Pre nego što počnete: Da biste odlučili koji tip mreže želite da podesite ili da biste otkrili koji hardver i kablovi su vam potrebni, pogledajte odeljak Šta vam je potrebno za podešavanje kućne mreže. Ova tema sadrži informacije o različitim tipovima mreža (poznate i kao mrežne tehnologije), kao i o hardverskim zahtevima za svaki tip.

Kada saznate koji tip mreže želite i imate neophodni hardver, postoje četiri moguća koraka koje možete preduzeti (dva od njih nisu uvek obavezna):

  1. Instalirajte neophodni hardver.

  2. Podesite Internet vezu (opcionalno).

  3. Povežite računare.

  4. Pokrenite čarobnjak za podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke (samo za bežične mreže).

Započnite podešavanjem jednog računara. Kada podesite mrežu i kada ste sigurni da prvi računar radi ispravno, možete dodati ostale računare ili uređaje.

Napomena

  • Ove informacije su namenjene ljudima koji imaju vezu širokog propusnog opsega (obično DSL ili kablovska veza) sa Internetom, pre nego pozivnu vezu.

Instalirajte hardver

Instalirajte mrežne adaptere na svim računarima na kojima je potrebno. (Sledite uputstva za instalaciju u informacijama koje su isporučene uz adapter.)

Podesite ili proverite Internet vezu (opcionalno)

Nije vam potrebna Internet veza za podešavanje mreže, iako većina ljudi želi da koristi svoju mrežu za deljenje Internet veze. Da biste podesili Internet vezu, potreban vam je kablovski ili DSL modem i nalog kod dobavljača Internet usluga (ISP). Zatim otvorite čarobnjak za povezivanje sa Internetom i sledite uputstva. Za više informacija pogledajte odeljak Šta je potrebno za povezivanje sa Internetom?

Ukoliko već imate Internet vezu, samo je potrebno da proverite da li veza radi. Da biste to uradili, otvorite Web pregledač i posetite Web lokaciju koju ne posećujete često. (Ukoliko posetite Web lokaciju koju često posećujete, neke od Web stranica mogu biti uskladištene na računaru i prikazaće se ispravno iako je veza neispravna.) Ukoliko se Web lokacija otvori i ne dobijete nikakve poruke o greškama, veza radi.

Deljenje Internet veze

Takođe možete deliti Internet vezu sa dva ili više mrežnih računara. Da biste to uradili, možete koristiti posredni uređaj ili podesiti Deljenje Internet veze (ICS). Dobavljač možda naplaćuje više Internet veza. Pitajte dobavljača za informacije o tome.

Korišćenje posrednog uređaja. Možete koristiti mrežnu skretnicu ili kombinovati mrežnu skretnicu i modem (zove se i Internet mrežni prolaz) da biste delili Internet vezu. Ukoliko koristite mrežnu skretnicu, povežite je sa modemom i računarom sa Internet vezom, a zatim ponovo proverite Internet vezu. Informacije koje su isporučene sa mrežnom skretnicom treba da sadrže i uputstva o vezi. Ukoliko koristite kombinaciju mrežne skretnice i modema, priključite je na računar. Za detaljnija uputstva o povezivanju pogledajte informacije koja ste dobili sa uređajem.

Napomena

  • Mrežna skretnica i modem moraju biti uključeni da biste mogli da koristite Internet vezu sa bilo kog računara na mreži.

Podešavanje ICS-a. Ukoliko želite da delite Internet vezu, a ne želite da kupite još opreme, možete podesiti ICS na računaru koji je povezan sa modemom. Za taj računar će biti potrebna dva mrežna adaptera: jedan za povezivanje sa modemom i drugi za povezivanje sa drugim računarom. ICS nije uključen u operativni sistem Windows Vista Starter.

Povezivanje računara

Postoji nekoliko načina za povezivanje računara—konfiguracija zavisi od tipa mrežnih adaptera, modema i Internet veze koju imate. Takođe zavisi i od toga da li želite da delite Internet vezu sa svim računarima na mreži. Sledeći odeljci ukratko opisuju neke metode povezivanja.

