatke, kao što su kopiranje, brisanje, preimenovanje, štampanje i komprimovanje datoteka.