Evo rešenja za uobičajene probleme prilikom emitovanja zvuka sa računara, posebno iz zvučnika.

Prikaži sve

Ne čujem zvuk sa računara.

Prvo treba proveriti nekoliko prostih stvari:

 • Uverite se da računar ima zvučnu karticu.

  Morate da budete prijavljeni kao administrator da biste izvršili ove korake.

  1. Otvorite upravljač uređajima tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Upravljač uređajima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  2. Proširite kategoriju Upravljači za zvuk, video i igre. Ako je zvučna kartica navedena na listi, to znači da je instalirana. Ako zvučna kartica nije navedena na listi, moraćete da je instalirate. Pogledajte odeljak Instaliranje ili uklanjanje zvučne kartice.

   Napomena

   • Ako mislite da imate instaliranu zvučnu karticu, ali je ne vidite u okviru kategorije Upravljači za zvuk, video i igre, proširite kategoriju Drugi uređaji i proverite sve uređaje navedene u okviru nje.

  3. Ako pored imena zvučne kartice stoji žuti upitnik, možda postoji problem. Kliknite desnim tasterom miša na zvučnu karticu, a zatim izaberite stavku Svojstva.

  4. Izaberite karticu Opšti podaci, a zatim pogledajte polje Status uređaja da biste identifikovali probleme sa zvučnom karticom.

 • Uverite se da su zvučnici povezani sa ispravnim izvorom napajanja i da su uključeni.

 • Uverite se da su zvučnici pravilno povezani sa računarom.

  Na zvučnicima pronađite kabl koji se priključuje na računar. Uverite se da je kabl zvučnika priključen na zvučnike i u pravi konektor na računaru. Na primer, ako je kabl od 1/8 inča, za njega bi trebalo da postoji okrugli konektor na zadnjem delu računara. Ako je u pitanju kabl univerzalne serijske magistrale (USB), možete da ga priključite na bilo koji USB port na računaru.

 • Uverite se da jačina zvučnika nije privremeno isključena ili suviše niska.

  1. Otvorite opciju „Kontrola jačine zvuka“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Hardver i zvuk, a zatim u okviru stavke Audio uređaji i zvučne teme izabrati stavku Prilagođavanje jačine zvuka sistema.

  2. U okviru Glavna jačina zvuka pomerajte klizač gore ili dole da biste povećali ili smanjili jačinu zvuka.

  Napomena

  • Neki mobilni računari imaju kontrolu jačine zvuka na spoljašnjoj strani kućišta. Ako koristite mobilni računar, proverite spoljašnju kontrolu jačine zvuka.

 • Uverite se da slušalice nisu priključene na konektor linijskog izlaza (za slušalice) na zvučnoj kartici ili računaru (ukoliko ne želite da slušate preko slušalica, a ne preko zvučnika). Kada uključite slušalice, većina računara automatski prekida zvuk u zvučnicima.

Ako ovi koraci ne reše problem, pogledajte informacije koje ste dobili sa računarom i zvučnicima ili posetite Web lokaciju proizvođača.

Zvuk iz zvučnika pucketa ili je izobličen.

 • Uverite se da su zvučnici pravilno povezani sa računarom.

  Na zvučnicima pronađite kabl koji se priključuje na računar. Uverite se da je kabl zvučnika priključen na zvučnike i u pravi konektor na računaru. Na primer, ako je kabl od 1/8 inča, za njega bi trebalo da postoji okrugli konektor na zadnjem delu računara. Ako je to USB kabl, on se može povezati sa bilo kojim USB portom na računaru.

Ako ovi koraci ne reše problem, pogledajte informacije koje ste dobili sa računarom i zvučnicima ili posetite Web lokaciju proizvođača.

Imam zvučnu karticu na računaru, ali je Windows ne prepoznaje.

Da bi Windows prepoznao zvučnu karticu, morate da pronađete i instalirate kompatibilan upravljački program za zvučnu karticu. Mnoge zvučne kartice zahtevaju poseban softver upravljačkog programa da bi ispravno funkcionisale. Uverite se da ste instalirali sve diskove sa softverom koji ste dobili sa uređajem. Ako nemate disk ili softver na disku ne reši problem, sledite ove korake:

 1. Proverite da li je upravljački program za zvučnu karticu dostupan pomoću funkcije „Ažuriranje Windowsa“. Za više informacija pogledajte odeljak Instaliranje ispravki za Windows.

 2. Ako funkcija „Ažuriranje Windowsa“ ne pronađe upravljački program za zvučnu karticu, posetite Web lokaciju proizvođača zvučne kartice da biste proverili da li je upravljački program dostupan. Ako postoji dostupan upravljački program, preuzmite ga. U suprotnom, obratite se proizvođaču.

 3. Otvorite upravljač uređajima tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Upravljač uređajima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 4. U upravljaču uređajima, u okviru Upravljači za zvuk, video i igre potražite zvučnu karticu i potvrdite da Windows ne prepoznaje karticu.

 5. Zatvorite upravljač uređajima.

 6. Otvorite kontrolnu tablu tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla.

 7. Na kontrolnoj tabli, u polju za pretragu otkucajte dodaj hardver.

 8. Izaberite stavku Instaliranje upravljačkih programa za starije uređaje pomoću čarobnjaka za dodavanje hardvera. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Pronašao sam novi upravljački program za zvučnu karticu, ali nisam siguran kako da ga instaliram.

Funkcija „Ažuriranje Windowsa“ može da potraži ažurirane upravljačke programe i da ih automatski instalira, ali ako već imate novi upravljački program koji želite da instalirate, to možete sami da uradite. Zastareli upravljački programi mogu da dovedu do problema sa zvukom tako da je dobro instalirati najnoviji upravljački program za zvučnu karticu. Sledite ove korake:

 1. Otvorite upravljač uređajima tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Upravljač uređajima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U upravljaču uređajima, u okviru Upravljači za zvuk, video i igre potražite zvučnu karticu, a zatim kliknite dvaput na ime uređaja.

 3. Izaberite karticu Upravljački program, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj upravljački program.

Imam problema sa instalacijom zvučne kartice i pitam se da li je kompatibilna sa operativnim sistemom Windows  Vista.

Da biste saznali da li je hardver kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista, posetite lokaciju Windows Vista savetnik za nadogradnju. Ova Web lokacija sadrži informacije koje su se ranije nalazile na Windows spisku kompatibilnih hardverskih proizvoda.