Prikaži sve

Ethernet mreže

Za Ethernet mreže, metod povezivanja zavisi od broja računara koje imate i njihove lokacije.

Dva računara u istoj prostoriji

Možete koristiti krosover kabl za povezivanje dva računara u istoj prostoriji. Ukoliko to uradite i želite da delite Internet vezu između ovih računara, moraćete podesiti ICS.

Više od dva računara ili računari u različitim prostorijama

U ovom slučaju, potrebno je čvorište, komutator ili mrežna skretnica za povezivanje računara. (Za informacije o svakom tipu hardvera pogledajte odeljak Po čemu se razlikuju mrežne skretnice, čvorišta, pristupne tačke i komutatori?)

Potrebno je da koristite mrežnu skretnicu da biste delili Internet vezu. Povežite mrežnu skretnicu sa računarom koji je povezan sa modemom (ukoliko to već niste uradili).

Ilustracija Ethernet mreže sa ožičenom mrežnom skretnicom i deljenom Internet vezom
Ethernet mreža sa ožičenom mrežnom skretnicom i deljenom Internet vezom

Ugrađeni Ethernet

Ukoliko vaš dom ili kancelarija poseduju instalaciju za Ethernet, podesite računare u prostorijama koje imaju Ethernet konektore, a zatim ih direktno priključite na Ethernet konektore.

Ilustracija Ethernet mreže u kući sa ugrađenim Ethernetom
Ethernet mreža koja koristi ugrađeni Ethernet

Bežične mreže

Za bežične mreže pokrenite čarobnjak za podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke na računaru koji je priključen na mrežnu skretnicu. Čarobnjak će vas provesti kroz proces dodavanja drugih računara i uređaja mreži.

Ilustracija bežične mreže sa deljenom Internet vezom
Bežična mreža sa deljenom Internet vezom

Uključite sve računare ili uređaje, kao što su štampači, koji želite da budu deo mreže. Ako mreža predstavlja ožičeni Ethernet, treba da bude podešena i spremna za korišćenje. Trebalo bi da testirate mrežu (pogledajte dole) da biste se uverili da su svi računari i uređaji ispravno povezani.

Pokretanje čarobnjaka za podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke

Ukoliko je mreža bežična, pokrenite čarobnjak za podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke na računaru koji je priključen na mrežnu skretnicu.

Otvorite opciju „Podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Mreža i Internet, a zatim izabrati stavku Centar za mrežu i deljenje. U levom oknu izaberite stavku Podešavanje veze ili mreže, a zatim izaberite stavku Podešavanje bežične mrežne skretnice ili pristupne tačke.

Čarobnjak će vas provesti kroz proces dodavanja drugih računara i uređaja mreži. Za više informacija pogledajte odeljak Dodavanje uređaja ili računara mreži.

Testiranje mreže

Bilo bi dobro da testirate mrežu da biste se uverili da su svi računari i uređaji povezani i da ispravno rade. Da biste testirali mrežu, uradite sledeće na svakom mrežnom računaru: Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Mreža. Trebalo bi da vidite ikone za računar na kome radite i za sve druge računare i uređaje koje ste dodali mreži. Ukoliko računar koji proveravate ima priključeni štampač, ikona štampača se možda neće videti na drugim računarima dok ne omogućite deljenje štampača. (Deljenje štampača nije dostupno u operativnom sistemu Windows Vista Starter.)

Napomena

  • Računarima koji koriste prethodne verzije operativnog sistema Windows može biti potrebno nekoliko minuta da postanu vidljivi u fascikli „Mreža“.

Povezivanje mobilnog računara na poslu sa kućnom mrežom

Da biste povezali mobilni računar koji koristite na poslu sa Internetom ili mrežu na poslu sa kućnom mrežom, kod kuće morate imati podešenu mrežnu vezu. Za informacije o korišćenju mobilnog računara na kućnoj mreži pogledajte odeljak Prebacivanje između kućne mreže i mreže na poslu.