Saveti za rešavanje problema pri padu ili prestanku rada programa Internet Explorer

Ova informacija važi za Windows Internet Explorer 7 i Windows Internet Explorer 8.

Ako dođe do pada programa Internet Explorer, on prestane da radi ili se zatvori odmah po otvaranju, možete dobiti poruku o grešci o tome da Internet Explorer ne radi ili da je naišao na problem i da mora da se zatvori. Prvo se uverite da imate dobru vezu sa Internetom. Ako ne možete da otvorite Internet Explorer ili se on otvara nakratko, a zatim se zatvara, uzrok problema može biti nedostatak memorije ili oštećenje sistemskih datoteka odnosno njihovo odsustvo. Ponovo pokrenite računar da biste obrisali memoriju, a zatim otvorite Internet Explorer.

Ako je Internet veza dobra i ponovo ste pokrenuli računar, ali i dalje postoje problemi sa programom Internet Explorer, pokušajte da uradite sledeće:

Prikaži sve

Onemogućavanje svih dodataka

Iako dodaci pregledača mogu obogatiti vaše iskustvo na mreži, oni ponekad mogu ometati drugi softver na računaru ili biti neusaglašeni sa njim. Pokušajte da pokrenete Internet Explorer bez dodataka da biste videli da li će problem nestati. To možete uraditi na sledeći način:

 • Kliknite na dugme Start Slika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, izaberite stavku Pribor, izaberite stavku Sistemske alatke, a zatim izaberite stavku Internet Explorer (bez dodataka).

Ako onemogućavanje svih dodataka reši problem, možda ćete želeti da onemogućite sve dodatke, a zatim uključite dodatke samo kada su vam potrebni. Na taj način ćete moći da shvatite koji dodatak uzrokuje problem. Više informacija o dodacima potražite u članku Dodaci za Internet Explorer: najčešća pitanja ili Kako dodaci pregledača utiču na moj računar?

Da biste automatski onemogućili dodatke, pokrenite popravku dodatka za Internet Explorer.

Pokretanje popravke dodatka za Internet Explorer

 1. Kliknite na ovo dugme:

  Slika dugmeta „Fix it“
  Reši ovaj problem

 2. Kliknite na dugme Pokreni kada budete upitani da li želite da pokrenete ili sačuvate datoteku, a zatim sledite korake u čarobnjaku.

Ručno onemogućavanje dodataka

 1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Internet Explorer.

 2. Kliknite na dugme Alatke, a zatim izaberite stavku Upravljaj dodacima.

Uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer

Ako onemogućavanje dodataka ne reši problem, pokušajte da uspostavite podrazumevane postavke programa Internet Explorer. Na taj način će biti uklonjene sve promene koje su izvršene u programu Internet Explorer otkako je on instaliran, ali vaše omiljene lokacije i feedovi neće biti izbrisani. Više informacija potražite u člancima Uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer 8 ili Uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer 7.

Da biste automatski uspostavili početne postavke programa Internet Explorer, pokrenite popravku za uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer.

Pokretanje popravke za uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer

 1. Kliknite na ovo dugme:

  Slika dugmeta „Fix it“
  Reši ovaj problem

 2. Kliknite na dugme Pokreni kada budete upitani da li želite da pokrenete ili sačuvate datoteku, a zatim sledite korake u čarobnjaku.

Ručno uspostavljanje početnih postavki programa Internet Explorer

 1. Zatvorite sve prozore programa Internet Explorer ili Windows Explorer.

 2. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Internet Explorer.

 3. Kliknite na dugme Alatke, a zatim izaberite stavku Internet opcije.

 4. Izaberite karticu Više opcija i kliknite na dugme Uspostavi početne vrednosti.

 5. Kliknite na dugme Uspostavi početne vrednosti.

 6. Kada završite, kliknite na dugme Zatvori, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Zatvorite Internet Explorer i ponovo ga otvorite da bi promene stupile na snagu.

Pokrenite Microsoft bezbednosni skener

Zlonamerni softver (malver) i virusi često mogu da dovedu do usporavanja ili prestanka rada programa Internet Explorer.

Ako možete da pristupite Internetu, idite na Microsoft Veb lokaciju da biste preuzeli Microsoft bezbednosni skener koji možete koristiti da biste proverili da li na računaru postoje virusi i zlonamerni softver.

Ažuriranje programa Internet Explorer

Pokretanje usluge Windows Update često može da ispravi probleme zamenom zastarelih datoteka i popravljanjem ranjivosti.

 1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Internet Explorer.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • U programu Internet Explorer 8 kliknite na dugme Bezbednost i izaberite stavku Windows Update.

  • U programu Internet Explorer 7 kliknite na dugme Alatke i izaberite stavku Windows Update.

 3. Sledite uputstva na stranici Windows Update.

Ažuriranje upravljačkih programa

Zastareli, nekompatibilni ili oštećeni upravljački programi grafičke kartice mogu dovesti do problema sa kompatibilnošću programa Internet Explorer. Informacije o ažuriranju upravljačkih programa potražite u članku Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno.

Ako Internet Explorer i dalje ne radi

Ponekad problem ne može da bude rešen bez dodatne male pomoći. Evo nekih resursa na mreži koje možete pogledati ako ste bezuspešno isprobali sve drugo.