Rešavanje problema sa fontovima

Evo rešenja za neke uobičajene probleme sa fontovima.

Prikaži sve

Instalirao sam font, ali ga ne vidim u meniju sa fontovima u programu.

 • Ako je program bio otvoren kad ste instalirali font, program ga možda nije registrovao. Pokušajte da zatvorite, a zatim da ponovo otvorite program.

 • Proverite kompatibilnost fontova. Font koji koristite možda ne funkcioniše sa određenim programom.

 • U vašoj fascikli sa fontovima možda postoji samo jedna od dve neophodne datoteke. Neki fontovi zahtevaju da instalirate dve datoteke u istu fasciklu: datoteku rasterske slike za font na ekranu i datoteku strukture za štampač. Možda vam nedostaje datoteka rasterske slike. Pokušajte da se obratite kreatoru fonta da biste videli da li postoji datoteka rasterske slike koju možete da instalirate. Ako ne postoji, pokušajte da koristite drugi font.

Zašto tekst koji štampam izgleda drugačije nego na ekranu?

 • Fontu na računaru možda nije dostupan na štampaču koji koristite. Jedno rešenje je da promenite datoteku fonta u TrueType font, jer TrueType font izgleda isto u štampi i na ekranu.

 • Uverite se da tekst koji pokušavate da štampate nije animiran. Animacije su serije slika koje se nalaze u stalnom pokretu. Ako se tekst pomera, možda nećete moći da ga odštampate.

 • Da li ste pokušali da promenite veličinu fonta? Neki fontovi su rasterske slike i ne možete da promenite njihovu veličinu. Pokušajte da odštampate font druge veličine i proverite da li izgleda isto kao i na ekranu.

 • Da biste videli da li je problem u fontu ili u datoteci, pokušajte da odštampate isti font iz druge datoteke. Ako font i dalje ne izgleda kako treba, pokušajte ponovo da ga instalirate.

Kada pokušam da štampam tekst, on prelazi ivicu stranice.

 • Uverite se da ste izabrali ispravnu veličinu papira i da font nije prevelik. U većini datoteka možete da izaberete tekst koji želite da promenite, a zatim da koristite traku sa alatkama „Oblikovanje“ da biste otkucali ili izabrali veličinu fonta u polju „Veličina fonta“. Na primer, otkucajte 10,5. Ako ne vidite traku sa alatkama „Oblikovanje“, pogledajte odeljak „Pomoć“ za program koji koristite da biste saznali načine za promenu veličine fonta.

 • Proverite margine. Većina štampača zahteva minimalnu širinu margine jer ne može da štampa do samih ivica stranice. Pogledajte informacije koje ste dobili uz štampač da vidite da li on zahteva minimalnu širinu margine.

 • Datoteka koju pokušavate da odštampate je možda veća od dimenzija stranice koja je dostupna na štampaču. Uverite se da dokument koji pokušavate da odštampate ne pokriva površinu veću od površine papira koji staje u štampač.

 • Štampač možda nema dovoljno memorije za štampanje velikih dokumenata. U tom slučaju, pokušajte da povećate dostupnu virtuelnu memoriju, da štampaču dodate više radne memorije (RAM-a) ili da štampate manje odeljke datoteke.

Fontovi u mojoj datoteci izgledaju drugačije kada je otvorim na drugom računaru.

Kada otvorite datoteku na računaru na kom nije kreirana, neki fontovi vam možda neće biti dostupni. Da biste to popravili, možete da ugradite neke TrueType fontove u datoteku. Ugrađivanje čuva originalni izgled datoteke bez obzira koji računar ili štampač koristite za njeno pregledanje ili štampanje. Za više informacija o tome kako da ugradite font, pogledajte odeljak „Pomoć“ za program koji koristite.

Napomena

 • Ako je font ograničen licencom, ne možete da ga ugradite.

Sviđaju mi se moje trenutne postavke rezolucije ali su fontovi premali. Da li postoji način da povećam fontove i da zadržim postavke rezolucije?

Da. Za više informacija pogledajte odeljak Povećavanje ili smanjivanje teksta na ekranu.

Ako koristite Internet Explorer i miš sa točkićem, možete da menjate veličinu vaših Web fontova tako što ćete pritisnuti taster CTRL prilikom pomeranja točkića miša.