Rešavanje problema prilikom instaliranja ili deinstaliranja programa

Evo rešenja za neke uobičajene probleme prilikom instaliranja ili deinstaliranja programa. Za opšte informacije o instaliranju i deinstaliranju programa, pogledajte odeljke Instaliranje programa i Deinstaliranje ili menjanje programa.

Prikaži sve

Ne mogu da instaliram program koji je napravljen za raniju verziju operativnog sistema Windows.

Većina programa napisanih za Windows XP takođe radi u ovoj verziji operativnog sistema Windows, ali neki stariji programi mogu raditi loše ili neće uopšte raditi. Ukoliko stariji program ne radi ispravno ili se ne instalira, koristite čarobnjak za kompatibilnost programa, što će simulirati raniju verziju sistema Windows. Čarobnjak možete pokrenuti u instalacionom programu ako se program ne instalira, a možete ga pokrenuti i u samom programu ako se instalira ali ne radi ispravno. Za više informacija pogledajte odeljak Omogućavanje pokretanja starijih programa u ovoj verziji operativnog sistema Windows‍.

Program koji pokušavam da instaliram ili pokrenem zahteva administratorska prava, a ja jesam administrator na računaru.

Ukoliko pokušavate da instalirate, kliknite desnim tasterom miša na instalacionu ikonu programa, a zatim izaberite stavku Pokreni kao administrator. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Ukoliko se program instalira ali se ne pokreće, kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa, izaberite stavku Svojstva, izaberite karticu Kompatibilnost, potvrdite izbor u polju za potvrdu Pokreni ovaj program kao administrator, a zatim pokušajte da pokrenete program.

Ne mogu da instaliram program sa Interneta.

Pokušajte prvo da preuzmete instalacionu datoteku programa na računar, a zatim da je pokrenete sa računara, a ne sa Interneta. Za više informacija pogledajte odeljak Preuzimanje datoteka sa Interneta: najčešća pitanja

Kako da promenim fasciklu u koju se program instalira?

Obično možete izabrati lokaciju fascikle tokom procesa instalacije. Možete promeniti podrazumevanu lokaciju ako ste kreirali više particija na čvrstom disku i ako želite da uskladištite programe na određenoj particiji. Ne preporučujemo premeštanje programskih datoteka nakon instaliranja; ako ste premestili programske datoteke, možda ćete morati ponovo da instalirate program da bi radio ispravno.

Kada pokušam da instaliram program sa CD-a, ubacim CD, ali se ništa ne dešava.

Ako program ne počne sa instaliranjem, potražite instalacionu datoteku programa (obično pod nazivom Setup.exe ili Install.exe) i kliknite dvaput na ikonu da biste pokrenuli instalaciju.

Instalirao sam program, ali ga ne vidim na listi u opciji „Programi i funkcije“. Kako da ga deinstaliram?

Samo programi koji su napisani za Windows će se pojaviti u opciji „Programi i funkcije“. Ukoliko program ne vidite na listi, a želite da ga deinstalirate, pogledajte informacije koje ste dobili sa programom ili posetite Web lokaciju proizvođača. Većina programa se automatski instalira u fasciklu C:\Programske datoteke. Pogledajte u ovu fasciklu zato što neki programi sadrže i program za deinstalaciju koji možete iskoristiti.

Šta da uradim ako program neće da se deinstalira?

Ako se program ne deinstalira iz prvog pokušaja, ponekad pokretanje programa za deinstaliranje drugi put uspeva.

Ukoliko to ne funkcioniše, pokušajte da deinstalirate program dok Windows je pokrenut u bezbednom režimu. Za više informacije potražite termin „bezbedni režim“ u pomoći.

Ukoliko ste nedavno instalirali program, pokušajte pomoću opravka sistema da vratite sistemske datoteke računara na stanje pre instaliranja programa. Za više informacije potražite termin „oporavak sistema“ u pomoći.

Šta znači „promena“ programa?

Neki programi koji se nalaze u opciji „Programi i funkcije“ se mogu, pored instaliranja ili deinstaliranja, izmeniti ili popraviti. Ukoliko kliknete na dugme Promeni, Popravi ili Promeni/popravi (u zavisnosti od prikazanog dugmeta), možete instalirati ili deinstalirati opcionalne funkcije programa. Ne koriste svi programi dugme Promeni; veliki broj nudi samo dugme Deinstaliraj.

Kako da instaliram Windows?

Za opšte informacija pogledajte odeljak Instaliranje i ponovno instaliranje Windows. Ukoliko dođe do problema prilikom instaliranja, pogledajte odeljak Rešavanje problema priliko instalacije operativnog sistema Windows.

Da li se Windows Vista može deinstalirati?

Ne, ali možete ponovo da instalirate operativni sistem, koji zatim zamenjuje operativni sistem Windows Vista. Morate da imate originalni instalacioni disk da biste ponovo instalirali stari operativni sistem. Napravite rezervne kopije programa i datoteka, ubacite instalacioni disk u računar, a zatim ponovo instalirajte stari operativni sistem. Ponovo formatirajte disk tokom procesa ponovne instalacije da biste povratili prostor na čvrstom disku koji je koristio operativni sistem Windows Vista. Nakon što ponovo instalirate prethodni operativni sistem, ponovo instalirajte programe i datoteke.

Kako da aktiviram Windows?

Za informacije o aktivaciji i šiframa proizvoda pogledajte odeljak Aktiviranje operativnog sistema Windows: najčešća pitanja.

Kako da instaliram ispravke za Windows?

Koristite automatsko ažuriranje da biste se uverili da Windows sadrži najnovije ispravke korporacije Microsoft, uključujući ispravke za upravljačke programe. Za više informacija pogledajte odeljak Instaliranje ispravki za Windows.

Može li se Internet Explorer deinstalirati?

Ne, ali ako ste instalirali drugi Web pregledač, možete ga koristiti. Većina pregledača prikazuje poruku koja vas pita da li želite da koristite taj pregledač kao podrazumevani. Za više informacija pogledajte odeljak Promena programa koje Windows koristi po podrazumevanoj vrednosti.

Instalirao sam novi muzički plejer, ali on reprodukuje muzičke formate koje želim da koristim u drugom programu.

Neki plejeri za medije nude opciju da budu podrazumevani plejer za sve tipove formata datoteka koje mogu da reprodukuju. Obično u samom plejeru možete izabrati formate koje plejer reprodukuje po podrazumevanoj vrednosti. Možete promeniti i podrazumevane vrednosti programa i odrediti dodele datoteka za programe iz operativnog sistema Windows. Za više informacija pogledajte odeljak Promena programa koje Windows koristi po podrazumevanoj vrednosti.

Instalirao sam novi uređaj na računaru, ali on ne radi ispravno.

Hardverski uređaji zahtevaju upravljačke programe za ispravan rad. Windows sadrži upravljačke programe za veliki broj uređaja, ali možda će biti potrebno da instalirate određeni upravljački program za svoj uređaj. Za više informacija pogledajte odeljak Saveti za rešavanje uobičajenih problema sa upravljačkim programima.

Šta ako mi nijedan od ovih predloga ne pomogne da instaliram program?

Program možda nije kompatibilan sa ovom verzijom operativnog sistema Windows. Pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite Web lokaciju proizvođača da biste videli da li postoji ažurirana verzija programa.